Flegrovi jeho predpoveď o koronavíruse vyšla. Teraz hovorí čo nás čaká
15 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Prvého apríla uverejnil evolučný biológ a parazitológ Jaroslav Flegr na svojom facebooku článok "...čo nás teraz čaká". V ňom sa na základe zákonov evolučnej parazitológie pokúsil odhadnúť priebeh nastupujúcej epidémie. Vcelku mu predpoveď vyšla.


Jaroslav Flegr, evolučný biológ a parazitológ, ktorý pôsobí na Prírodovedeckej fakulte UK a v Národnom ústave duševného zdravia. “prezentované informácie však v žiadnom prípade nie sú oficiálnym stanoviskom spomínaných inštitúcií” - píše autor na svojom portáli flegr.com. Redakcia HD jeho článok preložila a upravila.

“Napísal som, že s nástupom karantény sa nielen znížia denné prírastky nakazených, ale v dôsledku sťaženia prenosu vírusu z človeka na človeka, dôjde aj k selekcii menej virulentných kmeňov vírusu. Tiež som predpovedal, že po uvoľnení opatrení začne rýchlosť prenosu vírusu zase stúpať a v súvislostí s tým začne stúpať aj virulencia, a teda aj úmrtnosť ochorenia. A tiež som predpovedal, že po obnovení cestovania nás čaká import virulentnejších kmeňov z oblastí, kde epidémiu nezvládli tak dobre ako u nás. Po pol roku je čas na ďalšiu predpoveď.

S návratom ľudí zo zahraničných dovoleniek začnú vznikať ďalšie a ďalšie nezávislé ohniská nákazy. Asi sa nám tu objavia aj ďalší superprenášači, teda jedinci, ktorí si z cudziny prinesú vysoko infekčné a vysoko virulentné varianty vírusov. Dúfajme, že si s týmito ohniskami epidemiológovia poradia a dúfajme, že k nám nedorazia varianty vírusov vyznačujúce sa obzvlášť vysokou úmrtnosť. Každopádne možno očakávať, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti začne byť opäť živo.

V súvislosti s koronavírusom polícia riešila doteraz viac ako 3 753 priestupkov
Polícia SR riešila v súvislosti s koronavírusom viac ako 3 753 priestupkov. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | SITA


Nástup detí do škôl pomerne výrazne priživí aj veľkú epidémiu miestnych, už značne skrotených variantov vírusu. Počas prázdnin sa vírus v populácii šíril prevažne líniovo, tak ako sa stýkali ľudia v rámci pracovných (či iných) kolektívov. Z kolektívu do kolektívu vírus preskakoval väčšinou len cez rodinných príslušníkov (a tých je len pár). S nástupom detí do škôl sa v populácii objaví niečo ako veľkokapacitné priečne prepojenie - cez deti sa vírus ľahko rozšíri z jednej triedy naraz do mnohých rodín a odtiaľ na mnohé pracoviská. Možno preto očakávať výrazný vzostup reprodukčného čísla (počtu osôb, ktoré v priemere nakazí jeden chorý). Ak neprijmeme drastické opatrenia, denné prírastky nakazených vyskočia rýchlo nad tisíc a tam už zostanú. Za drastické opatrenia pritom nepokladám návrat rúšok do verejnej dopravy a obchodov.

Ak nepríde nič neočakávané, tak sa budú počas septembra a októbra počty novo nakazených pohybovať nad 1000. A budú postupne stúpať, tak ako bude s klesajúcim množstvom slnečného žiarenia klesať v našich telách množstvo vitamínu D a vplyvom klesajúcej relatívnej vlhkosti vo vykurovaných miestnostiach sa bude zvyšovať efektivita prenosu vírusu kvapôčkami a aerosolom. K tomu pochopiteľne prispeje aj to, že s postupujúcou jeseňou sa budeme čoraz viac zdržovať vnútri budov. Na druhú stranu nášmu zdravotníctvu nejskôr iba pomnôže, že jednotlivé štáty zase postupne uzavrú svoje hranice, čím dôjde k obmedzeniu importu zvlášť virulentných kmeňov. Ako sa z obmedzenia cestovania zaraduje bežný občan, nie je potrebné komentovať.

S výnimkou skokového vzostupu počtu nakazených s nástupom školskej dochádzky bude ďalší nárast skôr pozvoľný, takže si bude obyvateľstvo na zvyšujúce sa štatistiky pozvoľna zvykať. Odmietači rúšok tak budú ďalej tvrdiť, že je to celé humbuk a že žiadna epidémia u nás vlastne nie je, a to aj v okamihu, keď bude denne pribúdať dvetisíc nakazených a nemocnice začnú nestíhať. Nakoniec bude musieť vláda opäť s veľkým škrípaním zubov šliapnuť na brzdu a zaviesť veľmi bolestivé reštrikcie - ostatne to isté budú robiť vlády väčšiny krajín. Ako dlho bude nová plošná karanténa trvať, ako bude prísna a kedy dôjde k jej opätovnému uvoľneniu je ťažké odhadnúť. Zrejme budú pod tlakom rôznych loby jednotlivé opatrenia striedavo uvoľňované a zase zavádzané.

Niečo tu nesedí! Je naozaj koronavírus závažnejším ochorením ako chrípka?
Čo nám vlastne najnovšie povedal infektológ Pavol Jarčuška? V parafráze - chrípka má vždy ťažký priebeh, koronavírus je často asymptomatický. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Kedy sa to celé skončí? Asi ťažko v budúcom roku, iba ak by sa nám s veľkou dávkou šťastia podarilo už skôr získať dostatočné množstvo vakcíny. Vylúčené to nie je. Na vakcíne pracuje veľké množstvo vedeckých tímov a dnes aj mnoho bohatých farmaceutických firiem. Ako sme videli na čínskom a ruskom prípade, vlády sa nerozpakujú pustiť medzi ľudí aj neodskúšané typy vakcíny. Vôbec by som sa nečudoval, keby sa niektorá účinná objavila na trhu už počas jesene. Nemusíme preočkovat 60 percent populácie, ako sa odhadovalo ešte na jar. Vplyvom evolúcie vírusu smerom k zníženému reprodukčnému číslu bude zrejme k zastaveniu či výraznému spomaleniu epidémie stačiť percento o dosť nižšie, dokonca by som tipoval že tak asi polovičné.

A tu už začínam naozaj veštiť z krištáľovej gule. Myslím, že vysoké školy sa vôbec neotvoria, alebo sa zase zatvoria na začiatku októbra. Stredné školy a možno aj druhé stupne základných škôl sa zatvoria v októbri, najneskôr v novembri. Naozaj drastické opatrenia nás myslím čakajú už na konci roka. Čím odvážnejšie bude vláda už predtým zavádzať protiepidemické opatrenia a čím zodpovednejšie sa bude obyvateľstvo k týmto opatreniam stavať, tým neskôr budú musieť nastúpiť najbolestivejšie reštrikcie. Pokladal by som však za neuveriteľné šťastie, keby sme dokázali oddialiť nástup týchto opatrení až do doby, kedy bude možné preočkovat tretinu populácie novou vakcínou a kedy už teda nebude plošná karanténa potrebná. Avšak, aj zázraky sa tu a tam dejú.

Boli odhalené vedľajšie nežiadúce účinky britskej vakcíny proti koronavírusu
Pozastavenie klinických štúdií britskej vakcíny AstraZeneca proti koronavírusu svedčí o vysokej úrovni bezpečnosti pre tieto lieky. Nie je to nič neobvyklé. V rozhovore pre Sputnik, ktorý o danej veci informuje, to uviedol izraelský imunológ,... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Čo bude ďalej? Neviem. Možno nás čaká treta (a napríklad štvrtá a ďalšie) vlna a možno tiež nie. Viem však, ako sa to celé zrejme skončí. Prirodzenou či umelou cestou získa naša populácia proti novému koronavírusu dočasnú rezistenciu. Dospelí sa budú musieť niekoľko rokov opakovane očkovať, alebo čas od času prekonajú (teraz, kvôli zvyškovým protilátkam, už väčšinou miernejšie) ochorenie. Deti sa však najskôr nakazia už v predškolskom veku a do konca života si v sebe ponesú malé množstvo vírusu - budú vykazovať tzv. nesterilnú imunitu. Z hrozivého COVID-19 sa tak stane ďalšia detská choroba a SARS-CoV-2 sa pripojí k štyrom iným líniám koronavírusov, ktorými je bezpríznakovo nakazený skoro každý človek.

Chcete poznať pokračovanie? Prezradím zas za pol roka.”

Na záver ešte záznam videa z relácie, v ktorej bol Jaroslav Flegr hosťom moderátora Jana Krausa.



Bukovský vyhlásil vojnu Denníku N
Najskôr však zaútočil Denník N na Bukovského. Reakcia nenechala na seba dlho čakať: “Prestaňte manipulovať a zavádzať verejnosť!” Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Ivan Brožík