Vojna medzi Pekingom a Washingtonom pokračuje
12 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Peking zaviedol recipročné obmedzenia pre amerických diplomatov a ďalších zamestnancov veľvyslanectva a konzulátov USA v Číne vrátane Hongkongu, oznámilo čínske ministerstvo zahraničia.



 

Diplomatická nóta, v ktorej sa oznamuje, že tieto opatrenia sú legitímnou a nevyhnutnou reakciou Číny na chybné kroky USA, bola nedávno zaslaná do Washingtonu, informovalo ministerstvo zahraničia Číny na svojej webovej stránke.

Boli zavedené obmedzenia akcií „vyšších diplomatov a všetkého ostatného personálu“ s cieľom presvedčiť Washington, aby zrušil obmedzenia, ktoré predtým uvalil na čínskych diplomatov v Amerike a ktoré „narušili vzťahy medzi Čínou a USA“ , dodal.

Minulý týždeň Trumpova administratíva uviedla, že čínski diplomati budú musieť odteraz získať súhlas od amerického ministerstva zahraničia, skôr ako navštívia kampusy amerických univerzít alebo usporiadajú kultúrne akcie s účasťou viac ako 50 ľudí mimo areálu veľvyslanectva.

Kim Čong-un je v dobrom zdravotnom stave, tvrdí Trump
Neočakávané potvrdenie dobrého zdravia Kim Čong-una americkým prezidentom Donaldom Trumpom vyvolalo lavínu zmätku aj úsudku. Tieto poznámky prišli v nadväznosti na tvrdenia o priateľstve oboch vodcov v novej knihe, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Toto oznámenie nasledovalo po júlovom uzavretí čínskeho konzulátu v Houstone, ktorý USA obvinili zo špionáže. Predtým bolo tiež nariadené čínskym diplomatom informovať americké orgány o akýchkoľvek stretnutiach so štátnymi a miestnymi úradníkmi, ako aj o komunikácii so vzdelávacími a výskumnými inštitúciami.

Washington a Peking už mesiace obchodujú s finančnými injekciami, pretože medzi oboma krajinami stále rastie napätie v súvislosti s celou škálou problémov. Zahŕňajú americký zákrok proti čínskemu telekomunikačnému gigantu Huawei a populárnu aplikáciu na zdieľanie videí TikTok kvôli špionážnym tvrdeniam, ako aj podporu hnutí za nezávislosť v Hongkongu a na Taiwane Bielym domom.

Peking obviňuje Washington z rasovej diskriminácie
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková