Alexandr Lukašenko: „Možno som zostal o niečo dlhšie“
10 | 09 | 2020 I Ingrid Vrabcová

V rozhovore s bieloruským prezidentom cítiť závan sebakritiky, no odstúpenie vylučuje. Opozičná líderka Svitlana Cichanovská, ktorá žije v exile, však žiada sankcie a väčší medzinárodný tlak na autoritatívneho bieloruského prezidenta, - píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podľa ruských médií pripustil, že je možno pri moci trošku pridlho. „Áno, možno som zostal o niečo dlhšie. Možno ma nevidieť len v televízii, ale takmer na každom rohu ulice,“ – povedal v utorok v rozhovore pre ruské médiá Lukašenko. Zdôraznil ale, že je jediný, kto môže momentálne krajinu ochrániť.

Podľa jedného ruského novinára Lukašenko dal jasne najavo, že aj napriek masovým protestom v krajine nemieni odstúpiť. Podľa RIA bieloruský prezident povedal, že predčasné voľby by sa mohli uskutočniť po reforme ústavy. Výsledky posledných prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré potvrdili Lukašenka v úrade, viedli k masových protestom v krajine. 66-ročný Lukašenko stojí na čele Bieloruska od roku 1994.

Bieloruská opozičná líderka Svitlana Cichanovská hľadá medzinárodnú podporu u odporcov Lukašenka. „Potrebujeme medzinárodný tlak na autoritatívny režim,“ – vyhlásila v utorok vo videovstupe v Rade Európy v Štrasburgu. Zdôraznila, že kvôli porušovaniu ľudských práv v jej krajine je potrebné pristúpiť k sankciách voči jednotlivým predstaviteľom. Bieloruská opozícia obvinila vládu z volebného podvodu pri prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych údajov získal Lukašenko 80 percent hlasov.

„Slovanské bratstvo“ ukáže Západu svoju silu
Vojenské cvičenie Ruska, Bieloruska a Srbska „Slovanské bratstvo - 2020“ v Bielorusku má potvrdiť súdržnosť a silu „slovanského národa“. Uviedol portál Nation News. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Opozícia požaduje vypísanie nových volieb a už týždne organizuje masové protesty. Úrady proti nim tvrdo zakročili. Cichanovská krátko po voľbách utiekla do Litvy. Situáciu v Bielorusku označila za neúnosnú. Dochádza k masívnemu zatýkaniu a zastrašovaniu demonštrantov. Už predtým sa vo väzení ocitli stovky odporcov vlády. Medzi nimi bol aj Cichanovskej manžel, ktorého vylúčili z prezidentských volieb a bol väznený.
„Nevzdám sa“

V utorok ráno úrady oznámili, že opozičnú političku Maryju Kolesnikavovú zadržali na hraniciach s Ukrajinou. Zmizla v pondelok. Podľa opozície ju v centre Minska uniesli neznámi muži. Zmiznutie Kolesnikavovej, ako aj zadržanie vyše 630 demonštrantov koncom týždňa rozpútali vo svete vlnu rozhorčenia. Cichanovská uviedla, že s politickými väzňami v Bielorusku zle zaobchádzajú a bijú ich. V civilizovanom svete to je neprípustné. „Takúto budúcnosť svojej krajiny nemienim akceptovať,“ – zdôraznila a dodala: „Nevzdám sa.“

Na zasadnutí Rady Európy vystúpil aj Andrej Savynič, oficiálny zástupca z Minska. Predseda zahraničného výboru bieloruského parlamentu obvinil opozíciu, že počas kampane pred prezidentským voľbami zvyšovala politické a spoločenské napätie v krajine. Protesty boli riadené cez sociálne siete a zo zahraničia. Na násilie zo strany protestujúcich reagovali bezpečnostné sily podobne, ako reagujú bezpečnostné sily aj v západných krajinách, vyhlásil Savynič. K politickým zmenám v Bielorusku nemôže dôjsť na tlak ulice, alebo vonkajších aktérov. Savynič súčasne odmietol falšovanie výsledkov prezidentských volieb, - uzatvára Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Veľká Británia, USA, Dánsko a Nórsko kontrolujú námorné aktivity za polárnym kruhom
Uvedené štáty spolupracujú na "zvýšení pripravenosti pôsobiť na ďalekom severe a na zvýšení odolnosti v oblasti, ktorá je pre záujmy Spojeného kráľovstva životne dôležitá". Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Ivan Brožík