Rozhodnutie Ústavného súdu o väzbe sudcov nebolo podrobne vyargumentované, tvrdí Juszkó
10 | 09 | 2020 I SITA

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o súhlase s väzbou obvinených sudcov v kauze Búrka nebolo podrobne vyargumentované. Myslí si to kandidát na ústavného sudcu Ladislav Juszkó.


Počas verejného vypočúvania mal okomentovať rozhodnutie ÚS, ktorý súhlasil s väzbou pri piatich z 13 sudcov. Juszkó vidí problém v odôvodnení. Ak pri zdanlivo rovnakých veciach rozhodol súd rozdielne, odlišné posúdenie veci malo byť podrobne vyargumentované, čo sa podľa neho nestalo. Nedokázal preto ani posúdiť, či rozhodnutie bolo správne alebo nesprávne.

Juszkó si myslí, že odborná stránka kandidáta na sudcu je kľúčová, o niečo je však podľa neho dôležitejší osobnostný rozmer sudcu. Dodal, že dôraz na to by malo brať aj školstvo pri príprave študentov. Podľa Juszkóa by mal sudca primárne komunikovať s verejnosťou prostredníctvom odôvodnenia svojho rozhodnutia.

Senát najvyššieho súdu odmietol dovolanie obvineného Pachingera z kauzy nebankoviek
Senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) na neverejnom zasadnutí v pondelok 7. septembra odmietol dovolanie obvineného Patrika Pachingera. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | SITA


"Táto skutočnosť však neznamená, že sudcovia Ústavného súdu by sa nemali niekedy postaviť pred médiá a vysvetliť, možno objasniť, svoje rozhodnutie," povedal. Ak existuje niečo, čo by mohlo urobiť rozhodnutie zrozumiteľnejším a čo môže sudca povedať pred kamerami, malo by to byť podľa neho obsiahnuté aj v rozhodnutí. Sudca by sa však podľa neho nemal báť skĺznuť do laického jazyka, aby sa dalo rozhodnutiu ľahšie porozumieť.

Juszkóa do funkcie navrhol Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV), kandiduje opätovne. Je súdnym poradcom v Kancelárii ÚS SR.