Vinník ekologickej katastrofy v Noriľsku je známy
12 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Spoločnosť Norilsk Nickel oznámila predbežný dôvod zničenia palivovej nádrže a následnej ekologickej katastrofy.


Išlo o porušenie technológie pri jej výstavbe asi pred 40 rokmi, vyhlásil prvý viceprezident a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Sergej Djačenko. A to v kombinácii s roztápaním pertmafrostu v posledných desaťročiach. Bližšie informuje portál tass.com.

Dôvodom zničenia piatej palivovej nádrže, ktorej nehoda koncom mája spôsobila najväčšiu ekologickú katastrofu v Arktíde, bolo porušenie technológie počas jej výstavby pred asi 40 rokmi. Stavba nádrže sa uskutočnila v roku 1981. Podľa v tom čase platných stavebných noriem sa v zóne permafrostu mali podložia pod základy nádrže založiť do skaly do hĺbky 800 mm. Počas demontáže zničeného skladovacieho zariadenia sa však ukázalo, že sa tak pôvodne nestalo.

"Podľa našich odhadov je vzdialenosť od spodnej časti trosiek po pevný skalný základ asi jeden meter. Takže hoci to nepriamo naznačuje, že zariadenia možno aj boli dokončené podľa projektu, neboli zahĺbené priamo do skalného podložia, ale iba položené na jeho povrch v skale," uviedol Sergej Djačenko.



 

S najväčšou pravdepodobnosťou asi pred 40 rokmi bola pôda v blízkosti skaly silne zamrznutá, pripúšťa Djačenko. Preto neprehlbovali základy do skaly. Roztápanie permafrostu sa na povrchu prejavuje už celé desaťročia. "Mimoriadne teplé letá za posledné roky a mierne zimy sa s najväčšou pravdepodobnosťou prejavili. A skutočnosť, že kolegovia kedysi nechali tieto zariadenia nezakotvené, sa nám kruto vypomstila," povedal. Podľa Djačenka si treba ešte počkať na záver vyšetrovacieho výboru, ktorý sa touto problematikou zaoberá.

V regióne Noriľska opäť uniklo 45 ton ropného produktu
V ruskom arktickom priemyselnom regióne Noriľsk došlo k ďalšej ekologickej havárii, konkrétne úniku takmer 45 ton leteckého paliva z potrubia. Oznámila to v nedeľu ťažobná spoločnosť Nornickel. Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Djačenko sa vyjadril aj k otázke stavu palivovej nádrže pred haváriou. "Skutočne, v roku 2016 táto nádrž neprešla technickou kontrolou spôsobilosti, bola odstavená. A dovolím si povedať, že v rokoch 2017 - 2018 bola v oprave. Potom boli vykonané všetky potrebné štátne skúšky, došlo sa k záveru, že nádrž je vhodná na použitie, “povedal.

Celkovo bolo odstránených 188 000 ton kontaminovanej pôdy, teraz je uložená v špeciálnych hangároch, povedal tiež Djačenko.informoval tiež, že spoločnosť celkovo vynaložila asi 8 miliárd rubľov na elimináciu následkov nehody.

Žalobu na arbitrážny súd v Krasnojarskom kraji proti dcérskej spoločnosti Norilsk Nickel podal územný úrad Rosprirodnadzor. Súd musí rozhodnúť o prijatí žaloby do 15. septembra. Podľa oficiálnych údajov sa 29. mája vylialo viac ako 21 000 ton paliva po zrútení skladovacej nádrže v elektrárni prevádzkovanej spoločnosťou CHPP-3. Palivo unikalo a kontaminovalo plochu 180 000 metrov štvorcových terénu a tiež miestnych riek a spôsobilo obrovské škody na životnom prostredí.

Ekologická havária pri Noriľsku spôsobila škody za 1,8 miliardy eur
Ruský federálny úrad pre dohľad nad využívaním nerastného bohatstva (Rosprirodnadzor) vyhodnotil škody na životnom prostredí spôsobené nedávnou rozsiahlou ekologickou haváriou neďaleko mesta Noriľsk. Celkovo ide o sumu takmer 150 miliárd rubľov (v... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR