Zatváranie obchodov napáchalo veľké škody. Sulík sa mu chce v budúcnosti radšej vyhnúť
13 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Sulík považuje zatváranie predajní a reštaurácii za zlú myšlienku. Hoci bol tento krok počas prvej vlny správny, napáchal veľké škody. Pripustil však ďalšie opatrenia, pokiaľ čísla nebudú klesať.


Minister hospodárstva Richard Sulík nesúhlasí s ďalším zatváraním obchodov a reštaurácií. Hoci v relácii Na hrane televízie JOJ pripustil, že zrejme opäť bude potrebné pristúpiť k opatreniam. Ako povedal, nie ihneď, pretože práve končí dovolenkové obdobie a začala škola, čo je ďalší faktor pre šírenie. Ale možno o mesiac, pokiaľ čísla nezačnú klesať.

„Ja osobne by som uprednostnil čiastočné uzavretie hraníc alebo vstup do republiky iba s testom, okrem tých, čo bývajú v pohraničných oblastiach,“ uviedol niektoré z možností riešenia Sulík. Situáciu podľa neho nesmieme podceňovať.

V súvislosti s koronavírusom polícia riešila doteraz viac ako 3 753 priestupkov
Polícia SR riešila v súvislosti s koronavírusom viac ako 3 753 priestupkov. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | SITA


Ako upozornila moderátorka, problémom začína byť, že nevieme celkom dohľadať všetky kontakty nakazených. Začína vyvstávať otázka, či už nejde o komunitné šírenie. Podľa podpredsedu národnej rady Petra Pellegriniho, ktorý bol takisto hosťom relácie, by komunitné šírenie už bola nebezpečnejšia situácia, pretože to znamená, že nad tým strácame kontrolu.

„Mňa len mrzí, že napriek tomu, že tie čísla rastú, myslím, že vláda a premiér s ministrom zdravotníctva nevyužili leto na prípravu na tú druhú vlnu, hoc o nej hovorili a vedeli, že príde. Pretože sa mi zdá, že nedofinancovali a nezvýšili počet pracovníkov regionálnych úradov zdravotníctva, aby mal vôbec kto dohľadávať,“ uviedol líder strany Hlas. Pellegrini má obavy, že aj keď sme kúpili niekoľko stoviek ventilátorov, či sme na to vyškolili pracovníkov.

Na otázku, či nám opäť nehrozí uzatvorenie krajiny, Sulík odpovedal, že už máme skúsenosť z jari, že nemá zmysel zatvárať predajne alebo reštaurácie. Myslí si, že nepriateľ číha inde. Aj keď spätne to považuje za správny krok, dnes už môže povedať, že to bolo zbytočné. Preto je presvedčený, že obchody sa už zatvárať nebudú. „Považujem to za zlú myšlienku,“ vyjadril sa Sulík. Zároveň uviedol, že chápe, prečo sa k tomuto kroku v marci pristúpilo. Podľa neho to ale „napáchalo veľké škody" a "dodnes to riešime“. Ekonomický „lockdown“ preto považuje za nebezpečný a nič by nepriniesol.

Viac obmedzení a rúška v školách do konca septembra. Opatrenia sa sprísňujú
Pandemická komisia vlády a Konzílium odborníkov prijali nové rozhodnutia. Obmedzenia sa dotknú školákov, organizácie spoločenských podujatí i cestovania. Mení sa tiež zaradenie jednotlivých okresov podľa miery epidemiologického... Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Pellegrini dodal, že naša ekonomika by ho už ani nemusela prežiť. Bývalý premiér zároveň uviedol, že teraz už čelíme ekonomickej pandémii, ktorej sa bojí oveľa viac a vláda v jej riešení z jeho pohľadu zlyháva. Súčasne s ňou sa objavuje aj pandémia hospodárskeho poklesu a nezamestnanosti.

Televízia JOJ si dala agentúrou Polis Slovakia vypracovať prieskum spokojnosti so súčasnými opatreniami vlády. Na otázku, či vláda venuje dostatočnú pozornosť ekonomickým opatreniam a pomoci v boji s koronakrízou odpovedalo áno takmer 40 účastníkov a nie niečo cez 44 percent respondentov.

Sulík na margo takéhoto vysvedčenia uviedol, že všetko okolo vírusu je stále nové a do určitej miery je to i tápanie. Opatrenia však považuje za primerané. Podľa neho nie je problém urobiť v tejto veci ešte viac. Mohli by napríklad zakázať ľuďom chodiť z okresu do okresu, ale vždy treba zvažovať medzi tým, čo je dosť s ohľadom na koronavírus a ako veľmi to bude zároveň prinášať aj kolaterálne škody, čo sa týka ekonomiky.

Pandémia spôsobila až desaťnásobný medziročný nárast počtu vyplatených dávok pri OČR
Sociálna poisťovňa vyplatila v druhom štvrťroku tohto roka rekordné počty dávok z nemocenského poistenia. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | SITA


Pellegrini vláde vytkol, že nebola žiadna plošná podpora firiem ani konkrétnym sektorom. Podľa neho dnes máme "na kolenách" cestovný ruch i časť priemyslu. Zásadné ekonomické opatrenia mu preto chýbajú. A upozornil, že už dávno napríklad nezasadala ekonomická krízová  komisia.

Sulík reagoval, že prvé odhady poklesu ekonomiky hovorili, že to bude cez 10 až 11 percent. „Momentálne ten pokles už nebude ani dvojciferný, ale je 8-percentný“, povedal minister. V porovnaní s ostatnými členmi Európskej únie sme v najlepšej tretine krajín. Sulík je presvedčený, že pokles nie je taký veľký, ako sa čakalo, vďaka opatreniam vlády.

Koalícia zrejme nepodporí vznik klubu strany Hlas v parlamente
Koalícia zrejme nepodporí vznik poslaneckého klubu strany Hlas - sociálna demokracia v Národnej rade (NR) SR. Hnutia OĽANO a Sme rodina podotkli, že nová strana Petra Pellegriniho neprešla voľbami. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | SITA


V relácii bol predstavený aj ďalší prieskum, v ktorom zisťovali, koľko ľudí, by sa dalo dobrovoľne zaočkovať, pokiaľ by bola dostupná vakcína. Z odpovedí 1217 zapojených respondentov vyplynulo, že viac ako 52 percent by túto možnosť odmietlo a súhlasilo by necelých 28 percent.

Sulík by sa dal zaočkovať, pokiaľ by v čase dostupnosti vakcíny ešte neexistoval liek. Ak by však bol k dispozícii, o očkovaní by neuvažoval. Pellegrini sa priamej odpovedi na otázku, či by sa dal zaočkovať skôr vyhol, v súvislosti s vakcináciou však uviedol, že pre rizikové skupiny by mala byť „vysoko odporúčaná“, ale stále ponechaná  v rovine dobrovoľnosti.

Ministerstvo vnútra už zaregistrovalo stranu Pellegriniho Hlas - sociálna demokracia
Ministerstvo vnútra (MV) SR už zaregistrovalo stranu Petra Pellegriniho Hlas - sociálna demokracia. Vyplýva to z registra politických strán a hnutí, ktorý je zverejnený na webe rezortu. Dátum registrácie subjektu je 11. septembra. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | SITA