Český minister zdravotníctva si môže sypať popol na hlavu. Mal počúvať slovenského odborníka?
13 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Česi opäť nosia rúška vo vnútorných priestoroch. Slovenského epidemiológa, ktorý radil ministrovi zavedenie tohto opatrenia už v auguste, za „extrémny názor“ skritizovali. Čas mu však dal za pravdu.


Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu a tisícové denné nárasty prípadov pristúpili aj Česi k plošnému noseniu rúšok. Preto sú od štvrtka 10. septembra povinné vo všetkých budovách, uvádza web českého ministerstva zdravotníctva. Nariadenie sa týka i firiem, ktoré nedokážu medzi zamestnancami zabezpečiť 2-metrové odstupy i detí v školách, ktoré ich majú nosiť v spoločných priestoroch, mimo tried. Platí jednoduché pravidlo – pod strechou sa rúška nosia, vonku nie.

Novému rozhodnutiu predchádzali isté nezhody, keď o plošnom zavedení rúšok uvažovali už v auguste. Podľa komentára Hodonínskeho denníka je aktuálna prísnosť opatrení daňou za chybu českého predsedu vlády. „Všetko mohlo byť veselšie, keby premiér Andrej Babiš neurobil pravdepodobne najväčšiu chybu vo svojej mimoriadne úspešnej kariére,“ píše pre portál Martin Komárek.

Takmer polovica Rusov nechce byť zaočkovaná a myslia si, že nebezpečenstvo koronavírusu je prehnané
Podľa novej štúdie Moskovskej ekonomickej vysokej školy (HSE) len necelá polovica (45,6 percenta) opýtaných Rusov nechce byť očkovaných proti koronavírusu bez ohľadu na to, odkiaľ vakcína pochádza, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Vojtěch nariadil 20. augusta, aby sa opatrenia sprísnili a rúška sa nosili vo všetkých uzavretých priestoroch. Premiér jeho rozhodnutie ale zvrátil. Ako ďalej dodáva Hodonínsky denník, keby minister trval na svojom, šírenie epidémie by sa s veľkou pravdepodobnosťou podarilo minimálne spomaliť.

Babiš za prehnané opatrenia skritizoval epidemiológa Rastislava Maďara, ktorý ich mal podľa portálu mix24.cz z veľkej časti na starosti. Jeho návrh opäť zaviesť rúška v školách či obchodoch považoval ešte v auguste za extrémny, ako vyplýva z rozhovoru pre portál irozhlas.cz.

Premiér uviedol, že to bol práve slovenský epidemiológ, kto ministrovi zle poradil. „Keby sa pán Vojtěch pochlapil, tak povie, že sa priklonil k názoru docenta Maďara, ktorý, paradoxne, vedie skupinu na uvoľňovanie opatrení a prišiel s týmito plošnými opatreniami, ktoré minister akceptoval, i keď dve odborné skupiny boli proti,“ citoval Babiša portál mix24.cz.

Štúdie ukazujú, že upratovací personál sa nakazí koronavírusom dvakrát častejšie ako pracovníci na intenzívnej starostlivosti
Nová štúdia uskutočnená na univerzite v Birminghamu odhalila, že lekári nie sú najviac ohrození chytením koronavírusu medzi zamestnancami nemocnice, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Maďar pôsobil ako vedúci epidemiologického tímu. Slovenský odborník z ministerstva zdravotníctva nakoniec odišiel s tým, že sa stal obeťou neférovej hry. Čas mu však dal za pravdu, konštatuje ďalej mix24.cz.

Minister Vojtěch nakoniec pripustil chybu. „Možno som mal na tom viac trvať,“ povedal v rozhovore pre Lidové noviny na otázku, či ľutuje, že od svojho pôvodného plánu upustil. „Je pravda, že som mal návrh, ktorý nakoniec nebol podporený. Vtedy ho nepodporili ani odborníci, nebola v tom všeobecná zhoda. Teraz už je, tak reagujeme na situáciu,“ uviedol český minister.

Ministerstvo sa inšpirovalo zahraničím a radí, ako sa nenakaziť koronavírusom. Zožalo aj kritiku
Ministerstvo zdravotníctva vydalo infografiku, ktorá zobrazuje najviac a najmenej rizikové aktivity pre šírenie koronavírusu. Hlavným faktorom možnej nákazy je interiér, najbezpečnejší je otvorený priestor. Väčšina ľudí materiál "lajkovala", ale... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Natália Sollárová