Parížske múzeum odmietlo povoliť vstup žene v minišatičkách
13 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Musée d’Orsay, domov niektorých z najslávnejších svetových aktov, sa ospravedlňuje za odmietnutie  návštevníka


Jedno z najväčších parížskych múzeí, ktorého galérie obsahujú niektoré z najslávnejších aktov sveta, bolo obvinené z diskriminácie a sexizmu po odmietnutí umožnenia vstupu žene v krátkych šatách, píše theguardian.com.

V tomto prípade život nenapodobňuje umenie, horlivá úradníčka povedala študentke literatúry menom Jeanne. „Pravidlá sú pravidlá“, a prikázala jej, aby si zakryla dekolt, ak chce byť vpustená do múzea d'Orsay, obľúbenej turistickej atrakcie a bašty výtvarného umenia.

"Keď som dorazila k vchodu do múzea, nestihla som ani vytiahnuť lístok, keď pohľad na moje prsia a nízky strih šokoval úradníčku zodpovednú za kontrolu rezervácií," napísala Jeanne v otvorenom liste na Twitteri. Do prílohy dala obrázok, na ktorom má šaty, kvôli ktorým nemohla vstúpiť dnu. "( Zamestnankyňa ) odišla a hovorila: "ach, nie, to nebude možné, to nebude možné, to nebude fungovať'."



"V tejto chvíli som netušila, že môj dekolt sa stal príčinou celej tejto drámy," dodala. Autorka popisuje pocit hlbokého zahanbenia, keď tvrdila, že personál hľadel na jej dekolt. "Spýtala som sa, čo sa deje, ale nikto neodpovedal." Zízajú mi na prsia ... V skutočnosti som nechápala, o čo ide.“ Jeanne povedala, že jej bolo povedané: „Upokojte sa, madam. Pravidlá sú pravidlá,“ ale nikto výslovne nepovedal, aké pravidlo porušila.

"Nikto nikdy nepovedal, že moje prsia sú problémom," dodala a napísala, že kamarátka, s ktorou bola v múzeu, mala na sebe vrchný diel trička, ktorý ukazoval jej brucho a ostatní návštevníci múzea sa tiež zdali byť oblečení do horúceho počasia. Zamestnanci múzea by podľa nej neboli rozptýlení jej dekoltom, povedala. Bez toho, aby výslovne povedali, v čom bol problém, kývali hlavou na jej dekolt a povedali „to“. Nakoniec, ale bola pustená dnu, no až potom, čo si obliekla bundu. "Mala som dojem, že sa všetci pozerajú na moje prsia, nebola som nič iné, iba prsia."

Záverom vo svojom liste napísala: „Nie som iba telo. Vaše dvojité štandardy by nemali byť prekážkou v mojom prístupe ku kultúre a vedomostiam.“

Keď sa príspevok stal populárnym na internete, múzeum na twitteri informovalo, že bolo o incidente informované, a „hlboko incident ľutovalo“. Úradníčka múzea zavolala Jeanne, aby jej poskytla „veľmi úprimné ospravedlnenie“. Jeanne uviedla, že bola s telefonátom spokojná, ale krátky tweet múzea nedokázal poukázať na „sexistickú a diskriminačnú“ povahu toho, čo sa stalo.

Nie je to prvýkrát, čo je Musée d’Orsay - ktoré drží vo vojej zbierke početné akty, vrátane Origin of the World od Gustava Courbeta, Olympia od Édouarda Maneta a Grand Nu od Augusta Renoira - obvinené z cudnosti.

V roku 2016 Jonathan Jones v denníku Guardian napísal, že hoci v múzeu sídlili „niektoré z najneúctivejších  aktov, aké kedy boli namaľované“, múzeum je vinné z „prudérnosti hodné viktoriánskeho Anglicka“ po tom, čo zavolalo políciu, keď umelec pózoval nahý vedľa práce Maneta. Deborah de Robertis z Luxemburska je  umelec, ktorý strávil takmer dva dni v policajnej cele, kým sudca obvinenia z verejnej neslušnosti zamietol.

Tento incident nasledoval po celoštátnej negatívne publicite minulý mesiac. Polícia hliadkujúca na pláži na juhu Francúzska po sťažnosti neďaleko sediacej rodiny nariadila, aby sa tri topless ženy zakryli. Rozhorčenie podnietilo ministra vnútra Gérarda Darmanina k obrane „vzácneho“ práva žien opaľovať sa topless.

Bejrút zachvátila panika kvôli ďalšiemu obrovskému „záhadnému“ ohňu v prístave
Viac ako mesiac po výbuchu dusičnanu amónneho, ktorý zrovnal so zemou celé časti libanonského hlavného mesta, zabil najmenej 190 ľudí a zranil viac ako 6 000, Bejrút opäť panikári, pretože vo štvrtok prístav zachvátil ďalší obrovský požiar, píše... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka