Testy na Covid-19 môžu detegovať aj stopy mŕtveho vírusu, čo vedie k „falošným pozitívnym“ testom
08 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Nový výskum zistil, že testy na Covid-19 môžu reagovať aj na mŕtve stopy zo starých infekcií, čo vedie k falošným pozitívnym testom, čo v konečnom dôsledku zvyšuje rozsah pandémie, informuje portál RT.


Výskum uskutočnili odborníci z Oxfordského centra pre medicínu založenú na dôkazoch a z univerzity v západnom Anglicku. Zistilo sa, že existuje riziko „falošných poplachov“ z dôvodu spôsobu, akým sa používajú testy na prítomnosť Covid-19 v tele.

Vedci zistili, že napriek tomu, že ľudia s Covid-19 sú infekční iba asi týždeň, jeden test použitý na zistenie choroby môže poskytnúť pozitívne výsledky aj po týždňoch po uzdravení pacienta.

Tím skúmal 25 štúdií o široko používanom teste polymerázovej reťazovej reakcie, ktorý sa používa na zistenie, či má niekto vo svojom systéme vírus. Test odoberie vzorku a využíva postup, ktorý zvyšuje množstvo DNA alebo genetického materiálu vo vzorke, aby bolo možné ju preskúmať.

Británia je pravdepodobne na dobrej ceste ku kolektívnej imunite
Takmer 3 milióny ľudí v Anglicku majú protilátky proti koronavírusu Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Výskum zistil, že testy môžu amplifikovať genetický materiál koronavírusu, ktorý nie je životaschopným a už nie je schopný spôsobiť infekciu.

Profesor Carl Heneghan, jeden z autorov štúdie, uviedol, že existuje riziko, že nárast testovania v celej Veľkej Británii zvyšuje riziko výskytu tejto kontaminácie vzoriek, a to môže vysvetliť, prečo počet prípadov Covid-19 stúpa, ale počet úmrtí je statický.

„Stále pribúdajú dôkazy, že veľká časť ,nových‘ miernych prípadov a ľudí, ktorí sú opätovne pozitívni po karanténe alebo prepustení z nemocnice, v skutočnosti nie sú infekční, ale iba majú v sebe mŕtve a neškodné vírusové častice, s ktorými si ich imunitný systém účinne poradil,“ napísal profesor pre časopis Spectator.

Rozsiahly ruský výskum naznačuje, že Covid-19 nemôžete dostať dvakrát
Po tvrdeniach o dvojitých nakazeniach, ktoré boli sprevádzané s úzkosťou okolo Covid-19, ruskí vedci tvrdia, že nie je možné ochorieť dvakrát na Covid-19, ak nemáte žiadne sprievodné choroby, ako sú alergie, cukrovka a obezita, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Marek Molnár