Viac obmedzení a rúška v školách do konca septembra. Opatrenia sa sprísňujú
12 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Pandemická komisia vlády a Konzílium odborníkov prijali nové rozhodnutia. Obmedzenia sa dotknú školákov, organizácie spoločenských podujatí i cestovania. Mení sa tiež zaradenie jednotlivých okresov podľa miery epidemiologického rizika.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí v piatok na tlačovej konferencii predstavil nové, prísnejšie opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Jedným z hlavných ukazovateľov úspechu v boji s „neviditeľným nepriateľom“ je podľa šéfa rezortu disciplinovanosť obyvateľov, jednota a vedenie zo strany lídrov. Všetkým občanom sa preto poďakoval za to, ako bravúrne zvládli prvú vlnu.

Ak však niečo neurobíme s rastúcim trendom počtu infikovaných, budú podľa neho pribúdať hospitalizácie i úmrtia. "Pokiaľ nebudeme mať k dispozícii vakcínu, tak akékoľvek nadmerné zhromažďovanie, akékoľvek úzke kontakty, žiaľ, v tejto situácii spôsobujú to, že koronavírus sa nám šíri a šíri sa tým efektívnejšie, čím sme v sociálnych kontaktoch my intenzívnejší,“ uviedol Krajčí. Druhú vlnu spúšťajú najmä sociálne kontakty mladých ľudí.

Lekárska komora dúfa, že odmeny zdravotníkom v prvej línii prídu čo najskôr
Slovenská lekárska komora (SLK) dúfa, že odmeny zdravotníkom v prvej línii prídu čo najskôr a nie až o niekoľko týždňov, ako avizoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Informovala o tom mediálna manažérka SLK Nancy Závodská.... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | SITA


Na návrh Pandemickej komisie vlády má byť s platnosťou od 16. septembra zakázané usporadúvať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, s výnimkou svadieb a karov. Týka sa to napríklad diskoték či konferencií. Ďalej sa sprísnia podmienky pre športové kempy a zavedie sa semafor pre duchovnú službu, rizikovosť pre bohoslužby sa bude monitorovať podľa regionálnej miery epidemiologického rizika.

Následne od 1. októbra sa obmedzí aj počet osôb zúčastňujúcich sa na podujatiach. Všetky svadby už môžu počítať s maximálne 30 hosťami. Čo sa týka exteriéru, v zelených okresoch môže na nich byť najviac 200 ľudí, v oranžových a červených iba 100. V interiéri to bude ešte prísnejšie - v bezpečných okresoch je povolených do 100 účastníkov, v rizikových už len 50. V Bratislave by z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie mali tieto opatrenia platiť skôr, podľa rozhodnutia hlavného hygienika.

Povinnosť nosiť rúško v triedach u žiakov druhého stupňa, na stredných a vysokých školách sa predlžuje do konca septembra. Pre deti prvého stupňa je prekrytie horných dýchacích ciest „vysoko odporúčané“. „Našou zodpovednosťou je, aby sme nezvyšovali riziko prenosu tohto ochorenia na starších a seniorov. Práve nosením rúšok chránime nielen seba, ale i ostatných,“ uviedol Krajčí. Podľa neho sa rúška na školách ukázali ako veľmi efektívne.

Boli odhalené vedľajšie nežiadúce účinky britskej vakcíny proti koronavírusu
Pozastavenie klinických štúdií britskej vakcíny AstraZeneca proti koronavírusu svedčí o vysokej úrovni bezpečnosti pre tieto lieky. Nie je to nič neobvyklé. V rozhovore pre Sputnik, ktorý o danej veci informuje, to uviedol izraelský imunológ,... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Čo sa týka zaradenia jednotlivých okresov, od 10. septembra sú „červené“ Bratislava, Michalovce, Nitra, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Do oranžovej kategórie patria Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou. Všetky ostatné sa radia medzi zelené, čiže bezpečné.

Regióny podľa mieryepidemiologického rizika. Foto: Facebook (Ministerstvo zdravotníctva)


S cieľom chrániť zraniteľné skupiny obyvateľstva pandemická komisia okrem toho v rizikových okresoch navrhla zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti a tiež zrušenie rodinných osláv. Seniorom odporúča nechať sa zaočkovať proti chrípke a pneumokokom.

Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu aj v susedných krajinách odporučila komisia ústrednému krízovému štábu, aby sa uzavrela hranica s Ukrajinou a na zoznam tzv. červených krajín bola zaradené aj Česká republika. Rakúsko a Maďarsko sú medzi krajinami s nepriaznivou situáciou. Medzi menej rizikovými sú po novom Švédsko, Bulharsko a Kanada. Podľa Krajčího by Slováci nemali cestovať.

Ústredný krízový štáb by mal o návrhoch rozhodovať v pondelok.

Infektológ Pavol Jarčuška má obavy z jesene. Čo môžeme očakávať v druhej vlne koronavírusu?
Hoci Slovensko zvládlo prvú vlnu pandémie COVID-19 skvelo a bolo lídrom v najnižšom počte nakazených a mŕtvych v celej Európa, v očakávanej druhej vlne tieto počty narastajú aj u nás, píše Nový čas. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.