Štúdie ukazujú, že upratovací personál sa nakazí koronavírusom dvakrát častejšie ako pracovníci na intenzívnej starostlivosti
12 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Nová štúdia uskutočnená na univerzite v Birminghamu odhalila, že lekári nie sú najviac ohrození chytením koronavírusu medzi zamestnancami nemocnice, informuje portál RT.


Vyše 500 pracovníkov bolo testovaných na univerzitnej nemocnici Foundation Trust (UHBFT), kde bolo päť ľudí pozitívnych na Covid-19.

Viac ako jeden z troch upratovačov, alebo 34,5 percenta testovaných, malo protilátky, čo odhaľuje, že boli už predtým vírusom infikovaní. Avšak čo sa týka personálu na intenzívnej starostlivosti, bol nakazený "iba" jeden zo šiestich, čo je 15 percent. Podľa štúdie mal koronavírus iba jeden zo siedmich chirurgov.

Odborníci tvrdia, že typ osobných ochranných prostriedkov používaných zamestnancami nemocnice je kľúčom k riadeniu šírenia vírusu. Upratovači v nemocniciach dostali iba základné masky, ale tým, ktorí sa zaoberali vysoko rizikovými pacientmi, bola pridelená lepšia súprava vrátane rukavíc a plášťa.

Venezuelský scenár! Litva uznala Cichanovskú za „zvoleného vodcu“ Bieloruska
Litovskí poslanci jednomyseľne hlasovali za rezolúciu o uznaní bývalej bieloruskej prezidentskej kandidátky Svetlany Cichanovskej, ktorá po sporných voľbách utiekla do Litvy, za zvoleného vodcu Bieloruska, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Predpokladali sme, že pracovníci na jednotke intenzívnej starostlivosti budú najviac ohrození," napísal vedúci výskumný pracovník profesor Alex Richter v časopise Thorax. "Ale pracovníci v ITU (jednotka intenzívneho ošetrenia) sú v porovnaní s inými oblasťami relatívne dobre chránení," dodal profesor.

Intenzívna starostlivosť bola tiež označená ako vysoko rizikové prostredie v súlade s národnými smernicami, kde je povinné používanie vylepšených osobných ochranných prostriedkov vrátane filtrovaných respirátorov na tvár. V ďalších klinických oblastiach sa odporúčali chirurgické masky odolné proti tekutinám, ktoré majú menšiu ochranu.

Štúdia sa uskutočnila koncom apríla. Richter je presvedčený, že údaje podporia hodnotenie rozšíreného testovania zdravotníckych pracovníkov vrátane sledovania prenosu vírusu počas budúcich vĺn pandémie. Tieto faktory by mohli byť dôležité pri zvažovaní toho, čo sa stane túto zimu.

USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár