Srbský prezident Vučič informoval Lavrova o dohode s Kosovom
09 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Srbský prezident Aleksandar Vučič hovoril s vysoko postaveným ruským diplomatom Sergejom Lavrovom, aby ho informoval o dohode o vzťahoch s Kosovom a o nadchádzajúcich rokovaniach v Bruseli, informuje portál RT.


Obe strany potvrdili svoj „záväzok k rozvoju komplexného strategického partnerstva“, uviedlo ruské ministerstvo zahraničia v krátkom vyhlásení po telefonáte s tým, že Moskva je stále presvedčená, že „otázka Kosova“ by mala byť vyriešená v súlade s rezolúciou OSN č. 1244.

Tento dokument, ktorý bol prijatý v roku 1999, požaduje mier a udelenie „skutočnej autonómie“ Kosovu, nehovorí však nič o jeho nezávislosti, ale poukazuje na význam územnej celistvosti Srbska (vtedajšej Juhoslovanskej zväzovej republiky).

Rozhovory nadväzujú na dohodu podpísanú vo Washingtone, ktorú už americkí predstavitelia urýchlene vyhlásili za „veľký problém“. Dohoda sprostredkovaná USA reguluje normalizáciu hospodárskych väzieb medzi Srbskom a jeho odtrhnutým regiónom Kosovo, vrátane niektorých investičných a infraštruktúrnych projektov.

„Prestaňte štekať, francúzske psy!“: V Pakistane vypukli protesty za dotlač Mohameda
Tisíce ľudí sa stretli na protestoch v Pakistane po tom, čo francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo vytlačil komiksovú paródiu na proroka Mohameda. Ide o podobnú provokáciu ako v roku 2015, keď časopis karikatúrou podnietil moslimov, aby... Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Dohoda napriek tomu nemení povahu politických vzťahov medzi Belehradom a Prištinou, pričom Srbsko ho neuznáva ako nezávislý štát. Po rokovaniach vo Washingtone Vučič uviedol, že s jeho krajinou podpísala dohodu práve Amerika, pretože neuznáva „tretiu stranu“ ako „právny subjekt podľa medzinárodného práva“.

USA zjavne nedokázali inak, ako dosiahnuť pokrok v presadzovaní svojich vlastných záujmov. Prezident Donald Trump oznámil, že Srbsko aj Kosovo zriadia veľvyslanectvá v Jeruzaleme, ktorý väčšina krajín stále neuznáva ako hlavné mesto Izraela. Kosovo s moslimskou väčšinou navyše nadviaže diplomatické styky s Tel Avivom výmenou za uznanie.

Srbskému vodcovi sa napriek tomu podarilo odolať ďalšiemu tlaku USA na presadzovanie svojich záujmov na náklady Belehradu. Washington sa snažil zahrnúť „potrebu“ Srbska, ktoré v súčasnosti nakupuje zemný plyn z Ruska, „diverzifikovať“ svoje dodávky energie pod americkým vedením, ale Belehrad tento návrh odmietol a namiesto toho sa dohodol na všeobecnejšom vyhlásení, uviedol Vučič.

Farage sa zaväzuje „zničiť konzervatívcov“, ak sa Johnson zasekne pri rokovaniach o Brexite
Popredný euroskeptik Nigel Farage vydal prísne varovanie britskej vládnej Konzervatívnej strane a prisľúbil, že pre ňu spôsobí volebný zmätok, ak sa zasekne pri rokovaniach o brexite, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár