Čaká svet smrtiaci december? Podľa odborníkov pôjde o milióny životov
09 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Globálna predpoveď Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia upozorňuje, že čelíme riziku smrtiaceho decembra. Celosvetovo môže byť začiatkom zimy na COVID-19 až 30-tisíc mŕtvych denne. Vedci vo svoje práci predstavili 3 scenáre možného vývoja pandémie.


Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) pri Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity predpovedá, že do januára budúceho roka by sa celosvetovo mohlo zachrániť takmer 770-tisíc životov, upozornil portál Nový čas. Ale len za predpokladu, že sa podarí naplniť najoptimistickejší z možných scenárov.

„Čelíme riziku smrtiaceho decembra a to najmä v Európe, v strednej Ázii a Spojených štátoch amerických,“ uviedol riaditeľ inštitútu Christopher Murray. Ich prvá celosvetová predpoveď ďalšieho vývoja je podľa neho skľučujúca, ale poukazuje aj na možnosti, ako môžu vlády jednotlivých krajín i jednotlivci zmierniť dopady pandémie. Zásadné v prevencii šírenia vírusu sú vedecky nespochybniteľné opatrenia, ktoré zahŕňajú nosenie rúšok, zachovanie spoločenského odstupu a obmedzenie hromadných podujatí.

Čím to je, že zatiaľ čo prípadov Covid-19 pribúda, počet úmrtí klesá?
Existujú špekulácie o tom, že vek infikovaných osôb hrá v počte úmrtí určitú rolu. Na zmenšený počet úmrtí má vplyv aj sociálne disštancovanie, píše theguardian.com. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Inštitút predstavil 3 možné scenáre vývoja pandémie – najhorší, najlepší a najpravdepodobnejší. Pokiaľ zostane povinnosť nosenia rúška na súčasnej úrovni, ale vlády budú pokračovať v uvoľňovaní opatrení, čo sa týka spoločenského odstupu, svetu hrozí najhorší scenár. Ten predpokladá až 4 milióny mŕtvych ešte do konca tohto roku.

Ak sa nosenie rúška zavedie celoplošne a vlády sprísnia aj opatrenia na dodržiavanie sociálneho odstupu akonáhle počet obetí prekročí 8 prípadov na milión obyvateľov, predpoveď je o niečo miernejšia. Očakáva 2 milióny úmrtí.

Tretia, najpravdepodobnejšia prognóza vo svojich odhadoch počíta s takmer 2,8 miliónmi obetí. To by sa malo diať, pokiaľ všetky prijaté opatrenia zostanú zachované v súčasnej podobe a nebudú sa nijako meniť. Spomínaných 770-tisíc zachránených životov je rozdiel medzi najpravdepodobnejším a najlepším scenárom.

Testy na Covid-19 môžu detegovať aj stopy mŕtveho vírusu, čo vedie k „falošným pozitívnym“ testom
Nový výskum zistil, že testy na Covid-19 môžu reagovať aj na mŕtve stopy zo starých infekcií, čo vedie k falošným pozitívnym testom, čo v konečnom dôsledku zvyšuje rozsah pandémie, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Murray preto upozornil na bezprecedentnú príležitosť na záchranu životov, pokiaľ budeme rýchlo konať. Ďalej uviedol, že s blížiacou sa zimou by mali byť ľudia na severnej pologuli obzvlášť opatrní, pretože nový koronavírus sa bude viac vyskytovať v chladnejšom podnebí. Zároveň varoval pred presadzovaním stratégie tzv. kolektívnej imunity v prípade ochorenia COVID-19. Tento prístup je podľa neho trestuhodný, ignoruje etiku i vedu a spôsobuje milióny tzv. odvrátiteľných úmrtí.

Aktuálne projekcie vrátane ďalších predpovedí sú k dispozícii na stránke inštitútu IHME. Web zobrazuje celosvetové informácie, ale ponúka tiež možnosť zvoliť si konkrétny región. Čo sa týka Slovenska, zdá sa, že odhady vedcov, pokiaľ ide o denný prírastok mŕtvych, sú pre našu krajinu skôr optimistické. Zatiaľ.

Prognóza, čo sa týka počtu úmrtí, je pre Slovensko zatiaľ skôr optimistická. Zdroj: covid19.healthdata.org


Ostatné krajiny budú na tom zrejme oveľa horšie. Vychádzajúc z najpravdepodobnejšieho scenára, odborníci očakávajú, že najviac obetí bude v decembri v Holandsku, Belgicku, Španielsku, Švédsku, Francúzsku, USA či Ekvádore. Aktuálne sa počet nakazených novým koronavírusom vo svete blíži k 28 miliónom a celkovo doteraz zomrelo viac ako 900-tisíc ľudí.

„Zastavte diktatúru koronavírusu, náhubková demokracia nie je pre nás!“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Iveta Machová