„Zastavte diktatúru koronavírusu, náhubková demokracia nie je pre nás!“ (Dmitrij Sedov)
08 | 09 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Myslenie naprieč - Iniciatíva Querdenken 711spojila ľudí nespokojných s vládnymi reštriktívnymi karanténnymi opatreniami.


Iniciatíva Querdenken 711, ktorá sa objavila v nemeckom Stuttgarte v apríli, spojila ľudí nespokojných s vládnymi reštriktívnymi karanténnymi opatreniami. Založil ju malý podnikateľ v oblasti IT technológií Michael Ballweg, ktorý pôvodne zhromaždil úzky okruh ľudí, ktorí sa verejne postavili proti karanténnym opatreniam federálnej vlády.


Tieto prejavy dostali neočakávane širokú podporu, teraz má „Thinking Across“ pobočky v 32 mestách Nemecka. V Lipsku sa podobná iniciatíva volala Resistance 2020. Demonštranti tvrdia, že „pandémia“ je výsledkom sprisahania síl zhromaždených okolo Nadácie Melindy a Billa Gatesových, ktoré plánujú podrobiť ľudstvo masovým očkovaním, a nemecké úrady vytvárajú umelú krízu, ktorá by ich potešila.




Demonštrácia v Berlíne

„Thinking across“ pravidelne zhromažďuje tisíce protestov. V auguste prešli na udalosti federálneho rozsahu. Prvou masovou akciou bolo zhromaždenie v Berlíne 1. augusta, na ktorom sa podľa oficiálnych údajov zúčastnilo 20-tisíc ľudí a podľa účastníkov sociálnych sietí - niekoľko stotisíc. Slogany podujatia boli: „Toto nebudeme tolerovať“, „Deň slobody - koniec pandémie“, „rezignácia vlády“, „Angela, choďte preč!“, „My sme ľudia.“


Účastníci vyzývavo nenosia masky, nedodržiavajú „sociálny odstup“. Polícia sa pokúsila demonštráciu rozptýliť, ale nebola na to pripravená. 1,1 tisíc policajtov nedokázalo zastaviť pohyb tisícov ľudí pohybujúcich sa z rôznych častí Berlína do centra. Pokusy polície o zásah mali za následok zranenie 45 policajtov a zadržanie 133 účastníkov. Zhromaždenia pokračovali ďalší deň.

"Celá hystéria okolo pandémie je iba komédia", vyhlásil Dr. Bukovský na margo Matoviča
MUDr. Bukovský: "Pokrytectvo a klamstvo nášho verejného života nakoniec zoberie dôvod žiť podľa pravidiel slušnej spoločnosti aj slušným ľuďom." Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Petra Demková


Úrady sa pripravovali na zabránenie ďalšej masovej udalosti „Thinking Across“, ktorá je naplánovaná na 29. augusta v Berlíne.

Dolu s maskami a karanténou!


Na tradičnej letnej konferencii Merkelová uviedla, že na jeseň a v zime koronavírus „prinesie nové výzvy“. "S vírusom budeme žiť ešte dlho; prosím, ber to vážne, “povedala. Pred plánovanou masovou akciou v Nemecku boli zavedené nové prísnejšie karanténne obmedzenia vrátane pokút vo výške 50 eur za nedodržiavanie povinnosti nosiť masky a polícia samotnú akciu zakázala, pretože „z dôvodu tlačenice desaťtisícov ľudí existuje vysoké riziko infekcie obyvateľov“.

Zákaz vyvolal pobúrenie. Strhli sa spontánne zhromaždenia, súd bol nútený rozhodnutie polície zrušiť. Do centra Berlína však bolo vyslaných 3 000 policajtov a techniky. Prišli vrtuľníky, vysokorýchlostné člny na Spréve, vodné delá na rozohnanie davu, špecialisti na práce v podzemných komunikáciách a vo vzduchu. Berlínska policajná prezidentka Barbara Slovik uviedla, že ak demonštranti nebudú dodržiavať karanténne predpisy, polícia „rýchlo vyčistí ulice“.

Iniciátori demonštrácie organizovali dodávku delegácií zo spolkových krajín autobusmi a zaslali pozvánky rovnako zmýšľajúcim ľuďom do zahraničia. Na akciu dorazili odporcovia karantény z Belgicka, Talianska, Francúzska, Španielska, Holandska a ďalších krajín.

Bukovský vyzýva nosiť na rúšku symbol odporu
Vláda Igora Matoviča nesplnila verejnú výzvu, ktorú jej adresoval známy slovenský doktor Igor Bukovský. Rozhodol sa preto urobiť rázny krok. Odteraz bude na rúšku nosiť symbol – čierny krížik, ktorým chce vyjadriť nesúhlas s politikou vlády ohľadom... Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Napriek policajným varovaniam sa kolóny ľudí začali zhromažďovať smerom do centra mesta bez masiek a držali si odstup. Hlavným sloganom podujatia bolo „Chceme slobodu a mier“, ale na transparentoch bolo napísané: „Zastavte diktatúru koronavírusu“, „Demokracia náhubkov nie je pre nás“. Vedľa vlajok LGBT trepotali čierno-červeno-biele vlajky pravého krídla. Vo väzenských uniformách niesli obrázky Angely Merkelovej, vicekancelára Olafa Scholza, ministra hospodárstva Petera Altmeiera, bavorského predsedu vlády Markusa Södera s nápisom: „Vinný“. Michael Ballweg na ústrednom zhromaždení v stĺpci víťazstva požadoval okamžité zrušenie všetkých karanténnych opatrení a vyzval celú vládu na rezignáciu. Jeho požiadavky sa stretli s búrlivým potleskom.

Demonštranti proti karanténe v Berlíne


Zástupca „protikaranténnych síl“ USA, synovec prezidenta Johna F. Kennedyho Robert Francis Kennedy mladší, vyzval na odpor proti pokusom o vytvorenie mobilnej siete G-5 na úplnú kontrolu obyvateľstva a obvinil Billa Gatesa z podvratných aktivít proti ľudskosti.

Po dvoch hodinách zhromaždenia začali policajti vytlačiť časť davu na východnej strane Brandenburskej brány. Ďalšia časť pokračovala v zhromaždení, reagovala výkrikmi „Odpor“, „Sme ľudia“, a začala spievať štátnu hymnu. "Bránime základné slobody," kričali demonštranti.

Pravicové radikálne skupiny začali na policajtov hádzať fľaše a kamene. Niektorí z demonštrantov prerazili kordón pred budovou Reichstagu a vystúpili na jeho schody, pričom hádzali kamene a fľaše do polície. Polícia reagovala slzotvorným plynom. Zranilo sa niekoľko policajtov. Zadržaných bolo asi 300 ľudí.

Čím to je, že zatiaľ čo prípadov Covid-19 pribúda, počet úmrtí klesá?
Existujú špekulácie o tom, že vek infikovaných osôb hrá v počte úmrtí určitú rolu. Na zmenšený počet úmrtí má vplyv aj sociálne disštancovanie, píše theguardian.com. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Údaje o počte účastníkov akcie sa ako vždy líšia. Polícia hovorí o 38-40 tisíc ľuďoch, sociálne siete sa označujú rádovo viac. Autobusové spoločnosti uviedli, že v týchto dňoch prepravili do Berlína viac ako 500 000 ľudí. Aktivisti iniciatívy počítali s viac ako 4 miliónmi účastníkov.

Zhromaždenie ukázalo rastúcu popularitu spoločnosti Thinking Across. Teraz sa pripravuje ďalšie masové stretnutie. Objasňuje sa politická zložka hnutia. Požiadavka na rozpustenie vlády sa stáva jednou z hlavných. Michael Ballweg hovorí o vyhliadkach na premenu hnutia na politickú stranu. K tomu prispieva nedôvera v oficiálnu politiku orgánov. V predvečer prejavu 29. augusta teda program ústrednej nemeckej televízie „Day Review“ (Tagesschau) uviedol, že počet infikovaných rýchlo rastie a lekári varujú pred zhoršením situácie. Štatistiky zverejnené súčasne však naznačujú, že situácia sa stabilizuje; kvóta infikovaných ľudí z maxima v máji (9,0%) klesla na 0,6-0,8%. Údaje o hospitalizovaných a zosnulých sú veľavravné: teraz sa v Nemecku lieči na koronavírus 249 pacientov, z nich 6 zomrelo za posledný týždeň.

Existuje blokovanie materiálov, ktoré odhaľujú informačné pokrytie skutočností o chorobách. Americká spoločnosť Amazon, ktorá riadi veľkú časť elektronických komerčných publikácií, odmietla umiestniť knihu Kariny Weissovej „The Crown - a Fake Alarm?“ Je pravda, že to zlyhalo, a kniha sa stala bestsellerom na sociálnych sieťach. „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ tiež odmietol umiestniť sériu publikácií iniciatívy „Medici a vedci pre zdravie, slobodu a demokraciu“ (MWGFD), ktoré požadujú koniec karanténneho režimu, ktorý nezodpovedá realite. Berlínske noviny „Demokratický odpor“, ktoré odhalili rozdúchavanie epidémie, boli uzavreté blokovaním svojich bankových účtov z dôvodu prílišnej zámienky.

Všeobecne manifestácia 29. augusta v Berlíne ukázala, že tézy západných, vrátane nemeckých vládnucich kruhov o pandémii ako „smrtiacej pohrome ľudstva po dlhú dobu“ vyvolávajú čoraz väčší odpor. Popularita iniciatívy Querdenken 711 bude stále rásť, iniciatíva má perspektívu stať sa širokým spoločenským hnutím. Ďalšia akcia „Thinking Across“, plánovaná na september, ukáže veľa.

Covid - upevnenie moci alebo ochrana populácie?
Veľká pandémia roku 2020 je iná. Poučili sme sa. Ale kto vie, či v prospech ľudstva, píše The Spectator. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Preklad: Redakcia HD