Grécka polícia použila proti protestujúcim migrantom na Lesbose slzotvorný plyn
12 | 09 | 2020 I TASR

Grécka poriadková polícia v sobotu použila slzotvorný plyn proti protestujúcim migrantom. Tí sú už štyri dni bez prístrešia a pravidelného prísunu vody a potravín v dôsledku požiaru v najväčšom európskom tábore pre migrantov Moria na ostrove Lesbos. Informovala o tom agentúra AFP.


Protestujúci migranti v sobotu volali po slobode a držali tabuľky s nápismi "Nechceme opäť ísť do pekla, akým bola Moria" či "Počujete nás, pani Merkelová?", informovala agentúra Reuters. Keď sa však migranti pokúsili prejsť po ceste, ktorá vedie k prístavu hlavného mesta Mytilini, policajti proti nim použili slzotvorný plyn, čím sa konfrontácia skončila.

Stovky žiadateľov o azyl chcú ostrov opustiť, medzičasom však začala výstavba nového stanového tábora. "Dnes začnú žiadatelia o azyl prichádzať do stanov, do bezpečných podmienok," uviedol grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis.

Prichádzajú obavy z 3. svetovej vojny. India v konflikte s Čínou
Napätie medzi Indiou a Čínou by mohlo prepuknúť do otvoreného konfliktu. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Chronicky preplnenú Moriu požiar takmer celú zničil. Tábor bol prechodným domovom pre približne 12.700 ľudí, vrátane zhruba 4000 maloletých, prevažne zo Sýrie a Afganistanu, čo viac ako štvornásobne prevyšovalo jeho kapacitu. V tábore navyše minulý týždeň zaviedli karanténu, keď tam zaznamenali prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Pri následnom testovaní identifikovali najmenej 35 nakazených migrantov. V zmätku, ktorý vznikol v dôsledku požiaru, však s nimi úrady stratili kontakt, píše Reuters.

Nespokojní utečenci usporiadali krátky protest na ceste do hlavného mesta Mytilini aj v piatok. Požadovali povolenie na odchod. Protestujúci tlieskali, spievali a tancovali. Niektorí držali tabuľky s textom, v ktorom žiadali o pomoc Nemecko. Protest prebehol podľa agentúry AP pokojne.