Trump rozdával Rakúšanom tisíce zo štátnej pokladnice
11 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Takmer 130 Rakúšanov muselo ohromiť, že dostali šeky v hodnote 1 200 dolárov, ktoré nepodpísal nikto iný ako americký prezident Donald Trump. Náhla štedrosť Washingtonu sa javí ako dôsledok chyby v jeho systéme pomoci balíkom pomoci proti dopadom Covid-19.



 

Občania susedného národa, ktorý sa nachádzal tisíce kilometrov od Ameriky, boli zmätení obálkami, ktoré obsahovali niečo, čo bolo označené ako peniaze na ekonomickú pomoc z USA. Jeden z príjemcov, 73-ročný dôchodca Manfred Barnreiter, pre miestne médiá uviedol, že si pôvodne myslel, že ide o nejaký podvod.

Miestna banka však potvrdila, že šeky boli skutočné, a muž ho mohol za tri dni zinkasovať. A určite nebol sám, kto dostal neočakávanú finančnú podporu spoza rybníka. Tri banky v samotnom Hornom Rakúsku uviedli, že 128 ich klientov tieto šeky inkasovalo, čo naznačuje, že USA vyplatili Rakúšanom viac ako 150 000 dolárov.

V marci prijali USA zákon o pomoci, úľave a ekonomickej bezpečnosti (CARES). Ten zahŕňa balíček hospodárskej pomoci v hodnote 2 biliónov dolárov, ktorý má pomôcť národu vyrovnať sa s ekonomickým dopadom pandémie Covid-19. Uskutočňuje sa prostredníctvom priamych platieb určitých istým kategóriám občanov USA. Ľudia, ktorí zarábajú menej ako 99 000 dolárov ročne (alebo 198 000 dolárov pre páry), mali nárok na platby 1 200 dolárov na dospelú osobu a ďalších 500 dolárov za každé dieťa do 17 rokov.

Kollár je v dobrovoľnej karanténe po návrate zo zahraničia, ruší program
Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zrušil plánované piatkové (11. 9.) vyhlásenie, na ktorom mal informovať o vyhlásení voľby kandidátov na generálneho prokurátora. Dôvodom je dobrovoľná päťdňová karanténa po návrate zo... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | TASR


Rakúski bankári sa domnievajú, že vývoj bol výsledkom chyby v systéme balíkov amerických stimulov určených pre Američanov. Gerhard Meissl, vedúci kvality a digitalizácie údajov v hornorakúskej banke Sparkasse, uviedol, že niektorí príjemcovia mohli v určitom období pracovať alebo žiť v USA. Barnreiter v 60. rokoch krátko pracoval v USA ako čašník a z Ameriky dostáva dokonca malý dôchodok. Šek však nepochopiteľne dostala aj jeho manželka, ktorá nikdy ani v USA nebola.

Prípady z Rakúska nie sú ani zďaleka prvými omylmi v distribúcii stimulačných platieb USA. V júni americká štátna pokladnica zaslala šeky miliónom mŕtvych ľudí v hodnote neuveriteľných 1,4 miliárd dolárov kvôli chybe vyplývajúcej zo skutočnosti, že štátna pokladnica a daňové úrady neporovnávali ich údaje. Šeky dostali aj ľudia v 129 krajinách vrátane Brazílie, Kanady, Číny, Indie, Nigérie a Južnej Kórey.

Kryptoburza ETERBASE prišla vďaka hacku o 5 miliónov dolárov
V prvom hacku v histórií ETERBASE prišla kryptoburza o zhruba 5 miliónov dolárov. Podľa ich správy boli kompromitované iba „horúce“ peňaženky burzy. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Mário Martinka