Prieskum: Sú ešte Slováci ochotní nosiť rúška?
14 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Nie všetci rešpektujú opatrenia epidemiológov ohľadom prekrytia dýchacích ciest s nadšením. Aké sú nálady Slovákov, čo sa týka nosenia rúšok? Budú ich tolerovať aj v nasledujúcich mesiacoch?


Podľa prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza, väčšina Slovákov je tomuto opatreniu stále naklonená. Viac ako 62 percent respondentov je ešte ochotných nosiť rúško aj v nasledujúcich mesiacoch. Približne tretina si však myslí opak. Rúško na tvári už nechce mať 35 percent opýtaných, čo je oproti jarným mesiacom značný nárast. Pre porovnanie, v apríli ochotne „rúškovalo“ viac ako 87 percent ľudí a opačný názor malo len niečo cez 11 percent.

Čo sa týka pohlaví, s obmedzením sa podľa septembrového prieskumu ľahšie vyrovnávajú ženy. Ochota nosiť rúško naďalej bola u vyše 68 percent z nich a neochota u takmer 30 percent. Naproti tomu muži si spokojne nasadzujú rúško v 56 percentách prípadov a výhrady k nemu má bezmála až 42 percent opýtaných.

Štyria cudzinci si odmietli dať rúško, dostali od policajtov pokutu 200 eur
Štyria cudzinci si aj napriek výzve personálu čerpacej stanice Sekule odmietli prekryť horné dýchacie cesty rúškom. Policajti im udelili blokovú pokutu vo výške 200 eur. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika... Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Minister zdravotníctva Marek Krajčí si myslí, že za tým môže byť aj veľká dezinformačná kampaň, ktorej Slovensko v súvislosti s pandémiou čelí. „Situácia na Slovensku sa zhoršuje. Nie sme takí jednotní ako na začiatku, keď pandémia vypukla na území SR,“ citoval šéfa rezortu portál tvnoviny.sk.

V súvislosti s presvedčením niektorých ľudí, že rúško obmedzuje, Krajčí ďalej uviedol, že ak by sa rúška nosili, nemuseli by byť ani obmedzenia. „Pokiaľ sa rúška nosia a dodržuje sa to, čo sme sa dohodli, tak sa žiadne celoplošné opatrenia nebudú musieť prijímať,“ dodal minister.

Prieskum ďalej sledoval aj nálady priaznivcov jednotlivých politických strán. Na základe tohto porovnávania zistili, že voliči strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa s rúškom stotožňujú v 73,8 percentách a nesúhlasí s ním niečo cez 24 percent. U sympatizantov novovzniknutej strany Hlas je tento rozdiel menší. Za rúško je takmer 54 percent, proti 42 percent.

Český minister zdravotníctva si môže sypať popol na hlavu. Mal počúvať slovenského odborníka?
Česi opäť nosia rúška vo vnútorných priestoroch. Slovenského epidemiológa, ktorý radil ministrovi zavedenie tohto opatrenia už v auguste, za „extrémny názor“ skritizovali. Čas mu však dal za pravdu. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


U voličov strany Smer je rúško ochotných ďalej nosiť 61,5 percenta respondentov a opačne je to u 38,5 percenta. Jednoznačne najväčšími zástancami ochranného opatrenia spomedzi parlamentných strán sú voliči Slobody a Solidarity (SaS). Nosenie rúška vníma pozitívne až 80 percent opýtaných a neochotu vyjadrilo len 20 percent z nich.

Kollárova SME RODINA má takisto výraznú prevahu ľudí, ktorí sú ochotných ešte rúško nosiť. Bezmála 74 percent z nich hovorí rúšku áno aj naďalej, proti je 26 percent. Opačné nálady vládnu u voličov Kotlebu – Ľudovej strany naše Slovensko. V tomto prípade má nesúhlasný postoj voči rúškam až 57,7 percenta respondentov a priaznivo je naklonených len 41 percent.

Z výsledkov ďalej vyplynulo, že strana Za ľudí má vyše 70 percent voličov ochotných nosiť rúško a takmer 21 percent je skôr proti tomuto opatreniu. Čo sa týka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS), pozitívne presvedčenie má bezmála 84 percent účastníkov prieskumu a naopak, proti je len 16 percent. Voliči KDH vyslovili ochotu nosiť rúško v 77 percentách, nevôľu zas cíti takmer 23 percent.

Zisťovanie uskutočnili na prelome augusta a septembra na vzorke 1022 respondentov.

Zatváranie obchodov napáchalo veľké škody. Sulík sa mu chce v budúcnosti radšej vyhnúť
Sulík považuje zatváranie predajní a reštaurácii za zlú myšlienku. Hoci bol tento krok počas prvej vlny správny, napáchal veľké škody. Pripustil však ďalšie opatrenia, pokiaľ čísla nebudú klesať. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Natália Sollárová