Odpor voči novému táboru na Lesbose: „Nový tábor sa stane väzením“
15 | 09 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Úrady chcú presunúť obyvateľov zhoreného tábora Moria do provizórneho tábora. Stovky migrantov demonštrujú za svoj presun do iných krajín, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Niekoľko dní po veľkom požiari v utečeneckom tábore Moria sa prví migranti presťahovali do nového dočasného stanového tábora na ostrove Lesbos. Podľa údajov úradov tam prijali okolo 500 žiadateľov o azyl. Ďalšie stovky však už nechcú zostať na Lesbose a odmietajú ísť do nového tábora. V nedeľu opäť demonštrovali za presun do iných krajín EÚ.

Nový tábor zriadili na bývalej strelnici v Kara Tepe. V nedeľu čakali na prijatie ďalšie stovky žiadateľov o azyl po tom, čo niekoľko dní museli táboriť pod holým nebom. Podľa jedného migranta z Konga polícia zakázala opustiť tábor tým, ktorí sa v ňom už ubytovali. Novinárom je vstup do tábora zakázaný.
Nebezpečenstvo nakazenia vírusom

Úrady hovoria o obmedzenom vychádzaní, pretože chcú zabrániť šíreniu koronavírusu na ostrove. Podľa ministra pre imigráciu Notisa Mitarachiho sa mohlo už nakaziť až 200 žiadateľov o azyl. Pri vstupných kontrolách do nového tábora malo dvanásť ľudí pozitívny test na nový koronavírus.

Úplne preplnený starý tábor Moria, v ktorom uviazlo množstvo utečencov, kde žili roky v neľudských podmienkach, takmer úplne zničil požiar. Asi 11 500 ľudí tak zostalo bez strechy nad hlavou vrátane 4 000 detí.

Grécka polícia použila proti protestujúcim migrantom na Lesbose slzotvorný plyn
Grécka poriadková polícia v sobotu použila slzotvorný plyn proti protestujúcim migrantom. Tí sú už štyri dni bez prístrešia a pravidelného prísunu vody a potravín v dôsledku požiaru v najväčšom európskom tábore pre migrantov Moria na ostrove... Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | TASR


Podľa gréckej tlačovej agentúry ANA bol požiar založený v utorok po protestoch niekoľkých obyvateľov tábora, ktorí mali ísť do karantény po pozitívnych testoch na koronavírus. Úrady začali vyšetrovanie.
„Nový tábor sa stane väzením“

Minister pre imigráciu Mitarachi uistil, že nový tábor určený pre približne 3 000 ľudí, bude hotový do piatich dní. Mnohí žiadatelia o azyl sa ale obávajú, že životné podmienky v ňom budú ešte horšie ako v starom tábore. Po márnom čakaní v Morii na rozhodnutie o azyle im už dochádza trpezlivosť.

„V Morii sme sa mohli ešte do marca aspoň dostať von, ale nový tábor bude pre nás ako väzenie,“ – neskrývala svoje obavy Zola z Konga, ktorá od utorka spolu s dieťaťom prespávala pri ceste do prístavu hlavného mesta ostrova Mytilene. 21-ročný Afganec Mahdi Ahmadi povedal, že on, ani ďalší migranti nechcú byť prevezení do uzavretého tábora, v ktorom nie je ani bezpečnosť, ani sloboda.

Starosta Lampedusy chce ako migrant preplávať more opačným smerom do Tuniska
Taliansky ostrov Lampedusa zažil v noci na nedeľu niekoľko vĺn vylodení migrantov z Afriky. Situácia na ňom je kritická, zlyhávajú základné život zabezpečujúce systémy. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


V sobotu stovky migrantov demonštrovali väčšinou pokojne proti novému táboru. Po tom, čo niektorí z nich začali hádzať kamene na policajtov, bol použitý slzný plyn. Niekoľko ľudí museli kvôli problémom s dýchaním previezť do nemocnice. V nedeľu protesty pokračovali. Na transparentoch boli nápisy: „Európa nás zachráni.“
Pandémia a utečenecká kríza

Obyvatelia na Lesbose nesúhlasia s vybudovaním nového tábora. Niektorí zablokovali cesty, aby tak buldozérom zabránili dostať sa na stavenisko. Organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch ešte v sobotu varovala pred rastúcim napätím medzi obyvateľmi, žiadateľmi o azyl a políciou. Predseda vlády Kyriakos Mitsotakis hovoril o „výbušnej zmesi“ pandémie a utečeneckej krízy, uzatvára Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Desať hodín znásilňovali maloletých chlapcov na cintoríne. Majú švédsky horor na svedomí migranti?
Niekoľkým hodinám bitia, mučenia a znásilňovania bola vo švédskom meste Solna vystavená dvojica chlapcov vo veku 15 a 17 rokov. Dvojica mužov vo veku 21 a 18 rokov ich zatiahla na cintorín, kde si na nich zatiaľ z neznámych dôvodov vybíjali zlosť... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Timotej Dudka