Kryptoburza ETERBASE prišla vďaka hacku o 5 miliónov dolárov
10 | 09 | 2020 I Mário Martinka

V prvom hacku v histórií ETERBASE prišla kryptoburza o zhruba 5 miliónov dolárov. Podľa ich správy boli kompromitované iba „horúce“ peňaženky burzy.


Horúca peňaženka je peňaženka na kryptomeny pripojená k internetu. Tento druh peňaženky sa využíva na obchodovanie, pretože umožňuje rýchle pohyby majetku. Ich protipólom sú „studené“ peňaženky, do ktorých sa nedá rýchlo vstúpiť, pričom na to aby majiteľ mohol mať prístup, musí vynaložiť určité úsilie, píše newsbtc.com.
Kryptburza prišla kvôli hacku o 5 miliónov dolárov

Na Twitteri a na Telegrame bolo oznámené,  že nedávno bolo kompromitovaných šesť horúcich peňaženiek v Európskej kryptoburze ETERBASE. Tieto peňaženky sú určené pre burzy Ethereum (a tokeny ERC-20), Tron, Tezos, Bitcoin, Algorand a XRP.

Podľa The Block bola z horúcich peňaženiek stiahnutá ( ukradnutá ) kryptomena v hodnote najmenej 5 miliónov dolárov. Analýza údajov blockchainu spoločnosťou NewsBTC naznačuje, že veľa tokenov Ethereum, ktoré hackeri získali, bolo vymenených za ETH.

Čínski hackeri zaútočili na ruské organizácie
Podľa odborníkov čínskym útočníkom ani tak nejde o okamžitý zisk ako skôr o strategický prienik na ruský trh. Uviedol portál Lenta.ru. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Toto nie je však jediný krypto hack, ku ktorému došlo za posledné mesiace. NewsBTC informuje, že dlhoročný bitcoinový investor stratil zo svojej peňaženky 1 400 BTC. Investor na GitHube vysvetlil, že bol vyzvaný k aktualizácii svojej peňaženky Electrum falošným varovaním a aktualizáciu aj prijal. Tá krátko na to spustila prevod finančných prostriedkov.
Nárast decentralizovaných búrz

Zaujímavým trendom, ktorý treba sledovať, je pokračujúci útek likvidity a používateľov kryptomien z centralizovaných búrz do decentralizovaných búrz. Existuje teda možnosť toho, že počas tohto trhového cyklu nebudú centralizované burzové hacky také výrazné a to hlavne kvôli rastu decentralizovaných búrz.

Uniswap, decentralizovaná burza pre Ethereum každý deň spracúva viac ako 100 000 transakcií v hodnote stoviek miliónov dolárov. A teda objem transakcií je vyšší ako objem transakcií mnohých popredných centralizovaných búrz.

Likvidita niektorých decentralizovaných búrz zatieňuje tradičné burzy. Curve.fi umožňuje človeku obchodovať so stablecoinmi s extrémne nízkym sklzom a poplatkami a to dokonca aj keď vykonáva transakciu v hodnote miliónov dolárov. Samozrejme, centralizované burzy musia vždy existovať, inak by nekrytý kapitál nemohol nevstúpiť na trhy digitálnych aktív.

„Zastavte diktatúru koronavírusu, náhubková demokracia nie je pre nás!“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Iveta Machová