Púť k Sedembolestnej Panne Márii bude s výraznými obmedzeniami
14 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

Farnosti a cirkevné spoločenstvá by nemali pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie organizovať zájazdy do Šaštína, vstup do šaštínskej baziliky aj do priestorov pred ňou bude pre limitovaný počet osôb.


Tradičná púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne bude na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska, narozdiel od minulosti, na farskej úrovni. Oznámili to organizátori púte z komunity pavlínov na webovej stránke bazilika.sk. Zároveň sa v tejto súvislosti obrátili na farnosti a cirkevné spoločenstvá so žiadosťou, aby neorganizovali 15. septembra do Šaštína hromadné púte a zájazdy.

„Hlavná svätá omša bude slávená v bazilike, do ktorej bude umožnený vstup iba obmedzenému počtu pútnikov. V parku pred bazilikou budú vytvorené sektory pre približne 1 000 ľudí. Vstup do sektorov bude možný len cez vyznačené vchody,“ informujú organizátori s tým, že po naplnení kapacity týchto priestorov sa tam ďalší ľudia už nedostanú. Odporúčajú tiež zvážiť prítomnosť starších osôb, osôb s chronickými ochoreniami, s oslabenou imunitou alebo z rizikových skupín.

Hlavný program púte sa začína v utorok 15. septembra ráno viacerými svätými omšami, slávnostná svätá omša za účasti slovenských biskupov sa začína o 10:30. Vysielať ju bude Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a TV Lux. V stredu 16. septembra o 10:30 bude svätú omšu v bazilike sláviť bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

Samotná púť je aj v tomto roku trojdňová, jej program je však vzhľadom na aktuálnu situáciu s koronavírusom obmedzený.

Pápež bije na poplach - príčiny chudoby a hladu sú v zmene klímy
Pápež František v sobotu uviedol, že je „evidentné“, že za zmenu klímy môže množstvo sociálnych neduhov ľudstva, ako aj narušenie prírodnej rovnováhy. Ako to už urobil pri iných príležitostiach, František trval na vzťahu medzi zodpovednosťou za... Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Diana Zaťková