Matovič si myslí, že by Česko malo viac testovať ľudí s podozrením na COVID-19
15 | 09 | 2020 I TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) si myslí, že susedné Česko by malo zvýšiť počty testovaných na ochorenie COVID-19. Povedal to v utorok po slávnostnej omši v bazilike v Šaštíne-Strážach. Zároveň uviedol, že si s českým premiérom Andrejom Babišom vysvetlili to, že Slovensko zaradí Česko na zoznam červených krajín.


"Vyjasnili sme si to. Pán Babiš je nad vecou," reagoval premiér na otázku, či si s českým kolegom telefonovali. Matovič chcel informáciu o zaradení Česka medzi rizikové krajiny oznámiť najprv Babišovi. Informáciu však zverejnil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus na sociálnej sieti, za čo ho Matovič skritizoval. Doplnil, že si s Babišom veľmi úprimne vymenili na Klusa názor.

Predseda vlády tiež uviedol, že v prípade Česka je nebezpečné najmä to, koľko testov denne robia. Približne každý šiesty testovaný bol pozitívny, čo je podľa Matoviča aj z pohľadu Svetovej zdravotníckej organizácie veľmi vysoké číslo. Slovensko má podľa jeho slov tri až štyri percentá z testovaných pozitívne na ochorenie COVID-19. "To svedčí aj o tom, že množstvo testov na Slovensku robíme dostatočné a Česi by práveže mali výrazne pridať, aby znížili percento pozitívnych z celej skupiny testovaných," povedal premiér.

Poukázal na to, že Česko bude v akomsi "medzirežime" medzi zelenou a červenou krajinou. Formálne ide o červenú krajinu, ale má množstvo výnimiek a náhodnú kontrolu za hranicami. Zdôraznil, že väzby s krajinou sú veľmi veľké. "Ak by sa však situácia v Česku dramaticky zhoršila, tak by sme museli pritvrdiť," uzavrel premiér.

Rusko ruší kontroverznú pohotovostnú jednotku Národnej gardy umiestnenú neďaleko bieloruských hraníc
Po rokovaniach medzi prezidentmi oboch krajín Moskva rozpustila rezervnú jednotku presadzovania práva umiestnenú na jej hranici s Bieloruskom. Jednotky boli sformované minulý mesiac na žiadosť Minsku, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Marek Molnár