Takmer polovica Rusov nechce byť zaočkovaná a myslia si, že nebezpečenstvo koronavírusu je prehnané
13 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Podľa novej štúdie Moskovskej ekonomickej vysokej školy (HSE) len necelá polovica (45,6 percenta) opýtaných Rusov nechce byť očkovaných proti koronavírusu bez ohľadu na to, odkiaľ vakcína pochádza, informuje portál RT.


Výskum ukázal, že iba 13,2 percenta opýtaných sa chce dať zaočkovať čo najskôr, ďalších 4,6 percenta si chce počkať niekoľko mesiacov. Z tých, ktorí odmietajú byť očkovaní, takmer štvrtina (24,6 percenta) má stále v úmysle sledovať výsledky masového očkovania, ďalšia štvrtina (25 percent) tvrdí, že je úplne proti všetkým očkovacím látkam.

Časť nedostatku entuziazmu pre vakcínu v krajine možno vysvetliť vierou v to, že Covid-19 nie je taký vážny. 43,4 percenta respondentov sa domnieva, že nebezpečenstvo epidémie je prehnané alebo vymyslené „zainteresovanými stranami“. To je značný nárast z podobného prieskumu uskutočneného v máji, ktorý zistil, že iba tretina (32,8 percenta) krajiny bola skeptická voči koronavírusu.

Údaje odhalili, že najnižšie percento neveriacich je v Moskve (34,7%), pričom takmer každý tretí Moskovčan verí, že hlavné mesto je už „na začiatku druhej vlny“.

Pokazená špionáž alebo tragická nehoda? Taliansko vyšetruje záhadnú smrť ruskej modelky neďaleko základne NATO
Talianska polícia vypočúvala britského fotografa v súvislosti s utopením ruskej modelky na Sardínii minulý víkend. Galina Fedorová pózovala blízko hlavnej základne NATO na talianskom ostrove, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Generálny riaditeľ Moskovského medzinárodného lekárskeho klastra (MIMC) Yaroslav Ashikhin v rozhovore pre ruský denník RBK vysvetlil, že Rusi teraz vnímajú Covid-19 ako „menej nebezpečnú hrozbu“.

"Vedci zatiaľ nedokážu ľuďom jasne vysvetliť, prečo po otvorení hraníc nedošlo k výbuchu šírenia koronavírusu," uviedol. "Nie sú tu ani preplnené kliniky, takže sa zvýšila skepsa," dodal generálny riaditeľ.

Sergey Glagolev, poradca ruského ministra zdravotníctva, v piatok navrhol, aby sa očkovanie proti Covid-19 mohlo čoskoro stať jednou z požiadaviek medzinárodného cestovania. Ruská domáca vakcína Sputnik V v súčasnosti prechádza treťou fázou klinických skúšok.

USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár