Vo svidníckej nemocnici zomrel pacient, u ktorého potvrdili ochorenie
14 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vo svidníckej nemocnici zomrel v uplynulých dňoch pacient, u ktorého neskôr potvrdili ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedla komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. Išlo o internistického pacienta, ktorý bol v nemocnici krátko hospitalizovaný.


"Po náhlom úmrtí na pneumóniu výsledky testov potvrdili ochorenie COVID-19. Nemocnica otestovala 30 zdravotníkov, ktorí s pacientom mohli prísť do kontaktu. Výsledky všetkých sú negatívne. Zdravotníci budú opakovane preventívne otestovaní ešte na desiaty deň po kontakte s pacientom," uviedla Fedáková.

V nemocnici podľa jej slov aktuálne platí zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach a všetky potrebné protiepidemiologické opatrenia. "Doteraz u žiadneho iného pacienta koronavírus nebol potvrdený," dodala Fedáková.

Muž bol klientom Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Dotyk v Medzilaborciach. Podľa jeho riaditeľa Igora Mageru tam neevidujú žiadne prípady ochorenia COVID-19. To im bolo u spomenutého klienta nahlásené v piatok (11. 9.) po pitve.

Matovič má pocit, že so sprísňovaním sa príliš "tlačí na pílu"
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nie je stotožnený s mierou sprísnenia opatrení, ktoré sa majú dotknúť organizácie hromadných podujatí a prakticky znamenajú elimináciu kultúrnych a športových akcií. Premiér sa k téme vyjadril na sociálnej... Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Okamžite sme testovali všetkých zamestnancov a klientov rýchlotestami, ktorých výsledky boli negatívne," povedal pre TASR Magera.

Podľa Daše Jeleňovej, hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja (PSK), do ktorého pôsobnosti ZSS patrí, 70-ročný klient zariadenia bol hospitalizovaný na internom oddelení nemocnice vo Svidníku pre iné zdravotné ťažkosti bez typických príznakov ochorenia COVID- 19. V ZSS Dotyk sú, ako povedala, prijaté sprísnené hygienicko-epidemiologické opatrenia.

"Dnes prebehlo presnejšie PCR testovanie u všetkých 68 klientov a zamestnancov. V zariadení okrem dôsledného dodržiavania hygienických a epidemiologických režimov, zabezpečenia osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP) sú zakázané návštevy a rovnako aj prijímanie nových klientov. Situácia je nateraz pokojná, pod kontrolou, nikto zo zamestnancov i prijímateľov sociálnej služby v zariadení nejaví príznaky ochorenia," dodala Jeleňová s tým, že situáciu monitoruje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Humennom, ktorý rozhodne o ďalšom postupe a opatreniach v spomenutom zariadení.

Bratislava drží primát v počte nakazených na COVID-19. Hlavné mesto čakajú tvrdé opatrenia
Najviac ľudí zatiaľ pozitívne otestovaných na nový koronavírus na Slovensku je v Bratislavskom kraji. Celá Bratislava je zaradená v červenej zóne, takže museli zasiahnuť epidemiológovia, píše denník SME. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.