Infektológ Pavol Jarčuška má obavy z jesene. Čo môžeme očakávať v druhej vlne koronavírusu?
10 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Hoci Slovensko zvládlo prvú vlnu pandémie COVID-19 skvelo a bolo lídrom v najnižšom počte nakazených a mŕtvych v celej Európa, v očakávanej druhej vlne tieto počty narastajú aj u nás, píše Nový čas.


Už niekoľko týždňov sa nezvyšujú iba počty nakazených či hospitalizovaných, ale aj tých, ktorí sú umiestnení na jednotkách intenzívnej starostlivosti či na umelej pľúcnej ventilácii, ba dokonca i mŕtvych. V čom sa teda líši druhá vlna koronavírusu od tej prvej, a aké opatrenia proti šíreniu nebezpečnej pandémie budú v najbližších dňoch a týždňoch naši epidemiológovia prijímať?

Hoci je už Slovensko údajne lepšie pripravené na druhú vlnu pandémie ako na prvú, situácia sa zo dňa deň zhoršuje. Hrozí teda Slovensku stav, že opäť dôjde k zatváraniu niektorých prevádzok a scenár podobný tomu spred pár mesiacov?

„Po návrate ľudí z dovoleniek sa táto situácia dala očakávať i keď sú tu relatívne veľké regionálne rozdiely,“ povedal pre Nový Čas infektológ profesor Pavol Jarčuška, ktorý je aj členom Pandemickej komisie a prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov. Šíreniu choroby ale prispeli i sezónni robotníci, ktorí k nám prišli z Ukrajiny či balkánskych krajín.

Čaká svet smrtiaci december? Podľa odborníkov pôjde o milióny životov
Globálna predpoveď Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia upozorňuje, že čelíme riziku smrtiaceho decembra. Celosvetovo môže byť začiatkom zimy na COVID-19 až 30-tisíc mŕtvych denne. Vedci vo svoje práci predstavili 3 scenáre možného vývoja... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Na verejnosti sa začína hovoriť o komunitnom šírení. „My väčšinu prípadov síce vieme dohľadať, no ja hovorím, že na prahu komunitného šírenia už sme. Nepoznám epidemiologické detaily, ale už sa blížime ku komunitnému šíreniu,“ priznáva náš uznávaný infektológ.
Na druhú vlnu sme pripravení lepšie

Na otázku, či sa teda dá vôbec zvyšovanie počtu nakazených nejako zastaviť alebo aspoň spomaliť, Jarčuška navrhuje na lokálnej úrovni aplikovať dôslednejšie epidemiologické opatrenia a tiež obmedziť sociálne kontakty. Z jeho pohľadu sa ako najrizikovejšie javia diskotéky a nočné bary, kde sú nekontrolovateľné sociálne interakcie.

Na druhú vlnu sme podľa Jarčušku pripravení. „...máme vypracovaný pandemický plán, ktorý je vypracovaný tak, ako by mal byť. Máme tiež k dispozícii efektívnejšiu liečbu, čiže vieme, čo a kedy máme nasadiť, lepšie sú i medicínske postupy,“ pridáva člen Pandemickej komisie.

„Zastavte diktatúru koronavírusu, náhubková demokracia nie je pre nás!“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Iveta Machová

Obavy sú pred príchodom jesene

Nosenia rúšok sme sa prakticky od marca nezbavili. Blíži sa jeseň a v nej budú okrem chladnejšieho počasia nielen školské prázdniny, ale aj Pamiatka zosnulých a s nimi i opätovné presuny ľudí. Rúška teda budeme nosiť zrejme až do Vianoc. Podľa Jarčušku to však celé bude závisieť od epidemiologickej situácie. "Je možné, že v regiónoch, kde bude vysoký výskyt ochorení sa budú školy zatvárať, riaditelia tam môžu ísť nad rámec nariadení. Jednu reguláciu dáva štát, druhú regionálny hygienik a tretiu škola,“ vysvetľuje v rozhovore pre Nový Čas Jarčuška.

Keďže sa šírenie koronavírusu v letnom období zmiernilo, znamenalo to aj nižší počet mŕtvych. Podľa Jarčušku sú aj určité mutácie SARS-Cov-2, no v princípe sa podľa neho koronavírus nezmenil. "V teplom podnebí, ktoré je suché, sa ten vírus šíri menej, preto sa obávame, keď príde jeseň,“ netají sa obavami náš uznávaný infektológ.

Dokonca aj Bránik sa tvrdo pustil do Lipšica. Tieto slová tak ľahko nestrávi!
Rado Bránik: moje hlboké osobné presvedčenie je, že Kočner bol v tej príšernej dvojvražde skutočne po uši zapletený Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Petra Demková