Židovský kódex bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe, tvrdí Kolíková
09 | 09 | 2020 I SITA

Židovský kódex bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe. Pri príležitosti pamätného Dňa obetí holokaustu to vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).


Predstavitelia vojnového Slovenského štátu podľa nej vyhlásili vlastných občanov a občianky za menejcenných. Nasledovalo pošliapanie ich základných ľudských práv, prenasledovanie, ponižovanie a deportácie do koncentračných táborov, ktoré väčšina z nich neprežila. Podľa šéfky rezortu spravodlivosti zastihol rovnaký osud aj mnohých Rómov a príslušníkov iných národností.

„Považujem za dôležité pripomínať si túto tragickú kapitolu našich dejín. Pripomínať si ju aj ako memento, k čomu nás môže priviesť hľadanie nepriateľa, šírenie nenávisti, predsudkov. Nenávisť a násilie môžu zasiahnuť kohokoľvek z nás. Malo by nám preto záležať na tom, aby v spoločnosti neboli za žiadnych okolností tolerované,“ napísala Kolíková.

Židovský kódex vstúpil do platnosti 9. septembra 1941. Zákon obsahoval množstvo nariadení namierených proti židovskému etniku. Súčasne s týmito nariadeniami sa počas obdobia druhej svetovej vojny vydávali aj zákonné nariadenia, ktoré obmedzovali práva Rómov a mali diskriminačný charakter.

Moniku J. obvinili z marenia spravodlivosti
Bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku J. obvinili z trestného činu marenia spravodlivosti. Informáciu ako prvý priniesol portál TV Joj Noviny.sk. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA