Koaličný sud s pušným prachom - slovenské poľnohospodárstvo
09 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Zápalná šnúra už horí, je iba otázkou času, kedy sud vyletí do vzduchu. (Ak sa dovtedy niečo nezmení.)


“Smutné až trpké priznanie pravdy o situácii v rezorte pôdohospodárstva”, začína svoj status na sociálnej sieti predseda výboru parlamentu pre pôdohospodárstvo, Jaroslav Karahuta. Situácia podľa neho zjavne dospela do štádia, keď si treba už nielen položiť otázku, ale zároveň aj odpovedať  - “ako ďalej”.

“Pre mňa ako poslanca NR SR za hnutie SME RODINA, predsedu výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a spoluautora Programového vyhlásenia vlády sú informácie zverejnené v tomto článku nielen nepochopiteľné, ale až poburujúce.” Jaroslav Karahuta zdieľa pod statusom článok portálu euractiv.sk s názvom “Agrorezort zatiaľ nevie, kedy predstaví dlhodobú koncepciu poľnohospodárstva” a pridáva k nemu vlastný komentár.

Screenshot statusu Jaroslava Karahutu na FB


“Programové vyhlásenie vlády (PVV) pre oblasť pôdohospodárstva sme pripravovali niekoľko týždňov, za účasti tímlídrov pre poľnohospodárstvo všetkých koaličných politických strán - OĽaNO - Martin Fecko, SME RODINA - Jaroslav Karahuta, SaS - Jarmila Halgašová a Za Ľudí Marek Krempaský... Vedúcim tímu pre prípravu PVV bol Martin Fecko, ako dlhoročný tieňový minister hnutia OĽaNO.”

Jaroslav Karahuta pripomína, že “podkladom PVV boli naše predvolebné programy, ktoré prakticky už zahrňovali všetkých 9 kľúčových cieľov agropolitiky EÚ pre prípravu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) 2021 - 2027.” V statuse predseda pôdohospodárskeho výboru NR SR doslova píše: “Doteraz som nedostal vysvetlenie, prečo pán štátny tajomník Martin Fecko nepokračuje v komunikácii s nami, ktorí sa na Stratégiu MPaRV SR pripravovali niekoľko rokov.”

Jaroslav Karahuta si je vedomý, že “kritika pol roka po voľbách už nepadá iba na hlavu OĽaNO, ktorá pred koalíciou a pred voličmi prevzala zodpovednosť za poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka ale už aj na ostatných koaličných partnerov.”

"Informácie o situácii v agrorezorte vnímam ako strašné!" hovorí Karahuta
Skutočnosť, že potravinárstvo na ministerstve pôdohospodárstva je dlhodobo bez generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR, vníma predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo ako “vážny problém”, povedal pre Hlavný denník... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


“Čo je skutočným dôvodom, že po viac ako pol roka od volieb a po 5,5 mesiacoch od vyhlásenia zloženia vlády nemáme ani základný strategický dokument o cieľoch slovenského poľnohospodárstva na roky 2020 - 2024” - pýta sa Karahuta.

Medzi odbornou verejnosťou rastie nervozita a nepokoj. To je fakt. Napätie rastie nielen v kruhoch odborníkov, ale aj farmárov. Verili v zmenu a dnes ani oni netaja veľké sklamanie z prešľapovania na mieste. Média a sociálne siete šíria nervózne vyhlásenia a podráždené videá.

“ Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spustila nekompromisnú kampaň proti vedeniu ministerstva pôdohospodárstva a každý kto bol vo Valalíkoch 20.8. tak sa presvedčil, že aj malí a strední farmári už majú toho plné zuby” - konštatuje poslanec Karahuta.

Aké je z toho východisko? Ako predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo sa bude Jroslav Karahuta už 10.9. na výbore pýtať ministra Mičovského, ako ďalej? Má pripravené uznesenie, ktorým po odsúhlasení chce zaviazať ministra Mičovského, aby do 30.9. 2020 informoval písomne výbor nielen o stratégii, ale aj o Africkom more a ďalších opatreniach na definitívne zastavenie prepadu agro - potravinárstva a obnovu katastrofálneho úpadku vidieka. Bude sa pýtať na zloženie komisií na prípravu strategických dokumentov o ktorých dnes, po 5,5 mesiacoch od vyhlásenia o zložení vlády “nevieme nič”.

&id=100010812766615

“Ak nás do konca septembra 2020 ministerstvo pôdohospodárstva nepresvedčí, že má premyslené kroky na vypracovanie Stratégie ministerstva a nástroje na naplnenie cieľov PVV, budem žiadať ministra pôdohospodárstva o to, aby sa do čela komisií na vypracovanie strategických dokumentov postavili opätovne všetci tímlídri koaličných strán.” Dáva ultimátum Jaroslav Karahuta. A dodáva, že ak do konca septembra nebude počuť, cítiť a vidieť zásadný postup pri riešení zlej situácie v rezorte pôdohospodárstva, bude oficiálne informovať aj koaličnú radu.

Slovenský "agrobarón" s Jánom Sabolom kupujú farmu v Rusku
Počas prvej vlády Smeru šéfoval Slovenskému pozemkovému fondu, postupne sa vypracoval na podnikateľskú špičku Slovenského poľnohospodárstva. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Ivan Brožík