Ovplyvnil Covid úmrtnosť vo Švédsku? Zdá sa, že nie
13 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

V auguste vydal švédsky štatistický úrad predbežnú správu úmrtí v krajine a porovnal ju s úmrtiami za posledných desať rokov. V krajine, ktorá je považovaná za najviac postihnutú Covidom z celej Škandinávie.


Počet úmrtí vo Švédsku v roku 2020 predstavoval k 14. augustu asi 62 890. Pritom zo štatistických údajov za desať rokov od roku 2010 vyplýva, že každoročne sa počet úmrtí pohybuje okolo 90 000. Má vôbec pandémia nejaký vplyv na švédsku mortalitu?

Pravdepodobne sa iba zmenilo vnímanie lekárov. To, čo v minulosti pripisovali chorobám dýchacieho systému, dnes sa pripisuje Covidu. Aj preto podiel úmrtí v roku 2020 súvisel s epidémiou koronavírusu . Najvyšší počet úmrtí na koronavírusy bol u osôb vo veku 70 rokov a starších . Škandinávska krajina tak v roku 2020 zaznamenala najvyšší počet úmrtí na COVID-19.

Viac obmedzení a rúška v školách do konca septembra. Opatrenia sa sprísňujú
Pandemická komisia vlády a Konzílium odborníkov prijali nové rozhodnutia. Obmedzenia sa dotknú školákov, organizácie spoločenských podujatí i cestovania. Mení sa tiež zaradenie jednotlivých okresov podľa miery epidemiologického... Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Najčastejšou príčinou smrti v roku 2019 bolo ochorenie obehového systému (kardiovaskulárne ochorenia), ktorý spôsobil len cez 28 000 úmrtí. Po tejto príčine nasledovali onkologické diagnózy (rakovinové nádory) a choroby dýchacieho systému.

Z chorôb obehového systému bolo najviac úmrtí spôsobených chronickou ischemickou chorobou srdca. Chronická ischemická choroba srdca je, keď je znížený prietok krvi do srdca, čo vedie k zablokovaniu srdcových tepien. V roku 2018 zomrelo na ischemickú chorobu srdca 59,6 človeka na stotisíc obyvateľov.

Covid-19 odhalil realitu Británie: chudoba, neistota a nerovnosť
Iba spravodlivejšia spoločnosť môže položiť základy hospodárskeho oživenia a vybudovať odolnosť voči budúcim krízam Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka