Hitom sezóny ale aj podvodníkov sa stali nanorúška
16 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Nanorúška sú “in”, verí im aj český vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve. Pred covidom chránia obojsmerne, lákajú však vo veľkej miere aj podvodníkov.


Z takzvaných nanorúšok, ktoré sa môžu oprávnene pochváliť vysokou účinnosťou v záchyte vírusov či baktérií, sa stal hit. Dôkazom je enormný, o stovky percent zvýšený záujem. Častokrát predajcovia hlásia vypredané, a ostáva teda len čakať, až sa sklady opäť naplnia. Viac informácií ponúka portál lidovky.cz.

Na úspechu nanovláknového rúška či respirátora sa však priživuje aj množstvo podvodníkov. Klamú zákazníkov a pod hlavičkou “nano” ponúkajú čosi, čo nanovlákno nevidelo ani z rýchlika. Ako im nenaletieť?

Zákazník by mal vyhľadávať výhradne autorizovaných výrobcov. Dajú sa vyhľadať na internete. Určitým vodidlom môže byť aj cena. Vysoká cena je niekedy náznakom toho, že ide o podvrh. Normálna cena by totiž mala byť od 40 do 70 korún za kus (cca do dvoch eur). Cena kvalitného nanorúška je tak porovnateľná, alebo dokonca nižšia ako látkového, ktoré pri kusovom predaji vychádza nevýhodne.

Prieskum: Sú ešte Slováci ochotní nosiť rúška?
Nie všetci rešpektujú opatrenia epidemiológov ohľadom prekrytia dýchacích ciest s nadšením. Aké sú nálady Slovákov, čo sa týka nosenia rúšok? Budú ich tolerovať aj v nasledujúcich mesiacoch? Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Niekde narazíte na rúško aj za 300 korún, to však je hyenismus, pritom rovnakú “ochranu” vám poskytne aj štrikovaný šál. Výhodou originálneho rúška z nanovlákien je najmä to, že chráni pred prienikom vírusov obojsmerne - nielen do okolia užívateľa rúška, ale aj z jeho okolia.

Materiál, z ktorého sú rúška alebo respirátory vyrobené, môže mať záchyt až 99,9 percenta baktérií a vírusov. Líšia sa iba dĺžkou životnosti. Nanorúška sa môžu opakovane používať - po dôkladnej dezinfekcii - aj niekoľko dní po sebe. Nanorespirátor vydrží dokonca dva až tri týždne.

Nanovlákna sú supertenké "nite", tisíckrát tenšie ako vlas. Pomocou výrobných technológií sa z nich vytvorí membrána, ktorá tvorí hustú sieť. Tá zabraňuje prieniku malých čiastočiek. Z takého materiálu sa vyrábajú práve nanorúška, ale aj respirátory a filtre do klasických látkových rúšok.

Rúška sú oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami
Nosenie rúšok v interiéri je oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo vnútra SR (MV SR). Podľa rezortu výnimku udelenú počas letných mesiacov ľudia často neoprávnene... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | SITA