Peking obviňuje Washington z rasovej diskriminácie
11 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Čínski študenti, ktorým USA zrušili víza, boli z politických dôvodov prenasledovaní, uviedlo čínske ministerstvo zahraničia s tým, že Peking si vyhradzuje právo na tento krok reagovať.



 

Po kroku Washingtonu, keď boli tisícke čínskych študentov odobrané víza s odpoveďou neváha ani Peking."Tento krok značí otvorené politické prenasledovanie a rasovú diskrimináciu čínskych študentov a porušenie ich ľudských práv, " povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian

Zrušenie víz a ďalšie protičínske kroky zo strany USA „sú v rozpore s ich samozvanou otvorenosťou a slobodou“ , dodal Lijian. Hovorca vyzval Washington, aby „okamžite zastavil svoje neprimerané obmedzenia a utlačovanie čínskych študentov“. Peking „si vyhradzuje právo na ďalšiu reakciu“ dodal podľa portálu RT.

USA v stredu zablokovali víza viac ako 1 000 študentom z dôvodu ich údajných väzieb na čínsku armádu, „s cieľom zabrániť im v krádeži alebo inak si privlastniť citlivý výskum“. Úradujúci tajomník pre vnútornú bezpečnosť Chad Wolf trval na tom, že Peking „zneužíva študentské víza na vykorisťovanie americkej akademickej obce“.

Moskva zaočkuje 40 000 dobrovoľníkov vakcínou „Sputnik V“
Dobrovoľníci v Moskve začali dostávať dávky vakcíny Sputnik V, prvej registrovanej vakcíny proti Covid-19 na svete, pričom receptúra ​​vyvinutá ruskými vedcami vstupuje do tretej fázy klinických skúšok, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Na amerických vysokých školách a univerzitách študuje okolo 370 000 čínskych štátnych príslušníkov, čo z neho robí najväčšiu zahraničnú študentskú skupinu v USA.

Napätie medzi Washingtonom a Pekingom sa už mesiace zvyšuje v celej rade problémov, vrátane amerického zákroku proti čínskemu telekomunikačnému gigantu Huawei a populárnej aplikácie na zdieľanie videí TikTok kvôli špionážnym obvineniam, ako aj americkej podpory hnutí za nezávislosť v Hongkongu a Vzťahy USA s Taiwanom.

Trump rozdával Rakúšanom tisíce zo štátnej pokladnice
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková