Belgicko chystá odpoveď k uzneseniu NR SR k úmrtiu J. Chovanca
11 | 09 | 2020 I SITA

Počas štvrtkového (10. 9.) stretnutia odovzdal slovenský chargé d'affaires predsedovi poslaneckej snemovne Belgického kráľovstva uznesenie Národnej rady (NR) SR k úmrtiu Jozefa Chovanca.


Ten pripravuje odpoveď, ktorú následne doručia predsedovi parlamentu SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina). Informoval o tom na tlačovej konferencii po stretnutí so slovenskými europoslancami minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že cieľom je naplnenie uznesenia NR SR

„Hlavnou témou dnes je spojiť sily doma aj s pomocou poslancov a poslankýň, ktorí pôsobia v europarlamente, aby sme napomohli spravodlivosti,“ informoval minister. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) uviedla, že prípad patrí na pôdu plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v októbri.

"Teraz je otázka, či to bude debata, ktorá sa ukončí prijatím rezolúcie, kde odmietneme akúkoľvek policajnú brutalitu vo vzťahu k akémukoľvek občanovi, alebo či to bude len debata bez prijatia rezolúcie," dodala Nicholsonová, pričom spomenula aj tretiu možnosť, podľa ktorej by vedenie EP odmietlo policajnú brutalitu vo vzťahu k zosnulému Chovancovi a vyzvalo členské štáty na zavedenie opatrení pre zmiernenie či úplné vylúčenie brutálneho správania policajných zložiek voči občanom.

Poslanci novej Pellegriniho strany chcú svoj vlastný poslanecký klub
Novozaložená strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) chce mať v Národnej rade (NR SR) svoj vlastný poslanecký klub. Na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to uviedol jej líder a expremiér Peter Pellegrini, keď oznámil dnešné oficiálne... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | TASR


„Vyšetrenie prípadu je to jediné, čo môžeme ponúknuť rodine Jozefa Chovanca,“ dodala Miriam Lexmann (KDH). S kolegami taktiež iniciovala list pre EK, ktorá sa podľa nej „ako strážca európskych hodnôt a právneho štátu musí venovať tomuto prípadu“. K listu sa doposiaľ pridalo 7000 občanov a pribúdajú ďalší. Lexmann dodala, že je dôležité, aby politický záujem preukázali aj európske inštitúcie.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) uviedol, že očakáva odpovede na tri otázky – prečo došlo k policajnej brutalite a prejavom extrémizmu, prečo trvá vyšetrovanie tak dlho a prečo doposiaľ neboli vypočutí svedkovia. „Naďalej budeme v EP robiť všetky možné aktivity aby sme prispeli k spravodlivosti a k ochrane záujmov našich občanov,“ dodal Štefanec.

V piatok 4. septembra poslali slovenskí europoslanci list predsedovi EP Davidovi Sassolimu, v ktorom ho vyzývajú, aby prijal všetky nevyhnutné kroky, aby smrť slovenského občana Jozefa Chovanca nezostala bez odozvy EP, ktorá zastupuje hlas všetkých občanov Európskej únie. Vláda SR dala v stredu (9. 9.) Korčokovi úlohu intervenovať u vlády Belgického kráľovstva riadne vyšetrenie a vyvodenie trestnoprávnej i disciplinárnej zodpovednosti v prípade Chovancovej smrti.

Dôchodkyňa vyhodila podvodníkovi z okna 5000 eur
Osemdesiatročná seniorka v Bratislave vyhodila podvodníkovi z okna 5000 eur. Ten sa najprv vydával za jej synovca, ktorý si potrebuje požičať peniaze a neskôr policajta. Vyšetrovateľ v prípade začal trestné stíhanie. Polícia Bratislavského kraja o... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | TASR


Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok informovala, že požiada Belgicko, aby zohľadnilo požiadavku rodiny zosnulého Chovanca o účasti slovenského experta pri vyšetrovaní udalosti. Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene.

Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia. Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.