Moskva zaočkuje 40 000 dobrovoľníkov vakcínou „Sputnik V“
11 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Dobrovoľníci v Moskve začali dostávať dávky vakcíny Sputnik V, prvej registrovanej vakcíny proti Covid-19 na svete, pričom receptúra ​​vyvinutá ruskými vedcami vstupuje do tretej fázy klinických skúšok, informuje portál RT.


Podľa zástupkyne primátora mesta pre sociálny rozvoj Anastasie Rakovej boli v stredu zaočkovaní prví dobrovoľníci. Účastníci sú súčasťou rozsiahlej záverečnej testovacej fázy a hlavné mesto sleduje vplyv Sputniku V na 40 000 obyvateľov mesta.

"Počet uchádzačov každým dňom rastie," uviedla Raková a dodala, že "už sa prihlásilo viac ako 35 000 obyvateľov Moskvy."

Podľa zástupcu starostu dostanú dobrovoľníci prvú časť vakcíny a o 21 dní neskôr bude nasledovať posilňovacia dávka. Všetci dobrovoľníci dostanú obe zložky zadarmo.

Francúzsko a Nemecko spejú k federácii - všímajú si politológovia
Európa potrebuje závan čerstvého vzduchu, tvrdí nemecký politik (Zelení) Daniel Cohn-Bendit a profesor politológie Claus Leggewie z Essenu. Francúzsko a Nemecko by podľa nich mali urobiť veľký skok - a spojiť sa do federácie. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


11. augusta ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu Covid-19 na svete, ktorá bola vytvorená Moskovským výskumným ústavom pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamaleya. Proces vývoja bol niektorými západnými krajinami kritizovaný za jeho údajne nebezpečný rýchly vývoj a nesprávne testovanie.

Minulý týždeň rešpektovaný britský lekársky časopis The Lancet zverejnil štúdiu pripravenú vývojármi vakcíny Sputnik V, ktorá ukázala, že je stopercentne účinná a produkuje protilátky u všetkých 76 účastníkov pokusov v počiatočnom štádiu.

V pondelok šéf inštitútu Gamaleya Alexander Gintsburg vysvetlil, že masové očkovanie môže viesť k tomu, že Rusko do leta 2021 porazí Covid-19.

Putinovi údajne hrozí sprisahanie
Skupinu sprisahancov majú podľa bývalého príslušníka KGB tvoriť priamo ľudia z tajnej služby FSB, ministerstva obrany a samotnej prezidentskej administratívy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič