Čínske médiá chvália vysoko pokročilý ruský raketový systém Avangard
14 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ruský raketový systém Avangard je podľa Sina, jedného z najväčších svetových portálov v čínskom jazyku, „majstrovským dielom ruskej armády“ a „odstrašujúcejšou zbraňou ako jadrová bomba“, informuje portál RT.


Nadzvuková raketa Avangard je schopná letieť rýchlejšie ako rýchlosť zvuku, vďaka čomu je „absolútne nezraniteľná pre akýkoľvek systém vzdušnej alebo protiraketovej obrany“, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

Poznamenal tiež, že Rusko je jedinou krajinou na svete s nadzvukovými zbraňami, čo znamená, že ostatné krajiny musia „dobehnúť náskok“.



Sina vyzdvihla nadradenosť Ruska vo vývoji nadzvukových zbraní. Napríklad USA ešte stále nerozmiestňujú rakety porovnateľné s Avangard, hoci vývoj nadzvukovej zbrane v krajine napreduje.

Americká raketa, ktorú americký prezident Donald Trump nazval „superduper“ zbraňou, bola úspešne testovaná na „17-násobku rýchlosti zvuku“, ale je nepravdepodobné, že by bola v aktívnom arzenáli pred rokom 2023.

Avangard bol predstavený v roku 2018 a je súčasťou trojice moderných ruských raketových technológií popri „Yars“ a „Sarmat“. Komplex medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM) Yars prvýkrát vstúpil do služby v roku 2010 a je schopný zasiahnuť cieľ vzdialený 11 000 km.

O dva roky sa očakáva, že sa k nim pripojí Sarmat, ICBM, ktorý „nemá prakticky žiadny limit rozsahu“. Sarmat navrhlo Rusko ako reakciu na americký systém Prompt Global Strike, ktorého cieľom je mať schopnosť doletieť kamkoľvek na planéte do hodiny.

Kalifornská obloha sa kvôli extrémnym požiarom premenila na oranžovú (VIDEO+FOTO)
Obyvatelia Kalifornie sa obávajú blížiacej sa skazy, keďže dym z lesných požiarov premenil oblohu do oranžového odtieňa a celá oblasť vyzerá ako z hororového sci-fi filmu, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Marek Molnár