Hubbleov vesmírny ďalekohľad zachytil neuveriteľný obraz tlakovej vlny po výbuchu supernovy (FOTO)
13 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Hubblov vesmírny ďalekohľad v priebehu svojej 30-ročnej misie zaznamenal nespočetné množstvo úchvatných fotografií. Posledným príkladom je neuveriteľný obraz tlakovej vlny po výbuchu supernovy, ktorá bola od Zeme vzdialená asi 2 600 svetelných rokov, informuje portál RT.


K silnej explózii došlo v súhvezdí Labuť, keď bola hviezda vyhladená. Hviezda bola asi 20-krát ťažšia ako naše Slnko a k jej ničivej smrti pravdepodobne došlo pred 10 000 až 20 000 rokmi.

Nádherná fotografia zobrazuje iba malú časť tlakovej vlny, ktorá zostala po úžasnej astronomickej udalosti. V priebehu tisícročí od supernovy sa zvyšok rozšíril o 60 svetelných rokov od jeho stredu.

Obrázok ukazuje malú časť tlakovej vlny, ktorá zostala po supernove / ESA / Hubblov vesmírny ďalekohľad & NASA, W. Blair


Je zaujímavé, že zvyšok sa naďalej rozširuje pôsobivou rýchlosťou 350 kilometrov za sekundu. Keď sa hviezdna vlna z explózie zmieša s medzihviezdnym materiálom s nízkou hustotou, vytvorí sa z neho nádherná závojovitá štruktúra zachytená na fotografii.

V roku 1991 Hubblov vesmírny ďalekohľad taktiež zachytil obraz tlakovej vlny supernovy v súhvezdí Labuť, ale len malý kus.

Snímok z roku 1991 ukazuje malú časť tlakovej vlny / NASA / Hubblov vesmírny ďalekohľad


Elon Musk oznamuje „úžasnú“ misiu na Mars, avšak pripúšťa, že prví kolonisti takmer určite zomrú
Elon Musk ohlásil plánovanú výpravu spoločnosti SpaceX na Mars a uviedol, že kolónia bude „úžasná“, ak bude misia úspešná. Miliardár však pripustil, že existuje „veľká šanca“, že prví osadníci zomrú, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár