Ľahké lietadlá vyjdú rezort vnútra na pol milióna eur
10 | 09 | 2020 I SITA

Ministerstvo vnútra SR (MV SR) uzavrelo kúpnu zmluvu na zabezpečenie troch ľahkých jednomotorových lietadiel, ktoré by mali byť využívané pre potreby polície.


Ako sa uvádza v zmluve zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, náklady na zaobstaranie strojov by mali predstavovať sumu 489-tisíc eur bez DPH. Dodávateľom by podľa zmluvy mala byť spoločnosť Techniserv s.r.o., subdodávateľom firma Pipistrel zo Slovinska.

MV SR ešte minulý rok na jeseň avizovalo zámer zabezpečiť ľahké lietadlá určené na špeciálne policajné využitie. Z taktických a bezpečnostných dôvodov však ministerstvo nekonkretizovalo podrobnosti. Lietadlá mali mať podľa požiadaviek rezortu dvojité riadenie, cez deň aj v noci by však mali byť schopné letu s jedným pilotom. Druhým členom posádky má byť operátor.

Dôvera odmieta spájanie s diskreditáciou ministra Budaja
Zdravotná poisťovňa Dôvera odmieta spájanie s diskreditáciu ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO). Poisťovňa tiež podnikla kroky k tomu, aby preverila skutočnosti, ktoré naznačil Budaj. Informovala o tom na svojej webovej... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | TASR


Ministerstvo ďalej požadovalo, aby boli lietadlá schopné operovať zo spevnených aj nespevnených vzletových a pristávacích plôch, mali horné uchytenie krídel k trupu alebo mali pevný nezaťahovací podvozok. „Miestom dodania je letisko Nitra, Slovenská republika,” uvádza sa v zmluve.

Nákup lietadiel spadá do projektu Modernizácia technickej podpory na zefektívnenie boja proti trestnej činnosti, ktorý je finančne podporený z európskych zdrojov.