Rusko môže „odzbrojiť“ americké satelity až tromi spôsobmi
14 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Systémy elektronického boja, laser a hlavne EMP majú ruskej armáde pomôcť zbaviť sa dotieravých amerických vesmírnych zariadení. Uviedol portál Lenta.ru.


Namiesto pracného sledovania by Rusko mohlo americké vojenské satelity doslova „spáliť“, uviedol magazín Vojenský priemyselný kuriér. Podľa ruského týždenníka na to má ruská armáda tri sľubné technológie.


Prvá. Je v súčasnosti najrozvinutejšia. Ide o systémy elektronického boja. „Už teraz dokážu ochromiť činnosť kozmického zariadenia, ale ešte ho nevedia úplne zničiť,“ píše Vojenský priemyselný kuriér.


Druhá. Je ňou laserová zbraň. Umožňuje oslepiť monitorovacie zariadenie nepriateľských vesmírnych plavidiel.


Tretia. Prostredníctvom silného elektromagnetického pulzu možno „spáliť“ všetky elektronické súčasti satelitu protivníka. „Relatívne nedávno sa objavili generátory elektromagnetických pulzov(EMP), ktorých princíp spočíva vo veľmi rýchlom uzavretí závitov induktora pomocou výbuchu. Výsledkom sú následné super silné prúdy, ktoré tvoria silný krátky elektromagnetický pulz“.


Ruské elektromagnetické zbrane by mali vedieť „vypnúť“ nielen rakety ale i satelity
Ruský elektromagnetický pulzný genrátor (EMP) dokáže podľa predbežných skúšok vyradiť z prevádzky elektroniku v okruhu 400 kilometrov. Uviedol portál Glas.ru. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

Podľa Vojenského priemyselného kuriéra by mohlo Rusko v čase mieru experimentovať s použitím EMP na vlastných satelitoch, ktorým sa blíži koniec životnosti.


V júli tohto roka ruská agentúra TASS s odvolaním sa na svoje vlastné zdroje informovala, že dosah hodnoverne odskúšaného zničenia cieľa ruskými delami EMP sa počas testov zvýšil na 10 kilometrov.


Ešte v máji 2019 zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Techmaš Alexander Koškin uviedol, že jeho koncern už dokáže vyrobiť muníciu pre viacnásobné raketové systémy schopné zasiahnuť cieľ pomocou EMP.


S otravou Navaľného to bolo od začiatku všetko úplne inak
Známy ruský opozičný bloger Alexej Navaľnyj. Kritik režimu v Rusku. Miláčik "západných" médií i politikov takzvaného "slobodného" sveta. Obeť režimu, alebo - nebodaj - svojich "priateľov"? Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Ivan Brožík