Ľadovec Marmolada v talianskych Dolomitoch sa do 15 rokov roztopí
12 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Štúdia univerzity v Padove varuje, že príčinou roztápania ľadovca nie sú iba klimatické zmeny.


Hrana začala zvoniť ľadovcu už dávno. Jeho “polčas rozpadu” sa ale v posledných rokoch priveľmi zrýchlil. Glaciológovia z univerzity v Padove sú o tom presvedčení a vzhľadom na najnovšie merania, ktorých výsledky majú k dispozícii, hrozí verdikt: "Biely obor Dolomitov sa do 15 rokov úplne roztopí."Smutnú budúcnosť ľadovca si všimol taliansky portál lastampa.it.

"Ľadovec za posledných 70 rokov - hovorí Aldino Bondesan, koordinátor glaciologických meraní pre oblasť Triveneto a autor štúdie Roberto Francese z univerzity v Padove, - stratil viac ako 80 percent svojho objemu, z 95 miliónov kubických metrov v roku 1954 na dnešných 14 miliónov. Predpovede jeho zániku sú čoraz bližšie, do 15 rokov sa úplne roztopí ".

„Za klimatické zmeny sú zodpovední bohatí ľudia!“
Výsledky prieskumu University of Leeds z 86 krajín ukazujú, že „za klimatickú krízu sú zodpovední v prvom rade bohatí,“ informuje BBC. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Príčinou nie sú iba vysoké teploty, poznamenáva profesor Mauro Varotto. "Ustupuje, pretože už to nie je živý systém, začína erodovať jeho povrch a keď je jeho hrúbka menšia ako 1 - 2 metre, topenie sa zrýchľuje.” Ľadovec klesá z výšky 3 300 metrov Punta Penia do výšky 2 700 metrov. Aj v tých "najzdravších častiach" ľadovcového poľa je jeho hrúbka iba 20 - 30 metrov, kým v minulosti mala aj 50 metrov. Jedinou dobrou správou je zníženie emisií CO2, vyvolané okolnosťami pandémie Covid, ktoré pozitívne ovplyvňuje planetárne podnebie, ale je to málo na zvrátenie trendu podobného aj v prípade iných alpských ľadovcov.

Každoročné merania na Marmolade uskutočňované geografmi a glaciológmi z Padovskej univerzity vykresľujú ponurý obraz najdôležitejšieho ľadovca v Dolomitoch. "Jeho povrch - dokumentuje Mauro Varotto - sa zmenšil z asi 500 hektárov odhadovaných Richterom v roku 1888 na 123 hektárov v roku 2018. Od roku 2010 do roku 2020 sa predná strana podľa deviatich meracích cyklov znížila v priemere o 10 metrov ročne".

Klimatické zmeny tvrdo zasiahnu aj Slovensko. Môžeme prísť o polovicu vodných zdrojov
Slovensko môže do roku 2075 prísť až o polovicu vodných zdrojov pričom škody na poľnohospodárstve, v dôsledku negatívnych klimatických zmien, môžu presiahnuť miliardu eur. V súhrnnej správe o tom informuje nezisková organizácia Greenpeace Slovensko.... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


A tu je predpoveď do ľadovca Veneto-Trentino do budúcnosti: „Ak by sme brali do úvahy priemerný úbytok ľadovcovej hmoty, nastane jeho zánik v roku 2060. Ak však spracujeme trendy za posledných desať rokov, zánik nastane v roku 2045. To však nie je všetko - ak ako základ výpočtu použijeme iba merania z posledných troch rokov, ľadovec má životnosť už iba 15 rokov."

Zaujímavé je, že najrýchlejšie sa hmota ľadovca stráca v lokalite obce Rocca Pietore, na úpätí Marmolady, v oblasti najviac postihnutej katastrofickou búrkou Vaia v roku 2018.

Oceány prichádzajú pre klimatické zmeny a živinové znečistenie o kyslík, varujú odborníci
Svetový oceán stráca v dôsledku klimatických zmien a živinového znečistenia kyslík. V dôsledku toho je v ohrozených viacero druhov rýb. Čítať ďalej
08 | 12 | 2019 | Webnoviny