Niečo tu nesedí! Je naozaj koronavírus závažnejším ochorením ako chrípka?
12 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Čo nám vlastne najnovšie povedal infektológ Pavol Jarčuška? V parafráze - chrípka má vždy ťažký priebeh, koronavírus je často asymptomatický.


Lekárske slovníky prekladajú slovo asymptomatický ako bezpríznakový, prebiehajúci skryto. Inými slovami - ochoriete a ani o tom neviete. Potom vyzdraviete a neviete o tom, alebo, ochorenie si ani nevšimnete. Vyplýva to z jednej z jeho odpovedí pre portál cas.sk.

Pavol Jarčuška tvrdí doslova: “...chrípka je ochorenie, ktoré má vždy ťažký priebeh, u koronavírusu máme veľa asymptomatických nosičov, u chrípky to tak nebýva. Chrípka má príznaky veľmi podobné ako ťažší priebeh koronavírusu - bolesti svalov. Slabosť a skleslosť organizmu, kašeľ a nástup je náhly. Pri koronavíruse to tak zvyčajne nie je, ale môže sa to stať. Pri vážnejších prípadoch to budeme musieť odlíšiť diagnostikou, pri tých ostatných bude stačiť zostať doma a vyležať to.”

Infektológ Pavol Jarčuška má obavy z jesene. Čo môžeme očakávať v druhej vlne koronavírusu?
Hoci Slovensko zvládlo prvú vlnu pandémie COVID-19 skvelo a bolo lídrom v najnižšom počte nakazených a mŕtvych v celej Európa, v očakávanej druhej vlne tieto počty narastajú aj u nás, píše Nový čas. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Možno ide iba o nešťastnú formuláciu, ale to vyjadrenie si naozaj možno vysvetľovať aj tak, že kým koronavírus v tele si ani nemusíme všimnúť, pri chrípke máme často pocit, že ešte hodinu a už umrieme. Potom je však naozaj patričná otázka - ktoré ochorenie z tých dvoch je “ťažšie”?

Lekári a lekárnici pomaly začínajú nabádať na očkovanie proti chrípke, tvrdia, že sezóna vakcinácie sa začína a čas je až do konca decembra. Vakcín je dostatok, dopyt po nich však z roka na rok klesá. Aj z ich vyjadrení sa však môže zdať, že v najbližších mesiacoch by sme sa mali obávať predovšetkým chrípky.

Takže otázka - ako je to s tým koronavírusom? Prevencia proti bežnej chrípke už totiž prebíja argumenty na ochranu pred nákazou, o ktorej sa hovorí, že je pandemická.

"Celá hystéria okolo pandémie je iba komédia", vyhlásil Dr. Bukovský na margo Matoviča
MUDr. Bukovský: "Pokrytectvo a klamstvo nášho verejného života nakoniec zoberie dôvod žiť podľa pravidiel slušnej spoločnosti aj slušným ľuďom." Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Petra Demková