Nemci prišli s novou "rozprávkou" o Navaľného otrave novým druhom Novičoku
11 | 09 | 2020 I Petra Demková

Slovenský chemik: Skripaľovci si po otrave Novičokom pokojne došpacírujú na lavičku v parku a Navaľnyj v kľude nastúpi do lietadla? Čo za debila tomu uverí?  Komédia s názvom „Navaľnyj bol otrávený Novičokom“ ale stále pokračuje. Začína to však byť už skôr trápnou fraškou, ako kvalitným komediálnym kúskom.


Zdá sa, že svet už akosi nechce zbaštiť rozprávku o otrave Navaľného Novičokom a nemecké úrady zrazu prišli s novým príbehom. Verejnosti sa totiž nezdá, že by takýto útok mohol vôbec prežiť. Po novom Navaľného údajne otrávili novým druhom novičoku, ktorý pôsobí pomaly ale ešte fatálnejšie ako jeho pôvodná verzia.

Takto o tom informoval aj nemecký Die Zeit, ktorý sa však odvoláva na „nemenované zdroje“.

V tejto súvislosti je zaujímavé prečítať si názor istého slovenského chemika Petra Dálika, ktorý sa k Novičoku vyjadril na svojom facebookovom profile. Peter Dálik Študoval organickú chémiu na  chemicko-technologickej fakulte STU v Bratislave.
Okrem iného napísal:

„By ma veľmi zaujímalo čo za debila píše takéto články. Aj to, aké má vzdelanie... súčasťou môjho štúdia boli aj organofosfáty, nielen ako bojové otravné látky, ale aj ako pesticídy. Aj toxikológia.

Trump zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, že Navaľnyj bol otrávený
Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zatiaľ nevidel žiaden dôkaz, ktorý by potvrdil že ruského opozičného politika Alexeja Navaľného otrávili tak, ako to tvrdí Nemecko. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Pri použití nervovo-paralytických bojových otravných látok, kam patria Sarin, Soman, Tabun, VX, IVA, Novičok a mnoho ďalších, nie je problém niekoho zabiť. Problém je skôr opačný. Ako nimi niekoho otráviť tak, aby nezomrel." píše v statuse špecialista na nerové bojové látky.

Po zásahu nervovoparalytickými látkami podľa Dálika, smrť obvykle nastáva do niekoľko minút od tohto okamihu. Smrť nastáva rýchlo, bez ohľadu na to, či táto látka bola požitá, vdýchnutá, alebo prešla cez pokožku, čo pre tieto látky nie je žiadny problém. Už odparenie jedinej kvapky v uzavretom priestore, alebo vdýchnutie jediného zrniečka (u tuhej, nekvapalnej verzie Novičoku) spôsobí smrť do niekoľko minút.

Tým, že tieto látky blokujú cholínesterázu, spôsobia neuveriteľne silné kŕče, také silné, že postihnutý si môže v kŕči až sám zlomiť kosť; tiež zablokujú dýchacie a hladké svaly, skrátka všetko, k čomu sa normálne vedie nervový vzruch.

Skripaľovci si po otrave Novičokom pokojne došpacírujú a lavičku v parku a Navaľnyj v kľude nastúpi do lietadla. ...Jediný človek, ruský chcemik Andrej Železňakov, ktorý bol preukázateľne zasiahnutý Novičokom (nepatrnou dávkou), a okamžite dostal antidotum, aj tak do 5 rokov zomrel na totálny rozvrat nervového systému. A Skripaľovci si vegetia a zubia sa do objektívov novinárom.“ rozhorčuje sa Dálik.

Pustil sa preto aj do politikov a médií: „Dokedy tento pospolitý ľud chcete kŕmiť bájkami o Novičoku a zlých Rusoch, ktorí ním odstraňujú svojich oponentov? Ako chemik hovorím: keby Navaľnyj bol otrávený Novičokom, jediný článok, ktorý by ste, páni novinári o ňom napísali, by bol o jeho pohrebe. Overujte si informácie u odborníkov, nie u politikov. Tí stále klamú." rezolútne vyhlásil slovenský chemik

„Kauzu Skripaľovci“ nahrádza „kauza Navaľnyj“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Iveta Machová


Na záver pridáva ešte zaujímavú odbornú analýzu: „ako Nemci identifikovali, že ide o otravu práve Novičokom? Veď tvrdia, že ho nikdy nevyrábali. Tak ako ho identifikovali, keď na jeho identifikáciu sú potrebné spektrá, minimálne z infračervenej, hmotnostnej a UV-VIS spektroskopie. Referenčné spektrá sa ale dajú namerať len z čistej, reálnej vzorky. Tak, keď Nemci, ani Briti Novičok nikdy nevyrábali, odkiaľ mali referenčné spektrá, s ktorými urobili porovnania vzoriek Navaľného a Skripaľovcov? Bez toho (bez porovnania spektier) totiž nie je možné látku spoľahlivo identifikovať. Takže si môžete vybrať: 1) Nemci, ani Briti žiadny Novičok v telách Navaľného a Skripaľovcov nenašli, len rozpútali špinavú mediálnu kampaň proti Rusku, alebo 2) Nemci, aj Briti Novičok poznajú, sami ho vyrábajú, a preto z neho majú aj spektrá. Potom sú to zase špinaví klamári, keď tvrdia, že Novičok nemajú, nemali, ani nikdy nevyrábali. Buď teda klamú v prvom, alebo druhom bode, ale výsledok je stále rovnakí, sú to klamári. A hlúpi, senzácie chtiví novinári im pomáhajú tieto lži šíriť medzi pospolitý ľud.“



Bohužiaľ, táto anekdota nie je o nič menej neuveriteľná a smiešna ako údajná oficiálna verzia udalostí, ktorú nám predostierajú politici a médiá.

AKTUALIZOVANÉ: Navaľnyj sa prebral z kómy a reaguje na verbálne podnety
Podľa berlínskej nemocnice Charité, kde sa ruský aktivista podrobuje liečbe z možnej otravy jedom, sa Alexey Navaľnyj prebral z kómy a je odstavený od prístroju na dýchanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár