Bieloruskú opozičnú vodkyňu Kolesnikovú zadržali pri prechode hraníc na Ukrajinu
09 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Traja členovia bieloruskej opozície vrátane Maryji Kolesnikovej prešli v noci na nedeľu kontrolou na ukrajinskej hranici. Oznámil to v utorok zástupca bieloruského štátneho výboru pre ochranu hranice Anton Byčkovskij, ktorého citovala agentúra TASS. Bieloruská tlačová agentúra Belta uviedla, že dvaja z trojice, obaja muži, sú teraz na území Ukrajiny, Kolesniková však bola na hranici zadržaná.


Byčkoviskij vyhlásil, že všetci boli videní pri prejazde hranice na prechode Aleksandrovka. Správu priniesol portál Echo24.

Kolesniková, ktorá je členkou vedenia koordinačnej rady bieloruskej opozície, bola podľa svedkov zadržaná v pondelok v Minsku. Server tut.by s odvolaním sa na svedka napísal, že ju neznámi ľudia odviezli v dodávke. Rada neskôr oznámila, že telefonicky je nedostupná nie len ona, ale aj ďalší dvaja členovia.

Lukašenkov asistent tvrdí, že voľby boli „spravodlivé“ a chce mier (FOTO)
Asistent bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka demonštrantom v Minsku povedal, že sa pracuje na novej ústave a tiež vyzýva na mier. Avšak samotného prezidenta spozorovali, ako nesie pušku pred svojím bydliskom, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Byčkovskij vo svojej informácii o trojici na hranici menoval okrem Kalesnikavovej aj Antona Rodnenkova a Ivana Kravcova. Podľa agentúry Interfax, ktorá sa odvoláva na informácie z opozičných kruhov, sa trojica Bielorusko nechystala opúšťať.

Kolesniková patrí k organizátorom protestov, ktoré Bielorusi usporadúvajú od augustových prezidentských volieb proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. V nedeľu bol v Minsku dav 100 000 ľudí a polícia zadržala vyše 600 z nich.

Úrady po voľbách 9. augusta vyhlásili za víťaza Lukašenka, ale opozícia výsledok považuje za zmanipulovaný. Ľudia preto už týždne protestujú nielen v Minsku, ale aj v ďalších mestách, pričom čelia tvrdým zákrokom bezpečnostných síl.

Lukašenkovho syna Koľju považujú v Bielorusku za sexsymbol (video)
V týchto dňoch má narodeniny - 16 rokov. Z chlapca sa stal mužný mladík, “bieloruský princ”, Nikolaj Lukašenko. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík