Väčšina štátov EÚ sa na predkrízovú úroveň ekonomiky nevráti ani v budúcom roku
14 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Rýchlosť obnovy hospodárstva v krajinách Európskej únie je neistá a oživovanie ekonomiky je nerovnomerné.


V Berlíne to po rokovaní ministrov financií krajín eurozóny vyhlásil európsky komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. O nerovnomernosti obnovy hospodárstva hovorila tiež šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová. Tému rozoberá portál lidovky.cz.

"V druhom štvrťroku sme prešli hlbokým poklesom HDP, teraz zaznamenávame obnovu, ale stále panuje veľa neistoty o jej rýchlosti," povedal Gentiloni. Poznamenal, že zatiaľ čo v júni a júli bolo oživovanie silnejšie, teraz je zas v rýchlosti obnovy viditeľné isté spomalenie.

"Počítame s tým, že väčšina štátov sa na predkrízovú úroveň nevráti pred koncom roka 2021," uviedol. Gentiloni takisto spomenul, že ekonomický prepad aj ekonomická obnova sa v jednotlivých krajinách vyvíjajú nerovnomerne, takže hrozí riziko fragmentácie. Na túto skutočnosť je podľa neho nutné pri formovaní stratégie na obnovu ekonomík myslieť.

Pavol Jesenský: Ekonomická kríza sa už dotkla aj Slovenska
14 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský


O asymetrickom vývoji obnovy v EÚ sa zmienila aj Lagardeová. Varovala tiež, že oživovanie ekonomiky sa ani len zďaleka neskončilo. "K predkrízovým číslam sa nevrátime pred rokom 2022," povedala.

Ekonomický vývoj v čase pandémie choroby Covid-19 bol hlavnou témou rokovania ministrov financií krajín platiacich eurom a stal sa tiež jednou z hlavných otázok nadväzujúceho neformálneho stretnutia ministrov hospodárstva a financií krajín EÚ.

Ministerka financií Alena Schillerová, ktorá na rokovaniach zastupovala Česko, za cestu k obnove považuje posilnenie jednotného trhu a jeho slobôd. "To je úplne kľúčová podmienka pre zotavenie európskej ekonomiky. Druhým hnacím motorom je politika súdržnosti, ktorá musí byť zameraná na financovanie kľúčových priorít jednotlivých členských štátov, " uviedla Schillerová.

V debate Schillerová kolegom z ďalších únijných krajín povedala, že Česko sa rozhodlo prekonať krízu investíciami. "Preto sme navýšili kapitálové výdavky zo štátneho rozpočtu na rekordných bezmála 200 miliárd korún," dodala s tým, že medzi investičné priority patrí dopravná infraštruktúra a digitalizácie štátnej správy.

Slovenská ekonomika padala pomalšie ako v iných krajinách EÚ
Ekonomika eurozóny v 2. štvrťroku klesla medzikvartálne o rekordných 11,8 percent, Slovensko sa držalo lepšie. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Ivan Brožík