Prístup k vakcíne proti Covid-19 znamená, že Rusko by mohlo do budúceho leta úplne poraziť koronavírus
09 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ak pôjde masové očkovanie podľa plánu, Rusko bude mať do konca leta koniec Covid-19, tvrdí Alexander Gintsburg, riaditeľ moskovského centra Gamaleya, kde bola vyvinutá ruská vakcína proti koronavírusu, informuje portál RT.


Gintsburg verí, že svet bude schopný poraziť pandémiu až po masovom očkovaní, ktoré sa podľa neho môže stať do roka. Do tej doby predpovedá, že spoločnosť bude s vírusom „neustále bojovať“.

"Budeme môcť povedať, že pandémia ustúpila, až keď vyrobíme potrebné množstvo vakcíny a zaočkujeme celú populáciu v našej krajine a na celom svete," uviedol.

V Rusku by sa mohlo v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov vyrobiť až 80 miliónov dávok vakcíny, čo bude znamenať ochranu „dobrého percenta“ krajiny, čo vytvorí imunitu voči stádu, vysvetlil vedec.

Globálna ekonomika sa tak „skoro“ nevráti na predpandemickú úroveň
Generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing v ďalšom pochmúrnom výhľade pre globálnú ekonomiku varoval, že svetu môže trvať oveľa dlhšie, kým sa ekonomicky zotaví z Covid-19, ako sa doteraz myslelo, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Ruský prezident Vladimir Putin 11. augusta oznámil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu proti Covid-19 na svete, ktorá dostala meno Sputnik V. Po jej registrácii bolo Rusko medzinárodne kritizované za rýchly vývoj a včasnú registráciu tejto vakcíny vzhľadom na malý počet pacientov zapojených do štúdie.

Avšak 4. septembra rešpektovaný britský lekársky časopis The Lancet zverejnil štúdiu, ktorá ukazuje, že Sputnik V úspešne vyprodukoval protilátky u všetkých 76 účastníkov pokusov v počiatočnom štádiu, a dospel k záveru, že sa javí ako bezpečný. Vakcína bude k dispozícii širokej verejnosti od začiatku roku 2021.

Podľa ruského ministra zdravotníctva Michaila Muraška sa má tento týždeň začať tretia fáza testovaní Sputniku V, pričom sa očakáva, že vakcínu dostane 40 000 ľudí. Moskovský starosta Sergej Sobyanin oznámil, že k jeho prijatiu sa už prihlásilo viac ako 5 000 obyvateľov hlavného mesta a je zavedená potrebná infraštruktúra na zahájenie hromadných testov. Krv dobrovoľníkov bude pred očkovaním testovaná a potom o niekoľko týždňov znova testovaná na prítomnosť protilátok.

Čím to je, že zatiaľ čo prípadov Covid-19 pribúda, počet úmrtí klesá?
Existujú špekulácie o tom, že vek infikovaných osôb hrá v počte úmrtí určitú rolu. Na zmenšený počet úmrtí má vplyv aj sociálne disštancovanie, píše theguardian.com. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Mário Martinka