Obchodná konkurencia pre nemecké tanky Leopard prichádza z Južnej Kórey (video)
13 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Poľsko chce kúpiť až 800 bojových tankov - ide o objednávku v hodnote niekoľkých miliárd.


Zdá sa však, že krajina sa automaticky nespolieha na zbrojnú technológiu Made in Germany. Južná Kórea posiela do boja hlavný bojový tank K2 Black Panther - a má s ním skutočne čo ponúknuť. O doteraz neznámej konkurencii nemeckého zbrojárstva píše portál welt.de.

Dodávka tisícov nových bojových tankov v kombinácii s objednávkami za niekoľko miliárd dolárov - to bol sen nemeckého zbrojného priemyslu po rozpade Sovietskeho zväzu. Medzitým sa však ukázalo, že v bývalých štátoch Varšavskej zmluvy, ktoré sú dnes súčasťou NATO, nie sú zastarané ruské zbrane slepo nahradzované technológiou Made in Germany. Existuje konkurencia - a nielen z Ameriky.

Je pravda, že Maďarsko, ktoré je teraz v NATO a EÚ, je nateraz prvým zákazníkom nového nemeckého obrneného transportéra Lynx od spoločnosti Rheinmetall. Bola to objednávka vo výške dvoch miliárd eur a veľký úspech pre skupinu Düsseldorf. Z 218 obrnencov sa 46 má vyrobiť v Nemecku a zvyšok v spoločnom podniku v Maďarsku. Zároveň však prichádza správa od poľského člena NATO, že model z Južnej Kórey chce v konkurze na 800 tankov prekonať konkurenciu.

Ukrajinská stíhačka Su-27 "nechtiac zložila" dopravnú značku uprostred diaľnice
Vojenské bojové lietadlo sa takmer zrútilo pri nácviku pristátia na diaľnici. Našťastie sa však fyzicky zrútila iba dopravná značka. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Zbrojárska firma a dodávateľ komponentov pre železnice Hyundai Rotem Company, ktorá patrí do skupiny Hyundai Motors Group, chce získať miliardový kontrakt na nahradenie ruských tankov T72 a PT-91. Konkurenti, ako nemecký generálny dodávateľ Leopard Krauss-Maffei Wegmann (KMW) alebo Američania so svojim tankom M1 Abrams zdá sa, majú v ponuke z Južnej Kórey veľkého soka. Na poľskom veľtrhu zbrojenia (MSPO) boli ponuky Ázijcov veľmi pozorne sledované a šancu na úspech majú veľmi veľkú.



Ostane Rusko jediným porazeným v novej studenej vojne medzi USA a Čínou?
Moskva už v minulosti profitovala zo zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Pekingom. Hrozí však, že vývoj tohto konfliktu zachádza príliš ďaleko. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka