Pre Rusko v Arktíde pracuje významný strategický faktor: je to čas (Vladimír Kudrjavcev)
09 | 09 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond  strategickej kultury)


Štartovacie svetlá v Arktíde


Dnes je zrejmé, že Arktída sa vďaka svojmu strategickému významu zmenila na arénu súperenia medzi veľmocami. Arktída sa objavuje v dokumentoch NATO, Arktída figuruje pri praktickej príprave aliancie na bojové  akcie v podmienkach  Ďalekého  severu.

Amerika považuje arktickú zónu za zónu jej vplyvu a v roku 2019, americký minister Mike Pompeo   predniesol túto "pravdu"  členským štátom Arktickej rady a sľúbil, že  nedovolí Rusku a Číne správať sa v tomto regióne "ako sa im zapáči . "



Čína je, samozrejme, ďaleko od Arktídy. Moskva však jasne definovala svoje práva na tento región, čo symbolizuje umiestnenie ruskej titánovej vlajky na dne Severného ľadového oceánu.  Americký zástupca nenašiel nič lepšie, ako byť sarkastický : „Neviem, akú vlajku tam na dno namontovali - kovovú, gumenú, alebo išlo iba o posteľnú plachtu. Pre nás to všetko samozrejme nie je žiaden oprávnený nárok . “ Je to však iba snaha zachovať si tvár so slabými kartami v rukách a bez tromfov.

USA budú podľa Pompea v Arktíde aktívnejšie voči Rusku i Číne
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu povedal, že USA budú vyvíjať viac aktivity v oblasti Arktídy s cieľom vyvážiť rastúci vplyv Ruska a prekaziť záujmy Číny v tejto oblasti. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Americká tlač pravidelne vychádza s titulkami , ktorých podstatou je, že Amerika už boj o Arktídu s Ruskom  prehrala. Aký je dôvod tejto skepsy? Arktická konfrontácia má dve hlavné zložky: ekonomickú (Severná morská cesta a energetické zdroje regiónu) a vojenskú, ktorá ju dopĺňa. Rusko tam aj tam suverénne kráča vpredu.

Ruská flotila ľadoborcov, ktorá má kľúčový význam pre úspešnú komercializáciu severomorskej trasy, je už teraz jednou z najsilnejších (ak nie najsilnejšou) na svete. Moskva sa zároveň nemieni uspokojiť s tým, čo sa už dosiahlo a v lete roku 2020 sa objavila správa, že lodenica „Zvezda“ na Ďalekom východe začala stavať najsilnejší jadrový ľadoborec na svete „Rusko“, projektu „Líder“. Stavba by mala byť dokončená v roku 2027. Podľa projektu „Líder“ sa plánuje výstavba troch ľadoborcov na jadrový pohon, z ktorých posledný by mal byť zákazníkovi dodaný do konca roku 2033. Parametre a schopnosti plavidla sú pôsobivé.



Okrem výstavby troch ľadoborcov s jadrovým pohonom v rámci projektu „Líder“ existuje plán na vytvorenie ľadoborcov s jadrovým pohonom v rámci projektu 22220  „Jakutsko“ (tri také lode s jadrovým pohonom sa v súčasnosti stavajú, dokončené by mali byť v polovici roku 2020) a ďalšie špecializované lode ľadovej triedy - tankery a nosiče plynu. V roku 2019 ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že arktická flotila krajiny bude mať do roku 2035 najmenej 13 ťažkých ľadoborcov, z ktorých deväť bude mať jadrový pohon. Zároveň je dnes Rusko jedinou krajinou na svete, ktorá prevádzkuje ľadoborce s jadrovým pohonom.

Rusko a Čína v Arktíde: spolupráca, rivalita a následky pre euroázijskú bezpečnosť
Komentár Dmitrija Trenina pre portál Carnegie.ru Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová


Ekonomická zložka v Arktíde je neoddeliteľná od vojenskej. Hliadková loď ľadovej triedy „Ivan Papanin“ má byť uvedená do prevádzky o tri roky. Loď je schopná prelomiť ľad s hrúbkou až 1,7 metra, bude vyzbrojená námorným delom AK-162MA (76,2 mm) a bude niesť protiponorkový vrtuľník Ka-27. Čo je dôležité, môže (rovnako ako ľadoborce projektu „Líder“) prepravovať kontajnery s riadenými strelami „Kaliber“ alebo „Uran“.

A v roku 2024 by mala byť hotová výstavba druhej lode tohto typu, „Nikolaj Zubov“.

Američania sa zamrvili. Ako poznamenal veliteľ amerického námorníctva v Európe a Afrike admirál James Foggo: „Rusko sa agresívne blíži k Arktíde. Nedávno predstavili nový ľadoborec „Ivan Papanin“, ktorý nesie riadené strely „Kaliber“ Túto otázku som už položil viackrát a znova sa opýtam: kto vyzbrojuje ľadoborce raketami? Niektoré krajiny umiestňujú na svoje ľadoborce obranné zbrane, ale „Kaliber“ v žiadnom prípade nie je obrannou zbraňou .

Inými slovami, my nemôžeme – čo znamená, vy nesmiete.

Rusko predstavuje „bojový ľadoborec“ Ivan Papanin, ktorý je určený na obranu ich záujmov v Arktíde (FOTO)
V Petrohrade bola predstavená loď novej triedy ruských vojnových lodí, ktorá váži až 8 500 ton. Ľadoborec s názvom „Ivan Papanin“ má za úlohu brániť záujmy Ruska v arktickom regióne. Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Americkú armádu straší aj  „Arktický trojlístok“ - ruská vojenská základňa v Arktíde.



Nedávno sa v médiách objavili správy, ktoré by mohli ešte viac rozladiť USA. Americké vydanie časopisu The Drive  písalo  o predĺžení vzletovej a pristávacej dráhy ruskej arktickej základne „Nagurskoje“, ktoré jej umožní prijať akékoľvek ruské lietadlo.

A to nie je všetko. Ruskí vedci vytvorili technológiu, ktorá umožní zmeniť (posilniť) štruktúru ľadu a vybudovať z neho miesta na vzlet a pristátie v Arktíde, čo znamená, že to výrazne rozšíri dopravné možnosti krajiny v regióne.

https://youtu.be/093OBs7Y9Ws

Podľa   vyjadrenia veliteľa NORAD Terrenca O'Shaughnessyho, USA a Kanada postúpili  Rusku vojenskú prevahu v Arktíde. Preto treba neodkladne niečo urobiť, niečo podniknúť ... A Amerika sa snaží. 

USA a Rusko: Správa Arktídy by mala zostať v rukách ôsmich krajín, bez Číny?
Rusko vidí v Arktíde obrovský ekonomický potenciál, pokiaľ ide o rozvoj lodnej dopravy a ťažby, píše Stratfor. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | Ján Prokop


V júni Donald Trump podpísal memorandum o ochrane národných záujmov USA v arktických a antarktických regiónoch. Hlavný dôraz sa kladie na potrebu vytvorenia a úplného nasadenia „bojaschopnej“ (v záujme námorníctva) flotily ľadoborcov pozostávajúcej z troch ťažkých a troch stredných ľadoborcov do roku 2029, ako aj na vytvorenie štyroch základní amerického námorníctva v arktickej zóne (dve zahraničné a dve na Americkom území). Plán nie je zlý, ale ako sa hovorí, cítiť rozdiel v tom, čo už Rusko má a čo robí.



Pravda, existuje názor, že USA majú v regióne ďalšie úlohy (konkrétne „blokovanie“ Severnej morskej cesty), na riešenie ktorých bude stačiť to, čo sa plánovalo. Po prvé, rok 2029 je ďaleko a Rusko má už v Arktíde vážny náskok. Aj keby USA realizovali plány na ľadoborce a základne včas, pre Rusko pracuje taký strategický faktor, ako je čas. Po druhé, Rusko môže prekonať potenciálnu blokádu nielen pomocou námorníctva (najmä ponorkovej flotily, ktorá sa aktívne rozvíja), ale aj asymetrickej reakcie, ktorou je napríklad ľadoborec ​​s riadenými strelami.

Stručne povedané, dnes, ako pripúšťajú príslušníci armády i civilisti, Rusko prekonáva Ameriku v ovládnutí a upevnení pozícií v Arktíde. Zatiaľ neexistujú zjavné praktické príznaky toho, že by Washington dokázal v dohľadnej dobe zvrátiť vývoj. Bitka o Arktídu sa však ešte neskončila.

Putin predstavil ambiciózny program expanzie v Arktíde
Putin na Medzinárodnom arktickom fóre v Petrohrade, na ktorom sa zúčastnili aj lídri Fínska, Islandu, Nórska a Švédska, vyhlásil, že plánuje zvýšiť prepravu nákladu cez arktickú námornú trasu. Čítať ďalej
10 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR