Chystá sa Čína uštedriť zdrvujúcu ranu USA v obchodnej vojne?
13 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Gordona G. Changa (Gatestone Institute)


Bulvárny list komunistickej strany Číny Global Times 3.septembra  informoval, že Peking  pravdepodobne predá časť alebo všetky svoje podiely americkej štátnej pokladnice.


Dôležitejšie však je, že príspevok naznačil niekoľko podstatných vecí. USA môžu vôbec prvýkrát neplniť svoje dlhové záväzky, Čína sa určite snaží destabilizovať USA a vyzerá to, že sa chystá vyhlásiť Amerike úplnú hospodársku vojnu.

Global Times informoval, že Čína môže postupne znížiť držbu dlhopisov americkej štátnej pokladnice na zhruba 800 miliárd dolárov zo súčasnej úrovne viac ako 1 bilión dolárov. A to hlavne preto, že nafukujúci sa americký federálny deficit zvyšuje riziká zlyhania a Trumpova administratíva pokračuje v útokoch na Čínu.

Čínske periodikum citovalo Zhou Maohuu z čínskej banky Everbright Bank: „Ak nedôjde k zlyhaniu dnes, neznamená to, že k zlyhaniu nedôjde ani v budúcnosti, a s pribúdajúcimi dlhmi a klesajúcim ekonomickým výhľadom v USA sa hromadia riziká.“

„Ak chcú občiansku vojnu, budú ju mať“. (Svjatoslav Knjazev)
Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová


Áno, dlhy sa „zväčšujú“. V dôsledku toho sa v marci skončil dvojročný rast hodnoty dolára smerom nahor.  A to vďaka Číne a jej obchodnej rozpínavosti. Americkú menu podkopali veľké deficity federálneho rozpočtu vyplývajúce z opatrení na zmiernenie následkov koronavírusu a očakávanie, že Federálny rezervný systém udrží úrokové sadzby na veľmi nízkych úrovniach.

Áno, americká ekonomika „prepadla“ a v druhom štvrťroku tohto roka zaznamenala ohromujúci medzikvartálny pokles HDP o 31,7%. USA však už viac neklesajú. Naopak, Amerika sa teraz rýchlo zotavuje. Ekonomika v júli pridala 1,8 milióna pracovných miest a 1,4 milióna pracovných miest minulý mesiac a väčšina ukazovateľov poukazuje na silný rast v treťom štvrťroku. Napríklad posledný odhad Fedu z Atlanty z 3. septembra predpovedá na toto obdobie rast HDP 29,6% . Predpovede „super V“ podľa prezidenta Trumpa na Deň práce nemôžu naznačovať raketové zotavenie.

V každom prípade je Čína, ktorá verejne hovorí o americkom zlyhaní, hrubo nezodpovedná. Jej slová sú neopodstatnené, zlomyseľné a sú v podstate vyhlásením o zámere zničiť americké hospodárstvo. Washington by sa mal brániť.

Boli odhalené vedľajšie nežiadúce účinky britskej vakcíny proti koronavírusu
Pozastavenie klinických štúdií britskej vakcíny AstraZeneca proti koronavírusu svedčí o vysokej úrovni bezpečnosti pre tieto lieky. Nie je to nič neobvyklé. V rozhovore pre Sputnik, ktorý o danej veci informuje, to uviedol izraelský imunológ,... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Timotej Dudka

Hospodárska špionáž

Americkí politici po celé desaťročia ignorovali kriminálne a iné dravé čínske obchodné praktiky v nádeji, že sa Čína „ponorí“ do pravidiel globálnej ekonomiky. Tieto nádeje boli, bohužiaľ, zmarené, pretože Peking zintenzívnil krádeže amerického duševného vlastníctva a pokračoval v porušovaní obchodných a iných povinností. Na presvedčenie Číny, aby prijala dohody a normy, nemalo vplyv nijaké presviedčanie, podvádzanie alebo podvádzanie.

Ako povedal Trump na svojej tlačovej konferencii ku Dňu práce: „Stratíme miliardy dolárov a ak by sme s nimi nepodnikali, nestratili by sme iba miliardy.“ A nepochybne tým prinútil ekonómov zaťať zuby.

Trumpovo odôvodnenie oddelenia nemusí nájsť podporu v klasickej ekonomickej teórii - obchodné deficity sa nemusia nevyhnutne prejaviť ako straty a nepovažujú sa za inherentne dobré alebo zlé - ale v konečnom dôsledku má pravdu, pokiaľ ide o hospodárske škody, ktoré Čína spôsobila, a čo by sa malo robiť.

Na Slovensku mierne stúpla spotreba pitnej vody
Na Slovensku mierne stúpla spotreba pitnej vody. Odberatelia na Slovensku v minulom roku celkovo spotrebovali viac ako 209 miliónov metrov kubických pitnej vody. Celkové množstvo spotrebovanej pitnej vody verejnými vodovodmi sa tak medziročne... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | SITA


Odpojenie znamená v prvom rade návrat výroby späť do Ameriky, čo sa začalo spomalene asi pred pol desaťročím, keď čínsky vládca Xi Jinping začal vytláčať zahraničné spoločnosti, pretože sa zmenšil rozdiel v čínskych a amerických výrobných nákladoch.

Tempo oddelenia sa teraz zvýšilo. Clá prezidenta Trumpa, ktoré boli zavedené na základe právomoci podľa oddielu 301 zákona o obchode z roku 1974 ako prostriedok nápravy proti krádeži duševného vlastníctva, presvedčili mnoho podnikateľov o tom, že obchodné trenie medzi USA a Čínou - a neistota - sa časom len zhoršia.

Okrem toho sa tento rok Peking stal nespoľahlivým členom globálnych dodávateľských reťazcov. Napríklad v marci hrozilo, že prerušia kritické dodávky, ako sú lieky a lekárske ochranné pomôcky do USA. Táto hrozba ani zďaleka nevystrašila Američanov, ale prinútila prezidenta Trumpa konať, napríklad jeho výkonný príkaz zo 6. augusta si vyžadoval nákup základných liekov od amerických firiem. Rovnakým smerom sa uberajú aj ďalšie krajiny vrátane Japonska, ktoré sa tiež snažia dostať svoje spoločnosti z Číny.

Ruský Gazprom zvyšuje dodávky zemného plynu do Číny
Ruský monopol zemného plynu Gazprom zvýšil v júli a auguste v porovnaní s júnom svoje dodávky zemného plynu do Číny prostredníctvom nového ropovodu na Sibíri, uviedol vysoko postavený predstaviteľ spoločnosti Gazprom, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Strata najväčšieho odberateľa?

Trump môže urýchliť odchod podnikateľov z čínskej pôdy prostredníctvom ciel a administratívnych opatrení, ako sú vylepšené colné kontroly, ktorých cieľom je zabrániť vstupu čínskeho tovaru do USA. Strata prístupu na americký trh by Čínou otriasla. V minulom roku predstavoval prebytok obchodného tovaru s Čínou v porovnaní s Amerikou 81,8% jej celkového prebytku s tovarom, čo ukazuje extrémnu závislosť od amerického trhu.

Trump, ktorý využíva svoje právomoci podľa zákona o mimoriadnych hospodárskych silách z roku 1977 a dokonca zákona o obchodovaní s nepriateľmi z roku 1917, môže tiež nariadiť americkým spoločnostiam, aby ukončili dohody o technickej spolupráci s čínskymi subjektmi, zakázať portfóliové investície na čínskych trhoch a ukončiť všetok predaj technologických výrobkov.

Čína sa z týchto krokov nemusí spamätať. Príklad: V súčasnosti sa hovorí o tom, že spoločnosť Huawei Technologies, ktorá pred šiestimi mesiacmi vyzerala, že prevezme kontrolu nad svetovými 5G sieťami, bude možno čoskoro musieť prestať dodávať sieťové vybavenie, pretože má ťažkosti s nákupom čipov. Aj keď je teraz najväčším svetovým predajcom smartfónov, Huawei bude musieť ukončiť výrobu. Čínska spoločnosť oznámila, že výroba jej čipsetov Kirin určených na použitie v jej mobilných zariadeniach sa zastaví 15. tohto mesiaca.

Putinovi údajne hrozí sprisahanie
Skupinu sprisahancov majú podľa bývalého príslušníka KGB tvoriť priamo ľudia z tajnej služby FSB, ministerstva obrany a samotnej prezidentskej administratívy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


To všetko nás privádza späť k hrozbe spoločnosti Global Times, že Čína sa snaží znížiť držbu dlhopisov americkej štátnej pokladnice. Čínski úradníci hovoria o dumpingu amerického dlhu - takzvanej „jadrovej možnosti“ - minimálne od polovice roku 2008.

Mnoho Američanov bolo zastrašovaných a tvrdili, že Washington nemôže čeliť Číne, pretože vlastní dlh štátnej pokladnice. To je však prázdna hrozba, aj keď Čína je podľa údajov ministerstva financií druhým najväčším držiteľom týchto záväzkov a má ich 1,074 bilióna dolárov .

Čínski úradníci to neuskutočnili z niekoľkých dôvodov. Napríklad, ak predávajú dlhopisy štátnej pokladnice, dostanú späť doláre, pretože 100 percent amerických záväzkov je denominovaných v ich vlastnej mene. Ak chcú čínski úradníci ublížiť Amerike, musia previesť výnosy z predaja do iných mien. Táto konverzia posunie hodnoty týchto ostatných mien cez strop a centrálne banky v týchto krajinách budú musieť hodnoty znovu vyvážiť. Inými slovami, budú musieť znížiť hodnoty svojich mien nákupom ... dolárov.

Pandémia krízu spôsobila, krízu teda aj vyrieši. Letecké spoločnosti dostanú zákazku snov
Až 8000 obrovských cargo lietadiel kategórie Boeing B-747 bude potrebovať už o niekoľko mesiacov vzdušná doprava na zabezpečenie včasnej prepravy vakcín proti koronavírusu do všetkých kútov sveta. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Čistým výsledkom toho, že Čína bude naďalej vykonávať svoju hrozbu, je ponechať záväzky americkej štátnej pokladnice v rukách krajín, ktoré sú oveľa priateľskejšie k USA. Áno, Číňania môžu na pár týždňoch spôsobiť na svetových trhoch nepokoje, ale konečným výsledkom ich úsilia budú Spojené štáty, ktoré sa už necítia byť Čínou ohrozované.

Navyše, akýkoľvek krok k náhlemu útoku na dolár predajom štátnych dlhopisov bude mať tendenciu mimoriadne zvyšovať hodnoty renminbi, čím zabije čínsky exportný sektor, ktorý je stále oporou čínskej ekonomiky. Čína už od polovice roku 2014 uvoľnila asi trilión dolárov zo záväzkov ministerstva financií na podporu hodnoty svojej vlastnej meny a na globálne trhy ani na schopnosť požičiavať si USA to nemalo žiadny vplyv.

Funkčné obdobie čínskej komunistickej strany závisí od jej neustáleho poskytovania prosperity čínskemu ľudu, takže táto organizácia existuje iba so súhlasom USA. Po nepriateľstve, ktoré je evidentné v hrozbe Global Times z minulého týždňa, je čas toto povolenie odvolať prerušením obchodu, investícií a technickej spolupráce.Takže, Čína chce predať americký dlh?

Rusko a Srbsko uskutoční v najbližších dňoch vojenské cvičenie v Bielorusku
Spúšťa sa vojenské cvičenie spojencov na území Bieloruska. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík