Merkelová ponecháva otvorenú budúcnosť Nord Streamu 2
15 | 09 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Kancelárka Angela Merkelová nevylučuje, že prípad otráveného Alexeja Navaľného môže mať dopad na výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Od Kremľa očakáva vysvetlenie. Ten považuje obvinenia voči Rusku za absurdné.


Po otrave kritika ruskej vlády Alexeja Navaľného Angela Merkelová necháva otvorené, či projekt plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori zasiahnu možné sankcie voči Rusku, píše Der Spiegel. „Merkelová si myslí, že by nebolo správne niečo vylučovať,“ - povedal v pondelok v Berlíne jej hovorca Steffen Seibert.

Momentálne je ale priskoro odpovedať na otázku možných konzekvencií. Merkelová spolupracuje v tejto veci s ministrom zahraničných vecí a pripája sa k jeho vyjadreniu z konca týždňa, doplnil Seibert. Kremeľ označil obvinenia voči Rusku za absurdné.

Po otrave Navaľného sa rozpútala nová diskusia, či by reakciou mohlo byť zastavenie výstavby plynovodu. Zvýšil by sa tak tlak na Moskvu, aby prípad objasnila.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (SPD) dúfa, že ruská reakcia nepovedie k tomu, aby bolo treba projekt prehodnotiť. Chybou by bolo robiť z diskusie predčasné závery, dodal Seibert. Zdôraznil tiež, že je priskoro hovoriť o sankciách, keďže sa na európskej úrovni pracuje na spoločnej reakcii. Nord Stream 2 je európskym, nie nemeckým projektom. Nemecká spolková vláda očakáva od Ruska objasnenie prípadu.

Americkí „demokrati“, tureckí teroristi, nemeckí proatlantisti, ukrajinskí radikáli, kto všetko ešte profituje z aféry Navaľnyj?
Hlavným problémom súčasnosti vo vzťahoch medzi Ruskom a “Západom” je naďalej zdravotný stav Alexeja Navaľného. Možno ešte téma Lukašenko, ale to až niekde v úzadí. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Pokiaľ ide o možné dôsledky pre kontroverzný plynovod, Angela Merkelová už na štvrtkovej tlačovej konferencii so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom zdôraznila, že veľa závisí od reakcie ruskej vlády.
Kremeľ označil obvinenia za absurdné

 Navaľnyj je od 22. augusta v berlínskej nemocnici Charité. Dva dni predtým skolaboval v lietadle v Rusku. Nemecká vláda minulú stredu vyhlásila, že Navaľnyj bol bez pochýb otrávený chemickou nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok. Merkelová sa tiež vyjadrila, že bol obeťou zločinu, aby bol umlčaný, informuje Der Spiegel.

 Jed vyvinuli v 70-tych rokoch sovietski vedci. Moskva zásadne odmieta akúkoľvek vinu na zdravotnom stave prominentného kritika ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Kremeľ nepočíta so zastavením výstavby kontroverzného plynovodu v Baltskom mori. Na otázku, či vidí riziká, že stavba nebude dokončená, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok jednoznačne odpovedal: „Nie.“

Moskva v minulosti stále zdôrazňovala, že plynovod z Ruska do Nemecka je hospodárskym, nie politickým projektom. Pokiaľ ide o prípad Navaľnyj, Peskov vyhlásil: „Pokusy nejako s ním spájať Rusko sú pre nás neprijateľné a absurdné.“

S otravou Navaľného to bolo od začiatku všetko úplne inak
Známy ruský opozičný bloger Alexej Navaľnyj. Kritik režimu v Rusku. Miláčik "západných" médií i politikov takzvaného "slobodného" sveta. Obeť režimu, alebo - nebodaj - svojich "priateľov"? Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Ivan Brožík