S otravou Navaľného to bolo od začiatku všetko úplne inak
12 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Známy ruský opozičný bloger Alexej Navaľnyj. Kritik režimu v Rusku. Miláčik "západných" médií i politikov takzvaného "slobodného" sveta. Obeť režimu, alebo - nebodaj - svojich "priateľov"?


"Otrava Alexeja Navaľného mohla byť výsledkom konfliktu s blogerským kolegom Vladimirom Ašurkovom a ďalšími zahraničnými partnermi. A pravdepodobným travičom je kníhkupec z Londýna, priateľ Čičvarkina a Chodorkovského a doteraz neznáme dievča Maria Pevčiková." To si myslí autorka článku na portáli pravda.ru.

V polovici augusta odišiel zakladateľ protikorupčného fondu Alexej Navaľnyj v záležitostí FBK (Moskovská kancelária boja proti korupcii - pozn. red. HD) do Novosibirska a Tomska. Počas spiatočného letu z Tomska do Moskvy 20. augusta spredstaviteľovi opozície Navaľnému náhle prišlo zle, stratil vedomie a po nútenom pristátí v Omsku bol urgentne hospitalizovaný.

AKTUALIZOVANÉ: Navaľnyj sa prebral z kómy a reaguje na verbálne podnety
Podľa berlínskej nemocnice Charité, kde sa ruský aktivista podrobuje liečbe z možnej otravy jedom, sa Alexey Navaľnyj prebral z kómy a je odstavený od prístroju na dýchanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Lekári v miestnej pohotovostnej nemocnici prijali všetky potrebné opatrenia na záchranu života pacienta. Po stabilizácii stavu bol Navaľnyj na žiadosť rodiny a oficiálnych zástupcov prevezený do Nemecka na berlínsku kliniku Charité. Leteckú dopravu pacienta v kóme zaplatil Boris Zimin, Navaľného dlhoročný sponzor. Niekoľko dní po prijatí pripustili lekári kliniky možnosť otrávenia pacienta. A 2. septembra nemecká kancelárka Angela Merkelová verejne vyhlásila, že v krvi opozície sa údajne našli stopy jedu skupiny Novičok, súčasne obvinila Rusko z možnej účasti na incidente.

Máme ( pravda.ru - pozn. red. HD) však k dispozícii informácie, ktoré poukazujú na tých, ktorí môžu mať skutočný záujem na predčasnej smrti Alexeja Navaľného. Avšak prichádza prekvapenie - to vôbec nie sú jeho oponenti, ale mecenáši, ktorí pomáhali opozícii vytvárať z Navaľného obraz „bojovníka proti režimu“.

"Čo robil Navaľnyj na Sibíri?" Pýta sa portál pravda. ru. Alexej Navaľnyj pricestoval do Novosibirska 15. augusta. Na ceste ho sprevádzali zamestnanci FBK, medzi nimi napríklad: Georgij Alburov, Pavel Zelensky, Iľja Pachomov, Vladlen Los, tlačová tajomníčka Kira Jarmyšová a pre všetkých doteraz neznáma Maria Pevčiková.

Trump zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, že Navaľnyj bol otrávený
Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, ktorý by potvrdil že ruského opozičného politika Alexeja Navaľného otrávili tak, ako to tvrdí Nemecko. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Podľa harmonogramu sa Navaľnyj stretol s dobrovoľníkmi a pred voľbami 13. septembra zadokumentoval materiály na nové vyšetrovanie. Neskôr odišiel do Tomska. Práve táto časť cesty je kľúčom k vyriešeniu záhadnej otravy.

V Tomsku Navaľnyj zbieral informácie a hovoril o práci Jednotného Ruska ( Pozn. red. HD - je to ruská parlamentná stredo-pravicová politická strana, ktorá bola založená v decembri 2001. Predsedom strany je od 25. apríla 2012 Dmitrij Medvedev, ktorý na pozícii lídra vystriedal svojho predchodcu Vladimira Putina.) v sektore bývania. Osobitnú pozornosť  venoval spoločnosti Tomskvodokanal LLC . Spoločnosť spravuje vodovodné siete po celom meste po tom, čo zvíťazila v súťaži proti moskovskému Rosvodokanalu (RVK). Spoločnosť RVK je zároveň najväčším súkromným prevádzkovateľom centralizovaných systémov zásobovania vodou a kanalizácie v krajine, Ktorú Ašurkov z času na čas podporuje.

Ak bol Navaľnyj otrávený, je nepravdepodobné, že by to bol Putin: Taliansky profesor búra teóriu „atentátu podporovaného štátom“
Už pár minút po tom, čo lietadlo s blogerom Navaľnym muselo núdzovo pristáť a pasažiera nechať urgentne odviezť do nemocnice v Omsku, sa vytvoril mediálny obraz atentátu. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


(Pozn. red. HD - Vladimir Ašurkov je ruský politik a výkonný riaditeľ Protikorupčnej nadácie.  Je to bývalý bankár, pôsobil v rokoch 2006 až 2012 ako riaditeľ skupiny pre riadenie a kontrolu v konzorciu Alfa Group. tam ho donútili z funkcie odstúpiť o z dôvodu politickej angažovanosti v spoločnosti Alexeja Navaľného . Počas tohto obdobia bol Ašurkov tiež v predstavenstve spoločnosti X5 Retail Group. V roku 2014 obvinil ruský vyšetrovací výbor Ašurkova zo sprenevery finančných prostriedkov z kampane starostu Alexeja Navaľného v roku 2013, po ktorej požiadal o politický azyl vo Veľkej Británi.)

Záujmy Rosvodokanalu RVK siahajú oveľa ďalej ako Sibír. Najmä RVK zabezpečuje dodávku vody v Rjazani a snaží sa získať 49-ročný kontrakt. Porážka v Tomsku napriek tomu hmatateľne zasiahla plány spoločnosti, takže do prípadu vložili hlavný mediálny tromf Ašurkova - Alexeja Navaľného. Voľby a znepokojenie v sektore bývania a komunálnych služieb na Sibíri sa stali dobrým krytím pre získavanie biznisu s vodou.

Prečo sa však práve z cesty do Tomska stala „jednosmerná letenka“ a akú úlohu pri otrave Navaľného zohral Ašurkov a obchodník Čičvarkin (ďalšia pozn. red. HD - Čičvarkin, to je niečo ako ruský Rockefeler mobilných komunikácií) z Londýna, vyjasní sa, ak sledujeme vývoj kontaktov medzi Navaľným, Ašurkovom a kýmsi v pozadí.

Berlínska nemocnica Charité hlási, že Navaľnyj je mimo ohrozenia života
Je síce v kóme a na prístrojoch, ale prognózy má dobré. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


V roku 2010 Alexej Navaľnyj ešte nemal svoju vlastnú značku a viedol politický blog na platforme LiveJournal, ktorý nakoniec prilákal dlho očakávanú pozornosť potenciálneho investora. Kontaktoval ho práve Vladimir Ašurkov , ktorý bol od septembra 2006 do februára 2012 riaditeľom správy a kontroly aktív v spoločnosti CTF Holdings Ltd, správcovskej spoločnosti konzorcia Alfa Group.

„Veľká ryba“ nahliadla do nahrávok Navaľného, ​​vyjadrila podporu a deklarovala pripravenosť využiť svoje kontakty. Neskôr to bol Ašurkov, kto vyniesol Navaľného na svetlo a zabezpečil kontakt so zahraničným finančníkom Williamom Browderom a Jevgenijom Čičvarkinom, ktorí sa usadili v Londýne. To umožnilo vybudovať stratégiu pre vytváranie vlastnej značky a získanie vplyvu na sociálno-politickú agendu. Na Navaľného sa uzatvárali veľké stávky - mal vytvoriť široké hnutie demokratickej opozície.

Počas nasledujúcich niekoľkých rokov Aššurkov aktívne začlenil Navaľného do globálnej elity. Vytvoril meno, imidž, značku pre málo známeho blogera. Pomáhal vyjednávať o financovaní, vynášal špinu z vysoko postavených vyšetrovaní a dával pokyny na vytvorenie vlastného projektu. A v roku 2011 Navaľnyj spolu s Ašurkovom založili Protikorupčný fond. V roku 2012 sa stala oficiálne známou spolupráca vrcholového manažéra skupiny „Alfa Group“ s opozíciou, kvôli ktorej musel opustiť svoj post. Neskôr bol Ašurkov oficiálne yačlenený do Navaľného tímu a bol menovaný do funkcie výkonného riaditeľa FBK.

Tvrdenie, že Navaľnyj bol otrávený je predčasné
Kremeľ v utorkovom vyhlásení uviedol, že tvrdenie Nemecka o otrávení predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného je predčasné, píše agentúra AFP. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Čas plynul, protikorupčný fond sa rozvinul, získal si publikum a začal nové projekty. Alexej Navaľnyj sa stal neformálnym vodcom opozície, dostal mediálnu a finančnú podporu od zahraničných investorov a organizácií, študoval na Yale a vo svojich rukách sústredil najvýznamnejšie opozičné hnutie. FBK vyzbierala stovky miliónov rubľov vo forme darov a milióny dolárov prešli cez bitcoinovú peňaženku vedúceho Navaľného ústredia Leonida Volkova.

Rastúci vplyv a dôvera v jeho vlastnú nevyhnutnosť však Navaľného priviedli k mnohým osudovým chybám. Pre svoje presvedčenie o beztrestnosti stratil podporu lojálnych opozičných médií, čím spôsobil niekoľko významných škandálov, ruskú opozíciu rozladil, „vyčerpal protesty“ a vyvolal mnohé predvolania pred súd, po jednom prehral procesy s urážkou na cti. Dôsledkom toho všetkého bola strata spojencov . Navaľnyj sa v skutočnosti stal politickým vyvrheľom, len on sám to ešte nepochopil.

Prvou reakciou bola skutočnosť, že Jevgenij Čičvarkin zatvoril Fond na boj proti korupcii a na podporu libertarianizmu tri mesiace po jeho založení. Organizácia, ktorá vznikla v Londýne v novembri 2019, mala usmerniť financovanie Navaľného, ​​ktoré sa uskutočnilo osobne prostredníctvom Čičvarkina. Likvidácia fondu prebehla 25. februára 2020, vyplýva z informácií na webovej stránke UK Companies House.

Nemci prišli s novou "rozprávkou" o Navaľného otrave novým druhom Novičoku
Slovenský chemik: Skripaľovci si po otrave Novičokom pokojne došpacírujú na lavičku v parku a Navaľnyj v kľude nastúpi do lietadla? Čo za debila tomu uverí? Komédia s názvom „Navaľnyj bol otrávený Novičokom“ ale stále pokračuje. Začína to však byť... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Petra Demková


Dôvodom môže byť konflikt medzi Navaľným, Čičvarkinom a Chodorkovským kvôli výzvam neprotestovať proti zmenám a doplneniam ústavy Ruskej federácie a „ inteligentného hlasovania “, ktoré FBK presadzovala v roku 2019. Zatiaľ čo Navaľnému vyhasol protestný potenciál, Chodorkovskij sa pokúsil dostať ľudí do ulíc a zmobilizovať Rusov. Investoval milióny do aktivít svojich štruktúr s cieľom zdiskreditovať pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, v situácii, keď Navaľnyj hovoril o nezmyselnosti nepokojov a vyzval na bojkot.

Na pozadí všetkých nahromadených otázok, problémov s dlhom 88 miliónov „Putinovho šéfkuchára“ Jevgenija Prigožina či vyhliadkam na bankrot, sa pred niekoľkými mesiacmi strhol dlhotrvajúci a nevyriešený konflikt medzi Navaľným, Ašurkovom a ďalšími londýnskymi opozičníkmi. (Pozn. red. HD - Jevgenij Prigožin si prezývku "Putinov kuchár" vyslúžil už dávno. Odkedy si tento ruský podnikateľ otvoril luxusnú reštauráciu v Petrohrade, stál po boku prezidenta Vladimira Putina a jeho hostí. Obsluhoval amerického prezidenta Georgea W. Busha či francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca. V Rusku bol však dlho pomerne neznámy. Až kým sa nezačali objavovať informácie o jeho inom biznise – o petrohradskej fabrike na internetových trollov či o financovaní žoldnierov v zahraničí.)

Dlh vo výške 88 miliónov rubľov voči „Putinovmu šéfkuchárovi" prinútil Navaľného, ​​aby 20. júla oznámil likvidáciu FBK . Podľa zdroja blízkeho FBK a Navaľného došlo k rozhodnutiu bez diskusie s Ašurkovom a Volkovom. Každý z nich zohral dôležitú úlohu vo fungovaní fondu. Jeden poskytoval objednávky a podporu zo zahraničia a druhý - stabilnú finančnú situáciu, legalizáciu finančných prostriedkov a prácu ústredia Navaľného.

Ukladanie sankcií ruským úradníkom za údajnú otravu Alexeja Navaľného je „absurdné“ a „neprijateľné“, tvrdí Kremeľ
Kremeľ sa vysmial navrhovanému vytvoreniu „Navaľného zoznamu“, ktorý by uvalil viac sankcií na Rusov, po obvineniach, že Moskva je zodpovedná za údajné otrávenie opozičnej osoby Alexeja Navaľného, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Ašurkov prirodzene nemal rád amatérske predstavenia. Za 10 rokov sa do Navaľného a FBK investovalo príliš veľa, aby mu umožnili jednorazové zatvorenie kancelárie, prevod peňazí na inú právnickú osobu a prácu prostredníctvom nového fondu. Bola tu tiež otázka reputácie všetkých zúčastnených, a ľudí, ktorí navaľného podporujú," odvoláva sa na svoj zdroj pravda.ru.

Ašurkov 22. júla zavolal Navaľnému a požadoval ho o vysvetlenie a ponúkol dva scenáre, uviedol tento zdroj.

Navaľnyj tiež musel vrátiť všetky podiely, ktoré mu dal Ašurkov, aby sa stal členom predstavenstva všetkých významných ruských spoločností, aby získal prístup k interným dokumentom a stretnutiam - vysvetlil zdroj.

Samotný Navaľnyj reagoval na návrh veľmi ostro - bývalí zamestnanci FBK opakovane hovorili o jeho hysterickej povahe. "Samozrejme vybuchol a začal kričať, že FBK je jeho duchovným dieťaťom a sám bude o nej rozhodovať. Rovnako tiež, že všetko spočíva iba na ňom a okamžite sa zrúti, ak bude FBK prevedená na niekoho iného. A o peniazoch a podieloch ani nediskutuje. Toto je jeho „dôchodkový fond“ a platba za riziko," uviedol zdroj publikácie.

"Ak by sme Navaľného otrávili, bol by už mŕtvy", povedal Putin
Rusko netoleruje „polovičnú prácu“. „Nie sme predsa amatéri,“ zdôraznil Putin. Uviedol portál Noktara.de. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Ašurkov napriek tomu navrhol, aby si to opozičníci dobre premysleli, inak to „môže mať následky“. Konverzácia sa tým skončila.

V tejto súvislosti je dôležité pochopiť, aký majetok mal Navaľnyj k dispozícii a prečo stál ako samostatná položka v sporoch. V roku 2008 začal Navaľnyj zverejňovať svoje prvé vyšetrovania zamerané na spoločnosti, v ktorých bol akcionárom. To sa zhodovalo so zánikom jeho spoločnosti NN Securities, ktorá sa podieľala na obehu cenných papierov. Na základe práv menšinového akcionára získal prístup k dôverným dokumentom a zverejnil ich. Teda spôsobenie škody spoločnostiam a narušenie transakcií. Boli napadnutí takí giganti ako Rosneft, VTB a Gazprom.

Od roku 2012 zahŕňalo jeho portfólio cenné papiere od 37 spoločností OJSC , vrátane spoločností Gazprom, Rosneft, Lukoil, Surgutneftegaz, VTB Bank a ďalších. Tieto údaje boli uvedené v Informáciách o príjmoch za rok 2012 a o majetku registrovaných kandidátov na post starostu Moskvy, ich manželov / manželiek a maloletých detí samotným Navaľným.

Ruská rozviedka nechápe, ako mohol novičok otráviť iba jedného človeka a práve Navaľného
Ak by proti ruskému opozičnému aktivistovi použili jed novičok, museli by okolo neho všade ležať hromady mŕtvol, tvrdia ruskí špecialisti. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


"Navaľnyj mal spočiatku zanedbateľný počet akcií a až neskôr Ašurkov a ďalší "nalievali " do neho cenné papiere, aby mohol pracovať sebavedomejšie. V skutočnosti má oveľa viac, ako uvádzal vo svojich majetkových priznaniach. Ak sa pozriete, nie je to tam napríklad uvedené „Aeroflot. Aj keď každý vie, že bol členom predstavenstva. Skutočný rozsah nikto nepozná, ale je to určite oveľa viac,“ uviedol zdroj portálu pravda.ru .

Skontrolovali sme vyhlásenie zdroja a zistili sme, že Navaľnyj bol skutočne akcionárom spoločnosti Aeroflot. V roku 2012 bol členom predstavenstva spoločnosti po nominácii Alexandrom Lebedevom. V roku 2013 sa spoločne rozhodli nenominovať Navaľného kvôli výrazne zníženému vplyvu Lebedeva v spoločnosti.

Existuje dôvod domnievať sa, že časť cenných papierov Navaľného je vo vlastníctve Julie Navaľnej. Oficiálne je nezamestnaná a venuje sa výchove detí, opozícia však zároveň na jej meno deklarovala malý ročný príjem. Ide pravdepodobne o dividendy zo samotných akcií, ktoré boli deklarované v roku 2012, ale v roku 2017 zanikli.

Sibírski lekári, ktorí liečili Navaľného, vydali otvorený list, v ktorom odmietajú kritiku západných médii
Ruskí lekári, ktorí minulý týždeň liečili Alexeja Navaľného, vydali otvorený list ako reakciu na kritiku ich úsilia o záchranu jeho života, pričom ich urazil nejaký komentár, ktorý je podľa nich politicky motivovaný, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Navaľnyj má aj ďalšie zdroje príjmu. Novinári vypočítali a odhadli jeho plat na zhruba 750-tisíc mesačne. (Pozn. red. HD - ide pravdepodobne o ruble, čiže v našej mene by to bolo zhruba 8500 eur.) Navaľnyj síce oficiálne deklaruje iba 450 tisíc, ktoré dostáva od oligarchu, ktorý predal svoj VimpelCom Dmitrijovi Ziminovi. Zároveň ročné výdavky Navaľného predstavujú približne 17 miliónov rubľov. takže to je dôkaz, že je financovaný aj inak ako mzdou. Medzi platené výdavky Navaľného patria napríklad cesty do zahraničia a prenájom bytu v blízkosti centra Moskvy, nové auto pre jeho manželku a štúdium jeho dcéry v USA. Navaľnyj však odmieta odpovedať na otázky, za aké peniaze žije tak luxusne.

Ale späť k posledným udalostiam pred otravou. Po Ašurkovovej výzve Navaľnyj neustúpil od svojej myšlienky a pokračoval v rozvíjaní témy likvidácie FBK a presune darov a finančnej pomoci ľudí pri opätovnej registrácii pravidelných darov na nové účty. Aktívne zapracoval na svojom obraze ako obraze obete režimu.

Ašurkov sa 27. júla pokúsil s Navaľným diskutovať o ďalších krokoch v rámci FBK. Ale tento rozhovor sa tiež skončil škandálom vyvolaným opozičníkom Navaľnym.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/08/27/toxikolog-lekari-mozu-len-dufat-jed-ktory-otravil-navalneho-%e2%80%8b%e2%80%8bje-extremne-ucinny/

" Ašurkov 27. júla opäť zavolal Navaľnému. Na výzvu okamžite odpovedal s nespokojnosťou. Za posledných pár mesiacov to bol pre nich bežný komunikačný tón. Ašurkov sa pýtal, aké rozhodnutie Navaľnyj urobil. Je pripravený prijať podmienky a zachovať FBK a všetko mu vrátiť?" Musíte pochopiť, že otázka peňazí bola pre Navaľného vždy bolestivá. Znovu naštval a povedal, že nič nevráti, pretože nič nemal. Žiadne peniaze, žiadne podiely - cieľ ako sokol. A ak neveríte, potom hľadať ".

Druhá výzva tiež nedokázala zmeniť Navaľného stratégiu. Na práci FBK sa nič nezmenilo, akoby nedošlo k žiadnym rozhovorom s Ašurkovom. FBK napriek tomu o konflikte vedela, ale odpovediam na akékoľvek otázky sa vyhýbala. V organizácii nie je zvykom klásť Navaľnému osobné otázky, najmä ak sa týkajú rozpočtu alebo súvisiacich tém.

29. alebo 30. júla (zdroj nevie presný dátum pomenovať), Ašurkov opäť kontaktoval Navaľného. Tentoraz nečakane navrhol, aby Navaľnyj na konflikt zabudol a nechal všetko tak, ako je. "Povedal, že možno zašiel priďaleko a Navaľnyj to už teraz má ťažké kvôli dlhom a súdom, takže všetko necháme tak, ako to bolo. Požiadal však o láskavosť - uskutočniť pre neho dôležité vyšetrovanie a ísť do Novosibirska na zdokumentovanie materiálov." A aby ľahšie pochopil nuansy a spojil sa s ľuďmi na mieste, Ašurkov mal dievča z Londýna, aby mu pomohlo. Zároveň budú môcť propagovať tému „Inteligentné hlasovanie“. Navaľného to samozrejme potešilo a uviedol, že už žiadne problémy nevidí “.

USA a Francúzsko vyzvali Rusko, aby vyšetrilo prípad údajnej otravy Navaľného
Americký veľvyslanec v Moskve John Sullivan vyzval v utorok Rusko, aby okamžite začalo vyšetrovanie údajnej otravy dlhoročného kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ktorý je momentálne hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Informovala o tom... Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


A 15. augusta Navalnyj spolu so svojimi zamestnancami, ako aj s Máriou Pevčikovou, ktorá pricestovala do Ruska 7. augusta, odchádza do Novosibirsku. Odtiaľ sa už do Moskvy nevráti.

Maria je 33-ročná žena s nepriehľadnou životnou históriou a veľmi zaujímavými faktami vo svojom životopise. Napriek veku informačných technológií a sociálnych sietí neexistujú o Márii prakticky žiadne informácie. Z fragmentovaných údajov je známe len málo: v roku 2008 ukončila štúdium na Moskovskej štátnej univerzite v odbore sociológia a neskôr na elitnej London School of Economics and Political Science. Vo veku 22 rokov už pôsobila ako asistentka jedného z členov britského parlamentu. Momentálne podniká a vlastní reťazec kníhkupectiev vo Veľkej Británii a v Austrálii. Presná výška príjmu nie je známa, ale má dosť peňazí na byt s výhľadom na londýnsky Tower v elitnom komplexe The Circle na ulici Queen Elizabeth Street. Má rozsiahle obchodné a politické väzby vrátane vzťahov s Čičvarkinom a Chodorkovským.

Navaľnyj a Pevčiková sa poznajú najmenej posledných 10 rokov. Od roku 2010 Mária poskytuje na žiadosť Ašurkova navaľnému informačnú podporu a poskytuje mu aj informácie o aktívach vysokopostavených Rusov vo Veľkej Británii, údajne na účely vyšetrovania. Takéto údaje nie je možné nájsť vo verejnej sfére, a preto existuje dôvod domnievať sa, že Mária spolupracuje s európskymi spravodajskými službami a MI6. Žena navštevuje Rusko dvakrát alebo trikrát ročne, počas svojich návštev inkognito kontaktuje Navaľného. Ona sama nefotí spoločné fotografie a videá a svoju prítomnosť na internete skrýva. Počas svojej návštevy Ruska prakticky neopúšťa Navaľného.

Sibírski lekári tvrdia, že zachránili Navaľnému život
Ruskí lekári v sibírskej nemocnici, ktorí ako prví ošetrovali ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v pondelok vyhlásili, že mu zachránili život. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Má tiež dlhodobé vzťahy s Ašurkovom, v roku 2013 organizovala v Moskve rokovania medzi expremiérom Belgicka Guyom Verhofstadtom a poradcom litovského prezidenta pre zahraničnopolitické otázky Renaldasom Vaisbrodasom s Navaľným a Ašurkovom. Potvrdzuje to fotografia, ktorú zverejnili Nation News.

Na výlete v Novosibirsku a Tomsku bola Pevčiková tiež neustále blízko Navaľného a mala „prístup k nemu telesný prístup“. Možno aj v pravom zmysle slova.

"Nielenže ho nespustila z očí na jeden jediný krok, ale žila s ním aj v hoteli. Doslova trávila noci v jeho izbe. Všetci sme dospelí a chápeme, čo to znamená, keď žena strávi niekoľko nocí s mužom," uviedol zdroj portálu pravda.ru.

A bolo to iba výnimočne a raz, keď Mária nebola s opozičníkom - na palube lietadla z Tomska do Moskvy. Vzhľadom na schopnosť dievčaťa cestovať inkognito a zakrývať svoje stopy mohla po pravdepodobnej otrave Navaľného predvídať útok na lietadlo a nechcela byť v blízkosti opozičníka, aby sa nevystavila pozornosti médií a výsluchom polície.

Keď sa Pevčiková dozvedela o otrave, mala sa presunúť z Tomska do Novosibirska na aute s neznámym mužom, ktorý nemal nič spoločné s FBK. A až tam si kúpila letenku do Omska, kde sa pripojila k jeho sprievodnej skupine. Zvláštne je, že v tom čase boli letenky z Tomska do Omska voľne dostupné. Manéver je teda prinajmenšom zvláštny.

Ruský denník zverejnil správu o sledovaní Navaľného v Tomsku
Informácie o rozsiahlom sledovaní ruského opozičného politika Alexeja Navaľného počas jeho cesty v sibírskom meste Tomsk zverejnil Kremľu blízky denník Moskovskij komsomolec s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné úrady. Informoval o tom v nedeľu... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Je zaujímavé, že v čase, keď jeho manželka Julia a tlačová tajomníčka Kira Jarmišová poskytovali médiám komentáre a naživo popisovali všetko, čo sa stalo, už nikto viac nespomínal existenciu Pevčikovej. Samotné dievča sa tiež nevyjadrovalo. A perfektne sa vyhlo pozornosti tlače.

Ale počas prepravy Navaľného do Nemecka v špeciálne vybavenom lietadle, kam nemala povolený vstup ani Julia Navaľná, ani zamestnanci FBK, samotná Pevčiková opustila Rusko.

Na zverejnených videách, ktoré urobil Ruptly v okolí kliniky Charite, je vždy určité istá mladá žena v spoločnosti Julie Navaľnej ktoré sa nápadne podobá na Mariu Pevčikovú. Zároveň si čo najviac zakrýva tvár slnečnými okuliarmi a lekárskym rúškom, šikovne manévruje medzi objektívmi fotoaparátov novinárov.

Zvláštnu pozornosť si zaslúži aj otrávená fľaša ktorá sa zrazu objavila v Nemecku a o ktorej sa predtým nezmienila ani Julia Navaľná, ani Kira Jarmišová. Je pravdepodobné, že je previezla práve Pevčiková.

"Kto mal prístup k Navaľnému jedlu a pitiu? Pravdepodobne Pevčiková, ktorá s ním strávila aj noci. Bolo pre ňu najjednoduchšie pridať niečo do fľaše s vodou a dať si ju do batožiny. Nikto nemohol vedieť o fľaši vody, ktorú Navaľnij vypil v hoteli, ale Maria - naopak. Ona ako jediná - áno. Vopred si naplánovala odovzdanie dôkazov, ktoré by určite zohľadnili a preštudovali odborníci na tému toxíny, “ uvádza zdroj portálu pravda.ru.

Ako viete od toxikológov, toxíny s takými charakteristickými znakmi otravy, aké mal Navalny, môžu pôsobiť až 15 - 20 hodín, kým človek skutočne ochorie. Maria preto mohla dobre čakať, že Navaľnyj sa dostane do sanitky až v Moskve, keď už na ňu všetci zabudli.

Je tiež veľmi neobvyklé, že Boris Zimin po dohode so svojím otcom tak rýchlo našiel peniaze na špeciálne lekárske lietadlo, ktoré stojí minimálne trikrát viac ako celý dlh FBK a Navaľného. Prečo potom nedal peniaze okamžite na splatenie dlhu, aby FBK nemusela byť zlikvidovaná? Odpoveď nášho zdroja je jednoduchá:

"Všetci si uvedomili, že to pokazili, keď Navaľnyj upadol do kómy. Chceli ho buď zabiť, alebo vystrašiť. Rozhodne ho však pod dozorom lekárov a strážcov zákona neplánovali dostať na nemocničné lôžko. Preto bolo treba „ telo " získať za každú cenu a pre túto situáciu bolo treba vytvoriť legendu. že peniaze sa našli okamžite a profesionálni lekári tiež, “ - vysvetlil zdroj.

Lietadlo s ruským opozičným politikom Navaľným pristálo v Berlíne
Zdravotnícke lietadlo s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným, ktorého vo štvrtok z dôvodu možnej otravy hospitalizovali v ruskom meste Omsk, pristálo v sobotu v Berlíne. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


Poďme teraz dať všetky fakty dokopy. Navaľnyj prvýkrát za desať rokov, nezraniteľný pre úrady a strážcov zákona, prisahá so svojimi kurátormi a okamžite sa ocitne v kóme. Zároveň nie niekde v centre Moskvy, ale na služobnej ceste, kam ho Ašurkov poslal vyšetrovať a navyše k nemu poslal mladú ženu, ktoráé s ním úzko spolupracuje na politických projektoch.

Nuž a potom si nemeckí politici robili všetko sami. Našli určitý toxín z nekonečného množstva existujúcich v prírode a bez určenia jeho zloženia ho nazvali „novvičokom“. Potom bolo obvinené Rusko. Medzitým Zimin, ktorý za let zaplatil a tiež Ašurkov a jeho komplici zostali v tieni a prostredníctvom Pevčikovej kontrolovali situáciu v Nemecku, keď sa úspešne zbavili sudu s prachom, ktorý bol pripravený každú chvíľu explodovať.

Navaľnyj je takmer mŕtvy. A Rusku sa vyčíta všetko. Ale spleť zvláštnych náhod sa postupne začína odvíjať. A teraz hlavnou vecou pre tých, ktorí skutočne chceli Navaľného odstrániť, bol mať čas rozdúchať humbuk, aby každý hľadal ľudí s ampulkami novičoku, a nie tých, ktorí skutočne mali úžitok zo smrti blogera.

"Ukazuje sa, že aj teraz vyhráva celá táto spoločnosť. Takže sa ma pýtate, prečo bolo potrebné ho otráviť? Prečo nebolo možné ho len politicky zničiť? Je to jednoduché. Mentalita týchto ľudí. Sú to podnikatelia z 90. rokov, aj keď sa prezliekli. Pre nich bol Navaľného trest zásadný. Navyše nikto nevedel, o čom by Alexej hovoril, ak by bol zatlačený do kúta."  Vysvetlil zdroj.

"Všetci veria, že Navaľnyj bol otrávený. Napríklad Nizovcev, ktorý je verným zástancom Navaľného, ​​si opakovane všimol zvláštnosti v prípade otravy. Teraz sa pozrite na pôsobenie FBK po kóme." Nizovceva už v jeho výstupoch nenájdete. Niektorí zo zamestnancov šíriacich "nepohodlné" fámy boli jednoducho prepustení alebo poslaní na vzdialené miesto,“ povedal nám jeden z pracovníkov ústredia v Moskve.

Teraz sú si možní traviči istí, že za to nič "nevyfasujú". Nikto na svete neuverí verzii, podľa ktorej chceli zabiť Navaľného jeho vlastní priaznivci. Čo však povie sám Navaľnyj, keď vyjde z kómy? Alebo sa všetci postarajú o to, aby sa nezobudil? Teraz ho totiž chránia tí ľudia, ktorí ho možno sami chceli zabiť.

Kremeľ zaželal otrávenému Navaľnému "skoré uzdravenie"
Navaľnyj bol pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola primiešaná v šálke čaju. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | TASR