Ako Charlie Chaplin pred 80 rokmi zosmiešnil Hitlera pred celým svetom (VIDEO)
14 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Najviac oceňovaný filmár a komik všetkých čias. Chceli po ňom, aby konečne upustil od nemých filmov a pridal zvuk. Odpovedal celovečerným filmom, ktorý sa stal jedným z najzásadnejších satirických diel všetkých čias a tŕňom v oku celého nacistického Nemecka, informuje portál Kinotip2.


Píše sa rok 1940, Spojené štáty sa ešte stále nevymedzili voči nacistickému Nemecku, napriek tomu prezident Roosevelt otvorene podporuje vznik novej a veľmi kontroverznej snímky. Charlie Chaplin je doslova na výslní, odmieta však držať krok s ostatnými tvorcami v Hollywoode a ako jediný stále točí nemé filmy.

Vo chvíli, keď sa rozhodne divákom vyhovieť, postaví scenár filmu na probléme, ktorý v onú chvíľu otriasa celým svetom.

Dcéra tlačového tajomníka Kremľa zdieľala na internete Hitlerove pozostatky (FOTO)
Takže Hitler neunikol do Južnej Ameriky, aby popíjal na bare s Elvisom? V piatok zverejnila dcéra tlačového tajomníka Kremľa fotografiu Hitlerových pozostatkov, ktoré boli uložené v tajnom archíve Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Moskve,... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Už žiadny groteskný tulák, ale židovský holič a diktátor 

Vo filme paroduje a zosmiešňuje správanie fašistického a nacistického diktátora. Nijako sa tým netají - diktátor sa volá Hynkel, v pláne je expanzia do Osterlichu a časť príbehu sa odohráva aj v židovskom gete, ktoré sa Hynkelovi priamo protiví.

Ide o geniálnu paródiu, ktorá bola nominovaná na päť rôznych cien filmových akadémií. Chaplin sám sa však po niekoľkých rokoch ospravedlnil a vyhlásil, že keby tušil, ako skutočný horor to v koncentračných táboroch bol, žiadnu takúto komédiu by nikdy nenatočil.

Chaplin sa rozhodol film poslať aj Hitlerovi. Nie je potvrdené, že ho videl, ale niektoré zdroje tvrdia, že ho videl dvakrát. Svoje o tom hovorí aj fakt, že v Nemecku bol film zakázaný.



Najlepší politický prejav všetkých čias 

Koniec príbehu je dobrý, moci sa ujme židovský holič, ktorý je Hynkelovi podobný. Na úplný záver prednesie reč, počas ktorej sa búri proti totalite, podporuje demokraciu a rovnosť ľudí. Nastavuje tak protiváhu pôvodnému vodcovi a dodáva divákom nádej, že každá totalita má svoj koniec. Hoci by sme taký preslov v satirickej komédii nečakali, je to presne tým, čo vtedy aj dnes ľudia potrebujú počuť.

„Bojujme za oslobodenie sveta, za odstránenie bariér medzi národmi, za odstránenie chamtivosti, nenávisti a neznášanlivosti. Bojujme za svet s dôvodmi, svet, kde veda a pokrok povedú ku šťastiu všetkých ľudí. Vojaci, v mene demokracie, všetci sa spojme.“ 

5 nezabudnuteľných filmov zosnulého Chadwicka Bosemana
Rakovina je krutá choroba, ktorá si skrátka nevyberá. Ak si vás táto zákerná choroba vyberie, musíte s ňou bojovať zo všetkých síl, a ani to bohužiaľ často nestačí. Dňa 28. augusta jej po štvorročnom boji vo veku 43 rokov podľahol hollywoodsky... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Timotej Dudka