Ruské lodenice, svetoznáme stavbou ľadoborcov, začínajú vyrábať tankery pre ľadovcové moria
09 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Ruské lodenice Zvezda na Ďalekom východe postavia pätnásť tankerov Arc7 na prepravu skvapalneného plynu v arktických podmienkach.


Spoločnosť Arctic LNG 2 uzavrela dlhodobé zmluvy o prenájme tankerov LNG ľadovej triedy Arc7 so spoločnosťou SMART LNG (spoločný podnik spoločností Novatek a Sovcomflot) na výstavbu tankerov LNG plánovanú v areáli lodeníc Zvezda, oznámil aktuálne a na portáli tass.com informoval predstaviteľ plynárenskej spoločnosti Novatek.

Podpis charterových zmlúv umožnil spoločnosti SMART LNG uzavrieť príslušné zmluvy na výstavbu a lízingové financovanie týchto plavidiel spoločnosťami VEB.RF Group a Zvezda Shipbuilding Complex (spravované konzorciom Rosněft a Gazprombank).

Rusko má v pláne postaviť nový jadrový ľadoborec (VIDEO)
Nový najsilnejší jadrový ľadoborec na svete bude opäť postavený v Rusku. Nové plavidlo, ktoré sa má pridať do arzenálu koncom roka 2033, bude vybavené novou 120-megawattovou pohonnou jednotkou, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Marek Molnár


V októbri 2019 boli podpísané zmluvy o prenájme, financovaní a výstavbe prototypového tankera LNG ľadovej triedy, ktorý sa má postaviť v lodenici Zvezda. Účastníci Arctic LNG 2 (Novatek, Total, CNPC, CNOOC a konzorcium spoločností Mitsui a JOGMEC) teda schválili výstavbu 15 tankerov LNG ľadovej triedy Arc7 v areáli Zvezda Shipbuilding Complex v súlade so stratégiou námornej dopravy plynu.



Spoločnosť Arctic LNG 2 sa podieľa na realizácii projektu výstavby troch skvapalňovacích terminálov LNG s kapacitou každý 6,6 milióna ton ročne a kumulatívnou výrobnou kapacitou kondenzátu plynu 1,6 milióna ton ročne. Celková kapacita LNG troch skvapalňovacích vlakov bude 19,8 milióna ton ročne.

Rusko predstavuje „bojový ľadoborec“ Ivan Papanin, ktorý je určený na obranu ich záujmov v Arktíde (FOTO)
V Petrohrade bola predstavená loď novej triedy ruských vojnových lodí, ktorá váži až 8 500 ton. Ľadoborec s názvom „Ivan Papanin“ má za úlohu brániť záujmy Ruska v arktickom regióne. Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Marek Molnár