Halás sa v prípade vraždy zmenárnika Kováča a iných trestných činov vyhol doživotiu
16 | 09 | 2020 I SITA

Senát Krajského súdu v Trnave po rokoch vyriekol definitívny verdikt v prípade vraždy zmenárnika Ladislava Kováča z roku 2008, lúpežného prepadnutia ďalšieho zmenárnika na Orave a ďalších trestných činov.


Rozsudok Okresného súdu v Trnave v prípade obžalovaného Igora Halása zmenil z doživotného trestu odňatia slobody na 25 rokov za mrežami a v prípade Daniela Hatinu z 22 rokov na 21 rokov väzenia v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Odvolania ďalších obžalovaných ako nedôvodné zamietol. Senát rozhodoval v priestoroch Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove.

Peter Dobrovodský si má odsedieť vo väzení 24 rokov, Anton Ferleťják 15 rokov a rovnako aj Jozef Skurcoňák. Borisovi Hippovi, ktorý pri odhalení zločineckej skupiny spolupracoval s políciou, súd potvrdil trest 9 rokov a 4 mesiace.

Mazák nechce sudcov nad 65 rokov. Navrhuje odvolať z funkcie 39 z nich
Predseda súdnej rady Ján Mazák podľa denníka N navrhuje, aby súdna rada odvolal z funkcie všetkých sudcov nad 65 rokov. Takýto postup totiž prikazuje predsedovi rady zákon. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zmenárnika Ladislava Kováča prepadli začiatkom roka 2008 pri Matúškove v okrese Galanta, keď viezol tržbu zo svojej trnavskej prevádzky. Páchatelia chceli pôvodne len jeho peniaze, avšak zazmätkovali, podnikateľa zastrelili a utiekli bez peňazí. Neskôr v Rabči na Orave si od iného prevádzkovateľa zmenárne po bitke odniesli v prepočte približne 142-tisíc eur.

Polícia sa im o krátky čas dostala na stopu, no hlavní aktéri zločineckej skupiny stihli utiecť za hranice. Počas rokov 2008 a 2009 trojicu Igor Halás, Daniel Hatina a Boris Hipp, ktorú vtedajší policajný prezident Ján Packa označil za mimoriadne nebezpečných zločincov, chytili v Nemecku a Grécku.

Prvostupňový Okresný súd v Trnave sa obzvlášť závažnými zločinmi z Matúškova a Oravy začal zaoberať v roku 2011, rozsudok vyniesol v januári 2018. Konanie komplikovali zmeny v senáte, ale aj hladovka Igora Halása či skrývanie sa obvineného Petra Dobrovodského.