Nemecko navrhuje zastavenie projektu ruského plynovodu
08 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Nemecko zvýšilo tlak na Rusko kvôli otrave ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Najväčšia európska ekonomika vyhlásila, že nedostatok podpory pri vyšetrovaní môže „prinútiť“ Nemecko, aby prehodnotilo nemecko-ruský projekt plynovodu.


Navaľnyj, rázny kritik prezidenta Vladimíra Putina a jeho vlády, minulý mesiac počas letu do Moskvy ochorel a bol prevezený do nemocnice v sibírskom meste Omsk. Po napätej situácii, v ktorej Navaľného manželka a spojenci žiadali o prevoz do berlínskej nemocnice, lekári nakoniec ustúpili a dali povolenie Navaľnému na presun do Nemecka, píše foxnews.com.

V Berlíne sa Navaľnyj dostal do umelej kómy, následne mu boli urobené testy a lekári začali liečbu. Testy preukázali, že bol otrávený chemickou látkou Novichok. Britské úrady už identifikovali látku ako jed použitý na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v roku 2018.

Toto odhalenie prinútilo úradníkov vo viacerých európskych krajinách, aby zvážili agresívnejšie opatrenia s cieľom prinútiť Rusko, aby spolupracovalo na vyšetrovaní tohto incidentu. Francúzsko zvýšilo tlak tým, že navrhlo možnosť sankcií, ak Moskva nebude reagovať na otázky týkajúce sa Navaľného otravy. "Je to vážna situácia," uviedol francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian v rádiu France Inter. "Je to vážne najskôr preto, že ide o otravu ... predstaviteľa opozície, a je to vážne preto, lebo použitá látka, Novichok, je zakázaná."

"Ak by sme Navaľného otrávili, bol by už mŕtvy", povedal Putin
Rusko netoleruje „polovičnú prácu“. „Nie sme predsa amatéri,“ zdôraznil Putin. Uviedol portál Noktara.de. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


„(Rusi) nám teraz musia povedať pravdu, aby sme mohli konať podľa toho ... Keď hovoríme rýchlo, znamená to rýchlo, čiže o týždeň.“ Nemecko začalo vyvíjať vlastný nátlak a naznačuje, že krajina by mohla prehodnotiť vybudovanie plynovodu medzi týmito dvoma národmi. "Dúfam, že nás Rusi neprinútia zmeniť pozíciu, pokiaľ ide o plynovod Nord Stream 2", ktorý sa buduje pod Baltským morom, uviedol nemecký minister zahraničia Heiko Maas pre týždenník Bild am Sonntag. Maas tiež uviedol, že „ak z ruskej strany neprídu v najbližších dňoch žiadne informácie týkajúce sa vyšetrovania, budeme sa musieť poradiť s našimi partnermi.“

Maas tiež nevylúčil možnosť sankcií proti Rusku v prípade, že krajina nebude reagovať. "Ktokoľvek toto požaduje, si musí byť vedomý následkov," dodal Maas. „Na výstavbe sa podieľa viac ako 100 spoločností z 12 európskych krajín, asi polovica z nich je z Nemecka.“

Predsedníčka vlády Angela Merkelová osobne ponúkla pomoc krajiny pri liečbe Navaľného. Momentálne je v stabilnom stave v berlínskej nemocnici Charite, ale lekári očakávajú, že sa bude zotavovať dlho a nevylúčili, že 44-ročný muž môže mať dlhodobo narušené zdravie.

Všetko, čo zverejníte online, posudzujú „algoritmy nenávistných prejavov“
Zdroj blízky spoločnosti Google a ďalším technologickým gigantom uviedol, že kniha, ktorá odhaľuje štvorročné sprisahanie spoločností Big Tech s cieľom podkopať Trumpovo hnutie a ovplyvniť voľby, „otriasa základmi Silicon... Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Mário Martinka